You are currently viewing Ревю на “Под знака на вълците” от Лий Бардуго

Ревю на “Под знака на вълците” от Лий Бардуго

Книга: Под знака на вълците

Автор: Лий Бардуго

Поредица: Николай

Издателство: Егмонт

Под знака на вълците

Царят демон. Огромната армия на Фйерда е готова да нападне, а Николай Ланцов ще събере цялата си изобретателност и чар – и дори чудовището вътре в себе си, – за да спечели тази война.

Вещицата. Зоя Назяленска е изгубила вече твърде много в тази война. Видяла е как умира учителят ѝ и как възкръсва най-големият ѝ враг, и отказва да погребе още един приятел.

Кралицата на опечалените. Нина Зеник е дълбоко в недрата на врага и рискува да бъде открита и да умре, но воюва с Фйерда отвътре, от самата ѝ столица. Но жаждата ѝ за мъст може да струва на страната ѝ победата, а на нея самата – възможността да излекува сърцето си.

Цар. Генерал. Шпионин. Заедно трябва да намерят път да изковат бъдещето от мрака. Или да гледат как една нация загива.

Лий Бардуго продължава историята на Белязаният цар

Най-новата книга от авторката Лий Бардуго, в която се разказва за света на Гриша. Историята на Николай Ланцов продължава и борбата му с демона не е приключила.

Под знака на вълците

Книгата е издадена под знака на издателство “Егмонт”. Това, което първо ми направи впечатление отново беше оригиналната корица. Този дизайн ме привлече да си закупя “Белязаният цар” и абсолютно се влюбих в книга 2 още, когато от издателството обявиха предварителните поръчки. За феновете на Лий Бардуго е ясно, че отново действието се развива в светът Гриша, но също така е включена в поредицата за “Николай” и е втора по ред книга. Препоръчително е първо да прочетете “Белязаният цар”, а за още по-голяма яснота и “Шест врани”, защото някои от героите са представени именно там. Книгата е с меки корици и е само 608 страници (без картинки).

Равка, Белязаният цар и безкрайната война…

Гришаните са под заплахата на новата дрога парем и непрестанните преследвания от страна на Фйерда. Докато Ланцов се опитва с всички сили да си спечели съюзници в предстоящата война, трябва да се справя и с вътрешните спекулации относно произхода му. Изтънчен манипулатор както винаги Николай успява някакси да се задържи на повърхността и да запази трона си, но на каква цена.

Фйерда се готви да разгроми Равка. Това е война, за която прочетохме още в “Престол и щурм”. Ярл Брум е главнокомандващ на армията, а Нина е под прикритие в дома на смъртният си враг. Кралицата на опечалените е твърдо решена да отслаби Фйерда отвътре и да помогне в отбраната на Равка. 

Крайна оценка за „Под знака на вълците

За хората, които следят блога ни и профилите ни в социалните мрежи е известно, че “Белязаният цар” беше абсолютното ни разочарование. За съжаление тази тенденция не се промени и с “Под знака на вълците”. Двете сюжетни линии на Николай и Нина този път имаха допирни точки и нямах чувството, че чета две отделни книги, но в стремежа си да направи сюжета динамичен Лий Бардуго е прекалила с екшъна. Имаше прекалено много сцени и нямаше ясен фокус. Николай се бие на няколко фронта. От една страна е Фйерда, от друга е възкръсналият Тъмнейший и “поразията”. Фокусът трябваше да е само един, защото за мен беше излишно разхвърлян и леко хаотичен. Съвсем спокойно можете да напише още една книга, в която да побере идеята си да върне Беззвездният в картинката и да му даде възвишеният край за, който се бори. 

Не ми се иска да съм прекалено негативна в мнението си, но след “Шест врани” летвата, която вдигнах за Лий Бардуго определено беше недостижима с поредицата ѝ “Николай”. Оценям “Под знака на вълците” с 2 звезди. Основното, което повлия на оценката ми е цялостната идея за сюжета. Концепцията за светците и завръщането на Тъмнейший не мога да си ги обясня по-никакъв начин. Самата идея за светът Гриша си беше достатъчно гениална още в “Престол и щурм” и доразвита до някъде в “Шест врани”, всичко от там нататък беше неуспешен опит да се задържи инерцията. 

Егмонт

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.