You are currently viewing Ревю на „Падение и подем“ от Лий Бардуго

Ревю на „Падение и подем“ от Лий Бардуго

Книга: Падение и подем

Поредица: Сянка и кост книга 3

Автор: Лий Бардуго

Страници:368

Издателство: Егмонт-България

Година на издаване:2014

Падение и подем  

Надеждите на Равка се осланят на една сломена Призоваваща слънцето, на един посрамен следотърсач и на останките от великата някога магьосническа армия. Тъмнейший управлява Равка от сенките, докато отслабената Алина Старков се възстановява под съмнителната закрила на фанатиците, които я почитат като светица. Сега тя разчита на магията на отдавна изчезнало древно създание и на надеждата, че един избягал принц е все още жив.

Докато нейните съюзници и врагове се надпреварват за надмощие, единствено Алина стои между Равка и дебнещия гибелен мрак. Докато разкрива тайните на Тъмнейший, Алина ще повдигне булото на минало, което завинаги ще промени представата й за тяхната връзка и за силата, която самата тя притежава.

РЕВЮТО СЪДЪРЖА СПОЙЛЕРИ!ЧЕТЕНЕТО Е НА ВАША ОТГОВОРНОСТ!

      Финалът “Падение и подем” на трилогиятаСянка и кост е сякаш сътворен от Вихротворец, вихър от битки, фентъзи, романтика, саможертва и лична разплата.

Алина

     Едва спасена от Мал, Алина губи всичко за, което се е борила. Тъмнейший управлява Равка, а Николай е в неизвестност. Животът ѝ е в безопасност благодарение на Апарат, но с цената на какво? Санкта Алина се озовава в религиозен затвор, а главният тъмничар е човекът спасил я от гибел.

 Няма по-велика сила от вярата и няма по-велика армия от оная, която е водена от нея.”

Падение или подем

Алина осъзнава, че колкото по-слаба я вижда свещеникът, толкова по-бързо ще се измъкне от капана, в който са попаднали тя и останалите живи след атаката на Тъмнейший. Призоваващата слънце още повече подсилва образа на мъченица и чрез хитър план успяват не само да се отскубнат от лапите на духовника, но и да бъдат изпратени с пожелания за успех от всички вярващи. Мислейки, че третата муска е последният им шанс да се противопоставят на Тъмнейший и да спасят Равка, те се отправят в търсене на жар-птицата. Пътят им е осеян с препятствия и те отново са нападнати от вражеските сили. Притисната до стената и почти на “колене” Алина Старков осъзнава, че не е тръгнала на лов , а че тя е плячката. Като сън идва тяхното спасение – Николай. Младият Ланцов преборва врагът и заедно с добре познатата ни компания се качват на борда на “Пеликан”, а зад гърба си  не оставят нито един жив свидетел, който да подвърди, че Призоваващата слънцето се е върнала.

Подем и падение

   “Ще те лиша от всичко познато, от всичко онова което си обичала, докато не ти остане друга утеха освен мен”

Скрити високо над облаците успяват да поемат глътка свеж въздух, но чувството за сигурност бързо се изпарява. Предадени от свои биват открити от Тъмнейший. Отново са на ръба  на провала… Тогава една майка решава да жертва себе си, за да спре собственото си дете и да успее да даде преднина на Алина. Санкта Алина трябва да открие истината за Тъмнейший. Тайната , която Багра преди това ѝ споделя я преследва и я кара да си задава много въпроси, чиито отговори не знае дали може да понесе.

Падение и подем

Загубата им от Тъмнейший е опустошаваща. Те отново губят всичко скъпо, не само кораби и надежда за борба, но и новият си дом, мястото, където са се чувствали в безопасност. Тъмнейший е безкомпромисен и излива своя гняв върху Николай. Господарят на мрака влива в него тъмнина-черна и студена, и Ланцов се превръща в кръвожадно чудовище.

  Впускат се в поредният си опит да изравнят силите си с Тъмнейший. Но дали третата муска е отговорът? Дали тайната не е в кръвта на Морозов?

Ще може ли Алина да направи необходимото?

   Готов ли Оретцев да се пожертва?

   Каква е съдбата на Николай и ще намери ли отново човешкото в себе си?

Изправени пред толкова много въпроси без отговори се отправят към Долината на тъмната сянка с надежда за победа. Всичко е заложено на карта, но в кой ще бъде по-добрата ръка?

Вярна на себе си Лий Бардуго ни разгръща света Гриша, без излишно разтакаване, без излишни описания, сбито,чисто и на място. Кара ни да си задаваме въпросите “Какво ще стане с Равка?” и ” Какво ще стане с Николай?”. 

свят Гриша
Източник Pinterest

Откровенно за Падение и подем

Тази поредица беше първата ми среща с книгите на авторката, но няма да е последната със сигурност. Дайте им шанс и опознайте света на Гриша, защото това е само началото. 

Моето лично мнение за поредицата е относително добро. Това не са книги, които ще бъдат прочетени на инат. В главата ми изкачат поне три имена на поредици прочетени през 2020 г., на които не мога да си спомня имената на главните герои. Разбирам хода на авторката да ни запознае със света и тя го прави повече от успешно, но тази жертвоготовност (ОМГ) ме измъчва. Алина и Мал, вечните жертви на обстоятелствата, ако не се хвърли тя в огъня, то ще е той. Тъмнейший е объркан герой, а Николай според мен беше най-добрият образ изграден от Бардуго. Задължително е прочитането на трилогията ,ако ще четете „Шест врани“ и „Алчни крале“! Ако “Сянка и кост” се е превърнала във ваша любима се дръжте здраво,защото със следващите книги Лий Бардуго вдига летвата много по-високо.

Вашият коментар

Ангелина Петрова

Казвам се Ангелина, но тук и в Инстаграм профила ни ме знаете като Гинчето. Трудно е човек да се представи, затова аз ще бъда кратка, но изчерпателна. Моята любов към книгите не беше от детството, а в много осъзнати години. Откривах все по- интересни автори и все по- заплетени истории и това ме пренесе в света на фентъзито. И в този момент, аз разбрах, че не само искам, а се нуждая да съм заобиколена от книги. Малко по- малко започнах да изкачвам стълбицата, за да сбъдна тази моя мечта. Към днешна дата моята работа е свързана с книги и за първи път разбрах какво означава "Избери си работа, която обичаш и няма да ти се наложи да работиш нито един ден". С времето с Дочка си направихме един книжен свят, където се ровим само ние, където се чувстваме спокойни и уверени. Всяка прочетена книга, дори всяко книжно разочарование ни кара да ровим и да търсим новото любимо. Света на книгите е необятен и ние с удоволствие се потапяме в него.