You are currently viewing Ревю на „Алчни крале“ от Лий Бардуго

Ревю на „Алчни крале“ от Лий Бардуго

Книга: Алчни крале

Поредица: Шест врани книга 2

Автор: Лий Бардуго

Страници:638

Издателство: Егмонт-България

Година на издаване:2019

Алчни крале

Каз Брекер и неговата банда тъкмо са извъртели толкова дързък удар, че оцеляването им е почти изненадващо. Но вместо да поделят тлъстата плячка, те ще трябва отново да се борят за живота си.

Измамени и отслабени, те са с малко ресурси, съюзници и надежда. Стари съперници и нови врагове предизвикват Каз и подлагат на изпитание крехкото доверие между шестте врани.

Война ще се разрази по мрачните, извити улици на града – битка за отмъщение и изкупление, която ще реши съдбата на света на Гриша.

Никакви оплаквачки.
Никакви погребения.

Алчни крале остави дълбока следа в сърцето ми.

„Алчни крале“ на Лий Барддуго започнах с голямо нетърпение. След края на Шест врани бях толкова разтърсена, че просто нямах намерение да чакам. Категорично мога сега да кажа, че това е една от любимите ми книги, както и поредицата, разбира се. Страниците летяха неусетно, всяка глава беше вълнуваща.

Алчни крале, шест врани и съветът на търговците

В края на Първа книга “Шест врани” Иней беше отвлечена. Това беше най-неочакваният край, който дори не си бях помислила, че Лий Бардуго е в състояние да ни сервира. Бяха изиграни, без обещаното заплащане и подложени на изнудване. Какво още можеше да се обърка? Но нещата станаха още по напрегнати. Освен, че трябва да спасят Иней, в града се появиха и нови играчи. Новината за новата дрога “юрда парем” се е разпространила и всички кралства издирват Кювей Юл Бо.

Иней и Каз

Героите са вече изградени образи още от Пъвата книга, но Лий Бардуго продължава да ги надгражда и развива. Разкриват се нови истини за миналото им и персонажите някак стават завършени. Не си мислете, че сюжетът се развива само в миналото. Типично в стила на авторката нещата се разкриват постепенно и плавно, паралелно с настоящите премеждия на героите.

Каз е дълбоко разтърсен от загубата на Иней. Колкото и да е коравосърдечен и безскрупулен все пак под външният слой, в него се крие нещо, някакви чувства. От друга страна Иней е подложена на изпитание. В лапите на Ван Ек тя е на ръба и започва да се съмнява, че някой ще дойде за нея. Многократно именно Каз ѝ е казвал, че тя не е нищо повече от инвестиция. Между тях има нещо неизречено, което нямах търпение да се разкрие.  

Нина се бори със своята зависимост

Според Кювей от еднократна доза не би трябвало да има пристрастяване. Да, но защо Нина изпитва жажда за нова доза “парем”? Нещо не е наред? Силите ѝ са различни, далечни. Дори елементарните неща ѝ костват неимоверни усилия. Всеки опит е болезнен и засилва желанието ѝ. Матиас е неотлъчно до нея – “Роден съм да те пазя”. Макар в първата част да имах смесени чувства към него, тук той определено ми грабна сърцето.

Йеспер – отхвърлен от Каз и борещ се с пороците си

Йеспер е в немилост. В изблик на ярост Каз разкри, че именно той е причината да ги нападнат на пристанището преди да заминат за Фйерда. Брекер никога няма да му прости, че именно той е виновен да ранят смъртоносно Иней. Пропастта между тях става още по ясно изразена след поредният им провал. Поредният неуспял план. Йеспер трябва да се справи с гузната си съвест, както и да успее да предпази единственото ценно за него същество – баща му. Да разкрие ли истината за своята “болест” и да разбие сърцето на баща си? Ще успее ли да спаси семейната ферма? Ще защити ли баща си от злите сили надигнали се в града?

Вилан срещу Ван Ек – Алчни Крале

За всички периодът е изключително труден. Заплахите са навсякъде, но за Вилан това е тежка борба. Той трябва да открие жестоката истина за смъртта на майка си. Трябва да се изправи срещу собственият си баща. Ще успее ли Вилан да прозре истинските намерения на Ван Ек? 

Алчните крале срещу Шесте врани

След като става ясно, че всички искат Кювей Юл Бо, героите са отново в задъдена улица. На масата се появяват нови играчи. Гришаните в града са преследвани от адските войници на Шу Хан за да бъдат превърнати в роби на новата дрога “парем”. Планът на Каз да спаси всички е разкрит. Животите им отново са под смъртна опасност. Вече нямат къде да се скрият. Ребрата не са вече техен дом. За главите им са обявени награди. Предадени са от своите братя по оръжие “Утайките”. Дали крадецът с дарба винаги да се измъква отново ще успее? Ще спаси ли всички свои приятели?

свят Гриша
Източник Pinterest

Наистина ми е трудно да опиша колко много ми хареса книгата. Лий Бардуго определено се настани удобно в сърцето ми, когато в бъдеще ще избирам книги за четене нейните определено ще бъдат с предимство.

В “Алчни крале” имаше всичко, което търся в една книга. Имаше интриги, неочаквани обрати, спиращи дъха редове, любов, мъка… 

Съжалявам единствено, че издателство Егмонт не са издали поредицата с твърда корица и се надявам скоро в България да се появи колекционерското издание.

Вашият коментар

Ангелина Петрова

Казвам се Ангелина, но тук и в Инстаграм профила ни ме знаете като Гинчето. Трудно е човек да се представи, затова аз ще бъда кратка, но изчерпателна. Моята любов към книгите не беше от детството, а в много осъзнати години. Откривах все по- интересни автори и все по- заплетени истории и това ме пренесе в света на фентъзито. И в този момент, аз разбрах, че не само искам, а се нуждая да съм заобиколена от книги. Малко по- малко започнах да изкачвам стълбицата, за да сбъдна тази моя мечта. Към днешна дата моята работа е свързана с книги и за първи път разбрах какво означава "Избери си работа, която обичаш и няма да ти се наложи да работиш нито един ден". С времето с Дочка си направихме един книжен свят, където се ровим само ние, където се чувстваме спокойни и уверени. Всяка прочетена книга, дори всяко книжно разочарование ни кара да ровим и да търсим новото любимо. Света на книгите е необятен и ние с удоволствие се потапяме в него.