You are currently viewing Ревю на “Корона от корал и перли” от Мара Ръдърфорд
Ревю на “Корона от корал и перли” от Мара Ръдърфорд

Ревю на “Корона от корал и перли” от Мара Ръдърфорд

Книга: Корона от корал и перли

Поредица: Корона от корал и перли книга 1

Автор: Мара Ръдърфорд

Корона от корал и перли

С дебютния си роман „Корона от корал и перли“ Мара Ръдърфорд поставя началото на своята изключително оригинална поредица, изтъкана от легенди, тайни, вярност и една сестринска връзка, по-силна от океанския прибой.

Сред океанския народ на Вариния женската красота е на особена почит. Старейшините избират най-красивото момиче от всяко поколение, за да го отпратят към забранените брегове на сушата за невеста на принца на Илара. Иларското владичество налага на варинците да живеят бедно, но във водите под колибите им се крият богатства – вълшебни розови перли, най-ценните от които са в близост до смъртоносни кървави корали.

Настъпва времето старейшините да изберат бъдещата кралица от поколението на Нор и всички знаят, че това ще бъде сестра ѝ – Зейди. Двете момичета са близначки, ала през лицето на Нор минава грозен белег и върху нея не тегне товарът от очакванията на майка й. Но съдбата ѝ е подготвила изненада.

След необратим инцидент Нор е изпратена на мястото на сестра си да се омъжи за принц, по-студен и непристъпен и от мрачния си планински дворец. Бързо става ясно, че дворцовият живот е изтъкан не от блясък, а от опасности, и момичето почва да разнищва тайните на Илара – докато не открива заговор срещу народа си. Изглежда, Нор ще трябва да се бори за своя дом и това може да ѝ коства всичко…

“Корона от корал и перли” е приказна история, която преплита най-силната любов, която само две сестри могат да изпитат, вярност към семейството и дълбоко заложени вярвания и легенди, които определят живота на цял един народ.

Вариния и Илара

Нор живее в морското кралство Вариния, което по скоро прилича на малко градче с къщи построени над морето. Народът се изхранва с риболов и търсене на така ценните перли, които са единствената им разменна единица. Между двете кралства Вариния и Илара има споразумение от векове, което задължава морското кралство да изпраща девойка, която трябва да се омъжи за бъдещият крал. Старейшините избират най-красивата сред тях. Тя не трябва да има абсолютно никакви недостатъци. И най-малкото петънце по-кожата може да бъде достатъчно, за да не бъде избрана. Всичко се свежда до външният вид. Майките пазят дъщерите си като орлици. Да бъдеш избрана е най-големият престиж, който можеш да спечелиш за семейството си. Даровете, които изпращат от Илара, като зестра са животоспасяващи и гарантират по-спокоен живот за родителите.

Нор е сестрата близначка на тазгодишната фаворитка, но инцидент в детството им я е лишил от шанса да се бори за тази привилегия. А всичко, което тя иска е да види светът извън Вариния.

Сюжет изплетен от митове и легенди

Мара Ръдърфорд е създала един интересен свят изплетен от митове и легенди. Самата традиция да се изпращат невести е забулена с много неизвестни и успява да задържи интереса. Не мога да кажа, че има много магия в историята, но тя не липсва. Има идея за нещо вълшебно, но беше недостатъчно. Идеята за кървавият корал ми допадна, но не беше тя фокуса.

Сюжетът набляга от една страна на отношенията между две сестри и чистата любов и преданост, която могат да изпитват една към друга. От друга имаме двама полубратя, които са тотални противоположности. Като двама наследника на трона отношенията между двамата са доста сложни и нещата не се подобряват след появата на Нор. Авторката заформя лек любовен триъгълник, който е доста ясен от самото начало и няма с какво да изненада.

В историята Мара Ръдърфорд включва  елементи на дворцови интриги. На сцената има две кралства, които се борят за оцеляване. Нещата не са такива каквито началото на книгата ни представя.

Оценката ми за Корона от корал и перли

Оценката, която дадох на “Корона от корал и перли” е три звезди. Самата книжка е много лека и няма с какво да Ви затормози. Като минус отчитам, че наистина няма с какво да Ви изненада. всичко , което може да се каже за книгата може да бъде събрано в няколко абзаца. Идеята има потенциал, но липсва всякаква интрига. Краят също не беше нищо особено, което ме изненада предвид, че има втора книга…

И все пак за мен книгата беше подходяща за периода ми на застой. Имах нужда да прочета неща много леко, нямах нужда изобщо да се напрягам и мисля. 

Издателство: Емас

Още от поредицата:

Ревю на “Кралство от море и камък”

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.