You are currently viewing Ревю на “Двор от рози и бодли” от Сара Дж. Маас

Ревю на “Двор от рози и бодли” от Сара Дж. Маас

Книга: Двор от рози и бодли

Автор: Сара Дж. Маас

Поредица: Двор от рози и бодли книга 1

Издателство: Егмонт

Страници: 496

Двор от рози и бодли

Тя отнема живот. И сега трябва да го заплати със сърцето си.

Когато деветнайсетгодишната Фейрa убива вълк в гората, се появява звяр, който изисква възмездие. Тя е отвлечена в магическа земя, за която е чувала единствено от легендите. Фейрa открива, че нейният похитител не е животно, а Тамлин – един от безсмъртните и смъртоносни елфи, някога управлявали света.

Докато обитава имението му, чувствата й към Тамлин се трансформират от ледена враждебност в изгаряща страст, която изпепелява всички лъжи и предупреждения, които е чувала за прекрасният и опасен свят на елфите. Но над тези земи се надига древна и зловеща сянка и Фейрa трябва да намери начин да я спре… или Тамлин и народът му са обречени завинаги.

“Двор от рози и бодли” е първата книга, която прочетох от Сара Дж. Маас. Дори изненадващо е първата ми от жанра фентъзи. Бях подложена на безкрайни молби от страна на моята скъпа приятелка Гинчето да я прочета и по време на пандемията най-накрая я захванах. Е сега не съжалявам нито за минута. Макар и да бях силно предубедена в началото, просто има нещо в тази книга, което те кара да не спираш да четеш. Толкова завладяваща и вълнуваща, че докато се усетиш си с зачервени и уморени очи, а часът е много след времето за лягане. Първото нещо, с което ме спечели  поредицата беше разпределението на елфическите земи. Тези Дворове крият в себе си вълшебството. Магията не просто изобилства,тя извира от всеки един Двор. 

“Има по-добър свят, Неста. Има по-добър свят,който чака да го откриеш. Ако някога успея да се върна, ако нещата се оправят, ако опасността отмине… ще те намеря”

 Сюжет на Двор от рози и бодли

Историята се развива в приказният свят на елфите и хората, наречен Притиан.Простосмъртните все още разказват ужасяващите истории от времената на робство, когато човеците са били просто играчки за силните магични същества, живеещи в Притиан. Затова никой не прекрачва невидимата стена разделяща владенията на елфите от тези на смъртните. 

Нашата героиня през, чиито очи се развива действието е обикновен човек, крехък и незначителен за света. Фейра е дете, едва на деветнадесет години е принудена да се грижи за прехраната на семейството си. Изправени пред опасността от гладна смърт тя е принудена да ловува в опасната гора, близо до границата със земите на елфите. В един от дните за лов, притисната от страх и отчаяните, Фейра е принудена да убие създание, дошло отвъд стената. Смъртта на огромният вълк променя живота ѝ. За животът на създанието е поискана отплата и Фейра е завлечена в страната на смъртоносните елфи и ужасяващите създания от легендите.Историята се развива сравнително бързо и напомня на приказката за красавицата и звяра. Е поне така си мислех в началото.

“Истината ли искаш, момиче? Ами ето я: отведе го заради проклятието, защото седемте пъти по седем години свършиха, а той не успя да развали проклятието ѝ. Този път е събрала всичките си Велики господари,за да гледат как го пречупва…”

двор от рози и бодли
Източник Pinterest

Фейра

Животът на Фейра в царството на звярът елф Тамлин бързо и разкрива една мрачна тайна. Над Притиан тегне опасност, която застрашава не само царството на елфите, но и светът на човеците. Героинята ни преминава през различни предизвикателства и опасности, които ни държат под напрежение през цялата книга. Фактът, че пишем това ревю след вторият прочит на книгата е достатъчен да изтъкне, че книгата е завладяваща. Начинът, по който Сара Дж. Маас ни разкрива мислите на Фейра и как тя бавно открива истината за Двора на пролетта и Върховният господар, държи читателят под напрежение. Героинята е изпълнена с омраза и страх към расата на елфите. Тя е чувала историите за жестокостта на тези създания и вече попаднала в този свят тя се сблъсква с ужасите му. Но въпреки това успява да се влюби и да открие красотата му. А силата на любовта ѝ трябва да бъде достатъчна, за да спаси Тамлин и Притиан.

 “Някои ме търсят цял живот и пак не ме намират,

други аз целувам, а те на прах ме стриват.

Понякога докосвам тези с красота и мъдрост,

но винаги ценя онези с много дързост.

Ръката ми е нежна, ако съм приета,

ала отхвърлена, мога да убия човека.

Всеки мой удар по сила е славен,

но когато убивам, убивам аз бавно…”

Силата на волята и любовта

Историята на смъртното момиче, което физически е уязвимо в този свят на титани е приказна. Силна, борбена и непокорна, Фейра е готова на всичко и макар да има много слабости, тя е характер, който печели симпатии. Силата на волята ѝ и умението ѝ да оцелява я превръщат в силен женски образ. Персонажът на Тамлин е типичният принц, в който всяко момиче би се влюбило. Типичният мъжкар, който иска да брани своите притежания и да спаси девойката в беда. Силен, красив и доблестен, Върховен господар, който народът му обича и следва безпрекословно. Нашият звяр, който е причината Фейра да се изправи пред древното зло, което заплашва техният свят. И все пак има нещо, което не ми допадна в образът му и това е промяната, която претърпя, когато се озова в Недрата на Планината. Цялото това мълчание и стоически поглед, с който наблюдаваше изпитанията на жената, която обича не е нещо, което да оценя в един мъжки образ. От друга страна Рисанд… е казвала съм го и преди, много ги обичам тези лоши момчета, но той ще е тема на следващото ревю.

“Двор от рози и бодли” е книга с интересна, приказна история за силата на любовта, изправена пред невъзможни препятствия. Краят ѝ оставя вратичка за развитие на историята и за щастие всички части на поредицата се намират в България. Не съм чакала и ден преди да захвана следващата книга.

Още книги от поредицата:

Двор от мъгла и ярост

Двор от крила и разруха

Двор от сребърни пламъци

Вашият коментар

Ангелина Петрова

Казвам се Ангелина, но тук и в Инстаграм профила ни ме знаете като Гинчето. Трудно е човек да се представи, затова аз ще бъда кратка, но изчерпателна. Моята любов към книгите не беше от детството, а в много осъзнати години. Откривах все по- интересни автори и все по- заплетени истории и това ме пренесе в света на фентъзито. И в този момент, аз разбрах, че не само искам, а се нуждая да съм заобиколена от книги. Малко по- малко започнах да изкачвам стълбицата, за да сбъдна тази моя мечта. Към днешна дата моята работа е свързана с книги и за първи път разбрах какво означава "Избери си работа, която обичаш и няма да ти се наложи да работиш нито един ден". С времето с Дочка си направихме един книжен свят, където се ровим само ние, където се чувстваме спокойни и уверени. Всяка прочетена книга, дори всяко книжно разочарование ни кара да ровим и да търсим новото любимо. Света на книгите е необятен и ние с удоволствие се потапяме в него.