You are currently viewing Ревю на “Бунтът на кралицата”

Ревю на “Бунтът на кралицата”

Книга: Бунтът на кралицата

Автор: Ребека Рос

Поредица: Възходът на кралицата

Издателство: Сиела

Страници: 396

Година: 2019

Бунтът на кралицата

Когато лятното слънцестоене на седемнайсетата ѝ година наближава, Бриена желае само към две неща – да овладее своето изкуство и да бъде избрана от покровител.

Израснала в южното кралство Валения, в прочутия приют Магналия, Бриена трябва да е подготвена за този живот. Но докато някои момичета се раждат с естествена наклонност към някое от петте изкуства – музика, драма, художество, духовитост и наука – тя се бори дълго, докато открие своето. Въпреки цялата ѝ подготовка най-големият ѝ страх се сбъдва – на слънцестоенето всичко се обърква и тя е оставена без покровител.

Внезапно няколко месеца по-късно посрамен северен лорд ѝ предлага своето покровителство. Макар и подозрителна към намеренията му, Бриена няма друг избор освен да приеме. Но лордът има собствени причини да я потърси – там, където се стаяват тъмно минало и едно дългогодишно отмъщение, се надига опасен план за покушение срещу краля на Севера. За възвръщането на законната кралица на северния трон. План, в който са замесени хора, по-близки до Бриена, отколкото тя някога е предполагала.

Докато война се задава на хоризонта, Бриена трябва да избере на кого да остане вярна – на кръвта или на себе си? На дълга или на любовта? Защото една кралица трябва да се надигне от сенките и да извоюва короната си. Но коя ще бъде тази кралица?

Бриена във Валения

Разказът започва в страната Валения, която не е никак приказна. Няма магия и елфи, няма митични създания и свръхсили. Това е държава управлявана от крал, ценят се добрите обноски и благоприличието. Във Валения всички, момичета, които покажат вроден талант към една от петте наклонности “музика”, “художество”, “драма”, “духовитост” и “наука” се изпращат в специализирано училище за да го усвоят и да станат адепти. Да бъде “майстор” в своята област е целта и на нашата главна героиня Бриена. Тя е незаконно родена дъщеря на валенска благородничка и е израснала в сиропиталище. Произходът и е мистерия и авторката допълнително засилва любопитството ни с несполучливите опити на героинята да разбули загадката. И ето я Бриена, нашата героиня, която попада в училището за таланти и трябва да намери своето място сред надарените си “сестри”. История за несигурно момиче, което търси одобрението на единственият си останал роднина. Бриена се страхува да не разочарова доверието на учителя си и на директорката, която я приема въпреки, че е повече от ясно, че няма необходимите данни да стане адепт. За наша радост се случва най-лошото… Бриена остава без покровител и не може да бъде посветена в адепт на науките. До тук с драмата във Валения.

Мевана

Бриена е осиновена от тайнствен благородник, който и предлага да стане неин покровител. Но непознатият преследва свои цели и нашата героиня е само оръдието. Действието се пренася в страна наречена Мевана. И ето тук сюжета се преобърна в посока, която на мен ми харесва. Мевана е брутална, сурова страна. Има жени войни, има магия, има жесток крал и изтерзан народ. Страна с приказно минало, някога управлявана от кралица владееща магия, но сега е място, където ти отсичат главата, ако вдигнеш очи. Адски много ми харесва историята на Мевана и нещата, които е включила авторката. В тази сурова страна и нашата Бриена се променя. Несигурната девойка остава назад и на преден план се появява героиня, която умее да прави планове и да играе жестоката игра за трона. Бриена трябва да изиграе много важна роля в историята на Мевана. Отново трябва да се върне магията и на трона да се възкачи законната наследница. Мевана трябва да бъде управлявана от Кралица.

В сюжета аз открих неща, които оценям в едно фентъзи. Имаше лека доза романтика, но не любовната история беше на преден план. Както самото заглавие подсказва историята се завърта около “Бунтът на кралицата”. Имаше и много очаквани обрати и недотам приятни изненади. Не искам да Ви разкривам прекалено много за да почувствате и изживеете приказката сами. Книгата се чете лесно и бих казала, че е леко четиво. “Бунтът на кралицата” беше приятна изненада за мен, защото се бях нагласила да е поредната “боза”. Прекарах добре четейки я и бих Ви посъветвала да и отделите време.

Издателство: Сиела

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.