You are currently viewing Ревю на „Създадена да убива“ от С. Дж. Кинкейд

Ревю на „Създадена да убива“ от С. Дж. Кинкейд

Книга: Създадена да убива

Поредица: Враг на империята книга 1

Автор: С. Дж. Кинкейд

Издателство: Алма

Брой страници: 448

Създадена да убива

Тя е безмилостна. Силата ѝ е помитаща и смъртоносна. Тя е Немезида и има само една задача: да убива, за да защити човека, за когото е създадена.

Немезида е човекоподобно същество без душа, изчадие, обречено да предпазва Сидония – дъщерята на галактическия сенатор Империан. Двете израстват заедно, изпитват силна взаимна привързаност, но не са сестри.

За да е в безопасност съществуването на момичето от благородническия род на Високопочитаемите, Немезида хладнокръвно и с радост би погубила немалко чужди животи. Сенатор Империан става участник в бунт, но Сидония трябва да изкупи вината му. Тя е призована от императора да послужи като заложник в Хризантемиума, галактическия двор на империята.

Има само един начин да бъде спасена – на нейно място да бъде изпратено изчадието. Така вместо притеснителната и кротка Сидония след обучение в императорския двор влиза най-опасното оръжие в галактиката – Немезида.Ще заподозре ли някой размяната? Ще изпълни ли мисията си Немезида? Ще остане ли все така хладнокръвна, или съществуването ѝ ще придобие нов смисъл?

Нещото, което ме привлече към „Създадена да убива“ беше изречението: “Ако сте харесали „Червената кралица“ и „Игри на глада“, не можете да пропуснете този епичен фентъзи роман за жертвоготовност, любов, загуби и предателства”. След “Алената кралица” определено исках да прочета още нещо толкова заплетено.

По принцип не харесвам книги, които ми наподобяват със сюжета си такива, които вече съм чела, но в “Създадена да убива” всичко беше представено по доста оригинален начин. Отново имаме общество разделено на висшестоящи – Високопочитаемите, и такива, които са неоправдани роби – излишните, но разкривайки детайлите изобщо нямах усещането, че това вече съм го чела някъде.

Сюжетът

Сюжетът описан ни от Кинкейд се развива в извън планетарното пространство. Всяка от фамилиите на Високопочитаемите живее в различна галактика, която управлява. Героите живеят на космически станции и пътуват през хиперпространството. Използват високи технологии за да поддържат начина си на живот и контрола си над излишните.

Създадена да убива

В този свят живеят генно-модифицирани хора, които са произведени за нуждите на своите собственици. Немезида е изчадие – оръжие, създадена е за да убива, няма чувства и не изпитва страх. Та живее за да защитава своята Сидония и е готова да умре за да я защити. Именно така попада в Хризантемиума, изпратена като двойничка на дъщерята на сенатор Империан.

Немезида

Това е опасна игра. Немезида е принудена да сдържа гнева си и да положи усилия да се впише сред Високопочитаемите. Това изобщо не е лесна задача за същество, което би трябвало да е “нечовек”. Но Немезида е различна. Тя умее да чувства. Това я плаши и определено не е нещо полезно за едно изчадие. През целият си живот са я третирали само и единствено като оръжие, но тя започва да осъзнава, че в нея живее частица човек.

Хризантемиума

Животът в Хризантемиума е изпълнен с дворцови интриги. Първоначално целта ѝ е да спечели силни поддръжници на Сидония, такива които биха спомогнали баща ѝ да си възвърне репутацията. Но светът ѝ е преобърнат след като Императорът ѝ отнема смисъла на живота. 

Какво става с едно изчадие, ако вече няма за какво да живее?

Пътят на отмъщението…

За голяма изненада Немезида се съюзява с престолонаследника Тирус. И двамата имат обща цел – смъртта на Императора. Но Немезида не е наясно с играта. Тя попада в непознат свят и става лесна мишена за манипулациите на семейство Домитриан. 

Каква ли е истината за съдбата на Сидония и дали именно Немезида не я вкарва в по-лош капан?

Истина или лъжа е Тирус? Луд или не? 

Много, много въпроси и съмнения, които ще си задавате заедно с героинята. На мен ми останаха и доста неотговорени, но се надявам втората книга да е моето спасение. „Създадена да убива“ е наистина едно достойно четиво и заслужава внимание.

Още книги от поредицата:

Императрица

Издателство: Алма

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.