You are currently viewing Походът на книгите 2023

Походът на книгите 2023

“Походът на книгите” се организира от Асоциация “Българска книга”. Тази годишното дванадесето издание е под знака на #КаузаГРАМОТНОСТ. Целта на кампанията на Асоциация “Българска книга” е да се повиши инфорнираността на обществеността за ползите от четенето при децата и да се стимулира четенето като дейност, която развива мисленето и културата.

Събитието се организира съвместно с Министерството на образованието и науката, Националното сдружение на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация, Столична библиотека, издателства и книжарници от цялата страна.

„Походът на книгите“ започва през Април 2023

В сайта на на Асоциация “Българска книга” публикуваха:

Тази година към каузата за повишаване на интереса към четенето и функционалната грамотност на подрастващите „Походът на книгите“ се присъединяват любими певци и артисти, автори, спортисти, политици и представители на бизнеса. Зад каузата отново застават и знакови журналисти от българските медии, като списъкът на желаещите да се включат в каузата продължава да расте.

В следващия месец всички те ще застанат с книга в ръка на живо или онлайн и ще четат откъси от любими свои творби на децата в училищата и детските градини в цялата страна. Към тях ще се присъединят кметове на общини и населени места, за да пренесат магията на детската книга и до най-отдалеченото кътче на страната.

ОФИЦИАЛНОТО ОТКРИВАНЕ Е НА 2 АПРИЛ 2023 г. ОТ 11:00

в концертната зала на Дом на културата „Искър“ (бул.“Кръстю Пастухов“ № 23, до метростанция „Искърско шосе“).

„Досега през годините в кампанията участваха популярни български личности от различни области на обществения живот и всяка следваща година привличаме все повече последователи. Срещаме одобрението на медиите, многобройни съмишленици и партньори, нови приятели в лицето на участници, учители, директори, деца и родители, които стават част от стремежа ни да отключим у най-малките любов към четенето и книгите“, коментира председателят на Асоциация „Българска книга“ г-жа Десислава Алексиева. 

ПОВЕЧЕ ЗА КАУЗАТА

Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“ е изцяло некомерсиална инициатива и се организира от Асоциация „Българска книга“ със съдействието на Столична община, фондация „Детски книги“, Българската библиотечно-информационна асоциация, фондация „Глобални библиотеки“ – България, Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Регионално управление на образованието София-град, Министерство на образованието и науката и със съдействието на Регионално управление на образованието – София-град.

Кампанията стартира всяка на празничния 2 април – Международен ден на детската книга и рожден ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни най-популярните приказки на всички времена. „Походът на книгите“ продължава до 23 април, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на книгата и авторското право.

За единадесетте си издания досега кампанията е достигнала до хиляди деца в цялата страна и в чужбина, а в много от участвалите училища и детски градини впоследствие са открити нови читателски клубове и библиотеки. „Походът на книгите“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.

В рамките на националната кампания „Походът на книгите“, от 2 до 23 април в библиотеките в цялата страна ще се проведе и XVIII-и „Маратон на четенето“.

Кампании и фестивали на книгата 2023

“Алея на книгата” през 2023. Кога и Къде?

Панаир на книгата 2023

Международен Панаир на Книгата ⋆ София ⋆ Декември 2023г.

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.