You are currently viewing Ревю на „Ламя ЕООД“ от Марин Трошанов

Ревю на „Ламя ЕООД“ от Марин Трошанов

Поредица: Ламя ЕООД

Автор: Марин Трошанов

Издателсвто: Фаетон

Ламя ЕООД

„ЛАМЯ ЕООД“ е мрачно красива приказка, която започва на брега на морето, кръстосва улиците на София, криволичи из зловещи загадки и надниква в тайни, за чието съществуване никой не е подозирал. Едно фантастично приключение за любовта, която цял живот упорито преследваме, илюстрирано от художника Веселин Чакъров. Автор на корицата е Петър Станимиров – доайен на списание „Дъга“ и илюстратор на изданията на Стивън Кинг за България.

Действието започва през 1999 г. в Бургас. Мая – приятелката на Станимир Гелев (Миро) внезапно изчезва и нито семейството ѝ, нито полицията успяват да разберат какво я е сполетяло. Но той не се отказва. В продължение на 15 дълги години Миро проучва свръхестествени случаи, за да узнае истината. Вече преподавател в Софийския Университет той създава дружеството ЛАМЯ ЕООД (Ловец на Аномалии и Мистериозни Явления) и започва да помага на други хора, изпаднали в безизходица. Това го въвлича в невероятни приключения и опасности, а всяка следваща загадка сякаш все повече го приближава към отговора на въпроса: „Къде е Мая?“

Книгата ме намери абсолютно случайно, но още от пръв поглед знаех, че трябва да я прочета. Онова чувство, което те дърпа в определена посока без ясна причината. Дали корицата или Бургас? Не знам.

За мое съжаление закъснях с прочита, но се радвам, че моето първо българско фентъзи е именно това. Марин Трошанов отваря вратите на градското фентъзи и започваме пътешествието от родният Бургас. Според мен на тази книга не може да се направи просто резюме. Тя трябва да се прочете! Читателят трябва да се запознае с Миро, Мая, Лина и Борис, и леля Станка, та дори и с Маргарита.

Ламя ЕООД

Първата книга от поредицата „Ламя ЕООД“ е наглед малка книга, но изпълнена с толкова действие, екшън и свръхестествено. Историята започва през 1999 година в Бургас. Марин Трошанов ни запознава с младият Миро и неговата първа любов Мая. Момичето внезапно изчезва и Станимир не може и не иска да повярва в най-лошото. Петнадесет години по-късно, той още търси нишката да разплете случая, да намеря Мая жива и да отвори сърцето си отново. Марин Трошанов ни разказва историята на Миро в три книги. Момчето от Бургас загубило голямата си любов при неясни обстоятелства.

 Историите, които четем в трилогията са завладяващи. Ще Ви споделя малка част, защото много ми се иска да провокирам интерес у четящите, защото книгата е прекрасна. В същото време ми се иска да опазя сюжета в тайна.

Съдбата на Тихомир беше ужасяваща, но ме накара да се замисля дали при подобни обстоятелства човек би реагирал така. Дали отмъщението може да те погълне? Самодивата внесе вълшебството в книгата, а легендата за двамата братя успя да провокира още въпроси.

 В трилогията Миро се сблъсква с любовта, предателството, безизходицата и страха. Ситуацията в която попадат Миро и приятели е на ръба. Животите им висят на косъм, но е дошло времето Ловецът на Аномалии и Мистериозни Явления да се изправи пред най-лошия си враг. Сивия господар е създанието, което властва над Мъртвите земи. Чудовището, което разкъса живота на Станимир, отнемайки му нещо ценно.

    “… Ти не ме познаваш. Аз съм бурята и аз съм Ламята, а сега е моето време. Няма да се оставя да бъда преследван, няма да допусна повече да нараните Мая. Нито в този живот, нито в отвъдния…”

Сивия господар е готов да преобърне световете, за да си върне отнетото. Миро е готов да се откаже от своя живот, за да спаси хората, които обича.

Незабравима 

Завършека на трилогията е неочакван, но и вълнуващ. Много варианти имаше в главата ми, но това … Това е най-мрачната поредица, която е попадала в ръцете ми. Историята на Миро, Мая, Лина и всички замесени ме заплени. Не знам дали това е била целта на автора, но аз паралелно с всички проблеми и задачи на Миро влизах в дълбок размисъл…

Станимир и Лина?

Станимир и Мая? 

Жива ли е Мая?

Мая?

„Ламя ЕООД“ и този автор си заслужават всяка отделена минута от моето време. Дайте шанс на трилогията и се потопете в света на Станимир Галев, представен ни от Марин Трошанов.

Благодаря за това, че отново се качих на „автобус 211“ , че през погледа на Станимир видях морската градина, плажа, та дори и панелните блокове. За мен беше леко хорър, но въпреки това беше уютно.

Благодаря на Марин Трошанов за емоциите, напрежението и атмосферата.

На всички фентъзи читатели искам да напомня, че  “Еми” е по книжарниците и  можем да се насладим на едно прекрасно фентъзи. Нека подкрепяме българските автори. Нека да се говори повече за нашите творци.

Издателство: Фаетон

Вашият коментар

Ангелина Петрова

Казвам се Ангелина, но тук и в Инстаграм профила ни ме знаете като Гинчето. Трудно е човек да се представи, затова аз ще бъда кратка, но изчерпателна. Моята любов към книгите не беше от детството, а в много осъзнати години. Откривах все по- интересни автори и все по- заплетени истории и това ме пренесе в света на фентъзито. И в този момент, аз разбрах, че не само искам, а се нуждая да съм заобиколена от книги. Малко по- малко започнах да изкачвам стълбицата, за да сбъдна тази моя мечта. Към днешна дата моята работа е свързана с книги и за първи път разбрах какво означава "Избери си работа, която обичаш и няма да ти се наложи да работиш нито един ден". С времето с Дочка си направихме един книжен свят, където се ровим само ние, където се чувстваме спокойни и уверени. Всяка прочетена книга, дори всяко книжно разочарование ни кара да ровим и да търсим новото любимо. Света на книгите е необятен и ние с удоволствие се потапяме в него.