You are currently viewing Ревю на “Кралство от море и камък” от Мара Ръдърфорд

Ревю на “Кралство от море и камък” от Мара Ръдърфорд

Книга: Кралство от море и камък

Поредица: Корона от корал и перли книга 2

Автор: Мара Ръдърфорд

Кралство от море и камък

Тя рискува всичко, за да спаси кралството си.

Но бъдещето на короната все още е застрашено…

Жестокият принц“ на Холи Блек среща „Принцеса на пепелта“ на Лаура Себастиън във вълнуващото и дългоочаквано продължение на зашеметяващия фентъзи дебют на Мара Ръдърфорд „Корона от корал и перли“.

До неотдавна мечтата на Нор е била да опознае Илара – тайнственото кралствo на сушата, съвсем различно от родната ѝ Вариния сред безбрежната океанска шир! Съдбата я отвежда там, за да заеме мястото на близначката си и да се омъжи за коравосърдечния принц на Илара, ала Нор копнее единствено да се завърне вкъщи при любимите си хора.

Желанието ѝ се сбъдва след множество опасни перипетии и още по-опасни дворцови интриги в столицата на Илара, разположена дълбоко в планинските недра. Но връщайки се във Вариния, някогашното озарено от слънцето средморско селце, чиито обитатели живеят според природните повели, тя сварва страната си тънеща в лишения. Всички обвиняват Нор, че им е навлякла гнева на иларския принц и ги е обрекла на гладна смърт.

Още преди Нор да се завърне, изкупителна жертва на варинианците е станал най-добрият ѝ приятел. Той е прокуден в океана и Нор ще трябва да го спаси с помощта на сестра си Зейди.

Междувременно принц Талин пристига във Вариния с лоши новини, затвърждаващи подозренията ѝ, че предстои ожесточена битка за короната на кралство Илара. Необходими са нови съюзници, готови да се присъединят към армията на законната наследница – сестрата на принц Талин.

Надвил смъртта, някогашният ѝ годеник, узурпатор на иларския трон, се завръща по-силен от всякога и Нор трябва да впрегне цялата си издръжливост и находчивост, за да спаси близките си и да се пребори с древни сили, за чието съществуване тя и приятелите ѝ не са подозирали.

“Кралство от море и камък” е интригуваща история, която любителите на фентъзито могат да оценят. Макар първата книга да не впечатлява с вълшебства и магия, тук нещата се променят. И разбира се, корицата изглежда невероятно, за което трябва да поздравим издателство Емас.

Втората книга от дебютната поредица на Мара Ръдърфорд продължава историята на героинята без никаква пауза. Героинята се завръща в родната си Вариния. Нор е изправена пред нови предизвикателства. Въпреки че рискува всичко, тя изобщо не е близо до това да спаси варинианците и семейството си. Серен е жив и е още по-опасен от преди. Жената крал е събрала войска и Илара е на прага на неизбежна война за трона. Нор и Талин ще трябва да потърсят съюзници за да помогнат на законната наследница да седне на трона. 

Мара Ръдърфорд представя едни много интересни отношения между героите. 

Нор не е сигурна какво иска. Има силни чувства към Талин, но не иска да бъде покорната съпруга, която кротко седи в покоите си. От друга стана са и отношенията ѝ със Серен. Момчето, което има толкова тъжно и самотно детство. Нор отчаяно се опитва да открие нещо добро в него. На моменти се питах дали авторката няма да успее да покаже някаква друга негова черта. Като герой Серин много ми напомня на Тъмнейший от “Сянка и кост” на Лий Бардуго и Мейвън от “Алената кралица”. Въпреки че, е изграден и утвърден като злодея в историята, всички неща, които се разкриват за миналото му, събуждат някакво съчувствие и съжаление. Серен е плод на пренебрежението на Талия, липсата на любящи родители и топли ласки.

Роан ми допадна много като персонаж. При него имаше много силни мъжки черти, които определено липсват при Талин. Силно се надявах в крайна сметка Мара Ръдърфорд да завърти един сложен любовен триъгълник.

Историята в “Кралство от море и камък”

Самата история ми се стори една идея по-магична от първата част. Не присъстват много вълшебни елементи. Свръх силите се изразяват в умението на Серен да контролира поданиците си с помощта на кървавият камък. 

Сюжетът беше добре, но не и впечатляващ. Усетих го прекалено предвидим. Акцента беше изцяло върху Нор и второстепенните персонажи не можаха да изпъкнат. Те бяха там за да поддържат главната героиня и не получиха отличителни прояви. Уви, дори Талин, който според мен трябваше да бъде силен мъжки образ беше меко казано безполезен. Мара Ръдърфорд можеше да задълбочи още малко интригата около героите и според мен щеше да се получи една много сладка история, която да запомня. 

Оценката ми за “Кралство от море и камък” е между 2 и 3 звезди. Книгата е лека, но и липсваше запленяващата интрига, която те държи под напрежение. Прекалено разгадаема история. Липсваше ѝ съвсем малко магия и тогава със сигурност щях да я оценя по-високо. Но авторката определено може да ни зарадва с нещо през следващите години. 

“Кралство от море и камък” можете да закупите от издателство Емас.

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.