You are currently viewing Ревю на „Престол и щурм“ от Лий Бардуго

Ревю на „Престол и щурм“ от Лий Бардуго

Книга: Престол и щурм

Поредица: Сянка и кост книга 2

Автор: Лий Бардуго

Страници:432

Издателство: Егмонт-България

Престол и щурм

ВОЙНИК. ПРИЗОВАВАЩА. СВЕТИЦА. 

Силата на Алина Старкова е нараснала, но не без последици. Преследвана из Истинското море и терзаеща се заради душите, които е отнела в Долината на смъртната сянка, тя ще трябва да изгради живота си с Мал на чужда земя, прикривайки способностите си като Призоваваща слънцето. Но миналото и съдбата не могат да бъдат отбягвани задълго.

Тъмнейший е по-решен от всякога да превземе трона на Равка. Той оплита Алина в смъртоносна игра на забранена магия, която я отдалечава все повече от нейната човешка същност. За да спаси страната си, Алина ще трябва да избере между своята сила и любовта, която винаги е била нейно убежище.

Нито една победа не може да бъде постигната без жертви и Алина ще трябва да се подготви за предстоящото изпитание.

РЕВЮТО СЪДЪРЖА СПОЙЛЕРИ! ЧЕТЕНЕТО Е НА ВАША ОТГОВОРНОСТ!

Престол и щурм      

Във втората част от трилогията на Лий Бардуго проследяваме живота на Мал и Алина, след като са успели да се измъкнат от лапите на Тъмнейший. Нашите герои намират укритие в Кафтан, но щастието им не продължава дълго. Врагът е надушил следите им и призовавайки „ничевие“ (ничии от небитието), той успява да ги сломи и отново се оказват оковани от силата на Тъмнейший.

“-А ти боиш ли се от мен ,Алина?

-То май точно това искаш? -той сви размене

-Страхът е силен съюзник-каза-И верен при това …”

Тъмнейший

Героите ни попаднали отново в мрака на Тъмнейший, заедно с най-преданите му Гриши, предприемат пътуване през Истинското море обратно към Равка. На кораба Алина и Мал се запознават с Щормхунд- пират и наемник.

 Тъмнейший не се е отказал от амбицията си да контролира цяла Равка, а за това са му нужни Алина и трите муски на Морозов. Отново разделени един от друг, нашите герои отново са подложени на големи изпитания. Черният лорд заплашва да убие Алина и Мал се пречупва. Тъмнейший е разбрал, че само той е способен да открие муските на Морозов и иска от него да проследни втората муска – морското чудовище-Русалие. За тази цел обаче, те трябва да навлязат в Костницата – дълъг проток на черна вода, донесъл гибелта на безчет кораби. Никой не знае какво ще се случи, ако следотърсачът успее да намери леденият дракон и двете муски се съберат.

Какво ще се случи с Алина?

Какъв ще бъде контролът на Тъмнейший върху силата ѝ?

Щормхунд

Отчаяните времена изискват отчаяни средства. Алина преглъща егото си и търси помощ от капера, но удря на камък. Разбира, че този който плаща, той поръчва музиката и двамата с Мал са принудени да се надяват на милост от Тъмнейший.

    “…-Славя се с това,че не се поддавам на ничии жалби. Ето защо, ако в историята ти не участва говорещо куче, хич не ща и да я чувам. Е има ли?

        -Какво да има?

        -Говерещо куче?

        -Не-сопнах му се – Става дума само за бъдещето на едно царство и неговите жители.

        -Жалко-отвърна той ….”

Мал със своята безпогрешна преценка открива морския бич преди краят на поставеният му срок. Тогава обаче ситуацията за Тъмнейший се преобръща на 180 градуса. Абсолютно изненадващо и типично в стила на авторката настава обрат и Щормхунд предава предводителя на Гришаните. Алина и Мал се доверяват на капера. Но те нямат представа на какво е способен Тъмнейший. Силата му е по-тъмна от всякога. 

Образът на безмилостният пират Щормхунд е обгърнат в мистерия.

Кой всъщност е тайнственият капер?

Защо помага на Алина и Мал?

Каква е истинската му цел?

Алина заема мястото на Тъмнейший оглавявайки Втора армия. Минавайки през незслужена неприязън от страна на царя и царицата, предложение за политически съюз, недоверие и странни привидения, тя е готова да отвърне на удара. Но никой от тях обаче не успява да предвиди неутолимото желание на Василий, синът на царя, да се възкачи на престола, и той отваря пътя за Тъмнейший.

Войската, Малкия дворец, Гришаните, всичките им планове са разбити на пух и прах …

Гневът е най-разрушителното чувство!

Ще успеят ли да се спасят от гнева на Тъмнейший?

Ще намерят ли третата муска на Морозов?

Ще могат ли да възстановят изгубеното?

свят Гриша
Източник Pinterest

Престол и щурм – книга втора от поредицата „Сянка и кост“

Едно достойно продължение на първата книга “Сянка и кост, „Престол и щурм“ е със силна заявка за финала на едноименната трилогията. Лий Бардуго успява да засади чувство на съмнение относно образа на Тъмнейший, да изгради безпогрешно нахаканият, родолюбец Николай и да продължава да дълбае връзката на Мал и Алина. Пренесете се в Равка, вижте я през очите на авторът и се насладете на стилът ѝ на писане. 

Вашият коментар

Ангелина Петрова

Казвам се Ангелина, но тук и в Инстаграм профила ни ме знаете като Гинчето. Трудно е човек да се представи, затова аз ще бъда кратка, но изчерпателна. Моята любов към книгите не беше от детството, а в много осъзнати години. Откривах все по- интересни автори и все по- заплетени истории и това ме пренесе в света на фентъзито. И в този момент, аз разбрах, че не само искам, а се нуждая да съм заобиколена от книги. Малко по- малко започнах да изкачвам стълбицата, за да сбъдна тази моя мечта. Към днешна дата моята работа е свързана с книги и за първи път разбрах какво означава "Избери си работа, която обичаш и няма да ти се наложи да работиш нито един ден". С времето с Дочка си направихме един книжен свят, където се ровим само ние, където се чувстваме спокойни и уверени. Всяка прочетена книга, дори всяко книжно разочарование ни кара да ровим и да търсим новото любимо. Света на книгите е необятен и ние с удоволствие се потапяме в него.