You are currently viewing Ревю на „Сянка и кост“ от Лий Бардуго

Ревю на „Сянка и кост“ от Лий Бардуго

Книга: Сянка и  кост

Поредица: Сянка и кост книга 1

Автор: Лий Бардуго

Страници:336

Издателство: Егмонт-България

Година на издаване:2014/2019

„Сянка и кост“

ВОЙНИК. ПРИЗОВАВАЩА. СВЕТИЦА.

Осиротялата Алина Старков е избрала да бъде войник и да защитава своето кралство – Равка. Тя е наясно, че може и да не оцелее при първия си преход през Долината на смъртната сянка – ивица земя, обитавана от неестествен мрак и ужасяващи чудовища. Но когато полкът ѝ е атакуван, а най-добрият ѝ приятел – смъртно ранен, Алина разкрива неподозираната магия, която притежава.

Благодарение на новооткритата си сила, Алина е вербувана от Гриша – магьосническия военен елит на Равка – и попада под обаянието на прословутия им водач Тъмнейший. Той вярва, че Алина е способна да заличи Долината на смъртната сянка и да обедини тяхната разкъсвана от войни страна. Но само ако можеше да овладее непокорната си сила…

РЕВЮТО СЪДЪРЖА СПОЙЛЕРИ! ЧЕТЕНЕТО Е НА ВАША ОТГОВОРНОСТ!

Първата книга от едноименната поредица Сянка и кост

Първата книга „Сянка и кост“ от трилогията за светът на Гриша ни запознава с двете сирачета Алина Старков и Милян Оретцев. Като повечето осиротели деца в Равка, те се озовават под опеката на княз Керамзов и под пряко “подчинение” на Ана Куя. Живеещи живота на типичните сираци от пограничните войни, те бързо откриват път един към друг, за да се превърнат в опора и единствен пристан за другия. 

Светът на Алина и Мал

Всяка година при новите деца идват проверяващи Гришани, за да тестват сираците дали притежават сили. Целта е децата, които са надарени да се отведат в Малкият дворец, където да се обучават в тайните на малката наука. Мал и Алина са подложени на теста и в тях не откриват никакви скрити заложби.

свят Гриша
Източник Pinterest

Втора армия

Години по-късно те са част от Втора армия разпределени на различни позиции. Алина, не много умел картограф, а Мал най-добрият от най-добрите следотърсачи в цяла Равка. Алина е силно привлечена от своя дългогодишен приятел и спътник в живота, но като че ли чувствата ѝ не са споделени. Докато тя е по-скоро “незабележима”, то той е пълна противоположност, нахакан и успяващ във всяко начинание.

Добре дошли в светът на Сянка и кост и Долината на мъртвата сянка

Войнишкият им живот е сравнително поносим до момента, в който Алина и Мал трябва да се присъединят към Втора армия и заедно с Гришаните да прекосят Долината на мъртвата сянка. В Безморие вилнеят мрак и страх. Волкрите, които безпогрешно надушват плячката си в тъмнината, нападащи от изневиделица, жадни за човешка плът, са единствените обитатели на Долината.

Гриша и Тъмнейший

Тук вече подробно се запознаваме със силите на  Корпоралките, Етаралките и Материалките. Всички те носят отличителни кафтани, показващи коя сила притежават.  На сцената се появява и Тъмнейший, най-могъщият Гриша, който светът познава. Образът му е обгърнат от мистерия, той е едновременно зловещ и привлекателен герой. Цветът на Тъмнейший е черен, единствен той може да носи кафтан с този цвят.

По време на прехода през Безморие те са нападнати от Волкрите, те са на прага на смъртта и точно в този момент Алина отключва своята дарба. Никой не е виждал до сега нещо такова, взрив на светлина, като слънце в зенита си. Привикнали да живеят в тъмнина Волкрите са отблъснати, но Мал е тежко ранен. Уплашени от силата ѝ, Алина е окована, като разбойник и е отведена в шатрата на Тъмнейший, където е изпитана отново от самият него. 

Малкият дворец

Животът на Алина се обръща на 180 градуса. До вчера незабележима днес е призната за Гриша. Уплашена и ужасена от раздяла с Мал, нейният верен приятел, нейната вечна опора, Алина е отведена в малкия дворец, за да се обучава в тайните на малката наука.  

Във владенията на Гришаните, тя не открива очакваната подкрепа и приятелство, а раздялата с Мал ѝ влияе още по-зле на емоционалното ѝ състояние. Неспособна да овладее силата си тя се чувства притисната от надеждите и очакванията на всички, че именно тя ще помогне на Тъмнейший да разруши Долината на мъртвата сянка. 

Малко по-малко, сирачето осъзнава своята принадлежност към Гриша. Тук тя е сред свои. Тук тя е на място и вече не е незначителна. Успява да овладее силата си и все по-успешно се представя пред останалите Гриша. Но колкото повече привиква към живота в Малкият палат, толкова повече усеща и своето привличане към Тъмнейший. Те са “създадени един за друг” или поне това ѝ казва Черният лорд.

Истина или не?

И точно, когато си мислиш, че знаеш краят на историята и се е заформил твоят Happy End, Лий Бардуго прави това което умее чудесно и те разтърсва из основи. Абсолютно неочаквано учителката на Старков, Багра е тази, която казва истината за плановете на нейният благодетел. Алина е объркана и се лута между здравият разум, чувствата си към Мал и зародилото се привличане към Тъмнейший.

Ще успее ли да се измъкне от Черният лорд?

Ще успее ли да разруши мрака в долината?

Ще се срещне ли с Мал отново?

Сянка и кост е първата ми книга от Лий Бардуго

Книга първа “Сянка и кост” е една вълнуваща история за любов, страх и приятелство. Потопете се в света на Лий Бардуго и разплетете историята до край във Книга Втора “Престол и щурм”  и Трета “Падение и подем”.

“Сянка и кост” сезон 2. Премиера през 2023

Вашият коментар

Ангелина Петрова

Казвам се Ангелина, но тук и в Инстаграм профила ни ме знаете като Гинчето. Трудно е човек да се представи, затова аз ще бъда кратка, но изчерпателна. Моята любов към книгите не беше от детството, а в много осъзнати години. Откривах все по- интересни автори и все по- заплетени истории и това ме пренесе в света на фентъзито. И в този момент, аз разбрах, че не само искам, а се нуждая да съм заобиколена от книги. Малко по- малко започнах да изкачвам стълбицата, за да сбъдна тази моя мечта. Към днешна дата моята работа е свързана с книги и за първи път разбрах какво означава "Избери си работа, която обичаш и няма да ти се наложи да работиш нито един ден". С времето с Дочка си направихме един книжен свят, където се ровим само ние, където се чувстваме спокойни и уверени. Всяка прочетена книга, дори всяко книжно разочарование ни кара да ровим и да търсим новото любимо. Света на книгите е необятен и ние с удоволствие се потапяме в него.