You are currently viewing Ревю на “Двор от крила и разруха” от Сара Дж. Маас

Ревю на “Двор от крила и разруха” от Сара Дж. Маас

Книга: Двор от крила и разруха

Поредица: Двор от рози и бодли книга 3

Автор: Сара Дж. Маас

Издателство: Егмонт

Страници: 824

Двор от крила и разруха

Ужасна война застрашава всичко, което Фейра обича. Тя се завръща в Двора на Пролетта, решена да събере информация за плановете на Тамлин и краля на Хиберн, заплашващ да постави Притиан на колене. Но за да направи това, трябва да започне смъртоносна игра по надлъгване и хитрост, в която дори най-лекото залитане може да й изиграе лоша шега.

Войната плаши всички и Фейра трябва да прецени на кого от ослепителните и смъртоносни Върховни господари може да се довери – и да открие съюзници на най-неочаквани места. Във вълнуващата трета книга от историята на Фейра земята ще бъде оцветена в червено, докато могъщите армии се борят за власт над единственото, което може да унищожи всички тях.

Очакваното продължение – Двор от крила и разруха

“Двор от крила и разруха” е книгата, която сигурно много от вас са нямали търпение да започнат. След краят на “Двор от мъгла и ярост” и неочакваният обрат всички тръпнем за съдбата на Фейра. Заплахата от Хиберн е смъртоносна. Злият крал доказа, че не трябва да бъде подценяван и победата над него ще им коства всичко. 

Книгата започва с подмолното отмъщение на Фейра към Тамлин. Действия, които намираме за напълно излишни предвид това, че той нямаше никаква вина за съдбите на Неста и Илейн. Но пък пребиваването ѝ в двора на пролетта нажежи допълнително обстановката и разкри много интересни неща за миналото на любимите персонажи.

В “Двор от крила и разруха” се запознаваме по подробно с вътрешният кръг на Рисанд. Мрачното минало на семейството му и победите над отредената им съдба. Всеки от тях живее със своите спомени, които ги преследват и измъчват. Но опората, която имат докато са заедно изправени срещу всяко зло е силата, която ги държи изправени. Непобедим екип, който отново ще се изправи пред война застрашаваща всичко мило. 

“… Ако не бях срещнал един сенкопоец, нямаше да разбера, че е важно семейство, което сам си избереш, а не онова, в което си роден.”

Великите господари на Двора на ноща

Фейра е вече Велика господарка на двора на нощта. Отново се срещаме със силната и борбена героиня от “Двор от рози и бодли”. Няма го несигурното момиче, което Тамлин искаше да затвори в имението си. Унищожителката на проклятия успя да разнищи предаността на елфите от Двора на пролетта без да се замисли за бъдещето. За ролята на Тамлин във войната.  Фейра е основата в борбата срещу Хиберн. Тя притежава съчетание от силите на всички Велики господари и е ключът към унищожението на Котела. Но ще им са нужни още много сили за да надвият войската на Хиберн, която е много по-многолюдна от това, с което разполагат нашите герои. Това ще ги принуди да освободят древно зло, което е затворено в техният свят от много дълги години.

 “Само ти решаваш кое ще те прекърши, Унищожителке на проклятия. Само ти.”

Образът на Рисанд за нас отстъпва в тази книга. Свикнали сме да го виждаме като нахакан и уверен, винаги на крачка пред враговете си. В “Двор от крила и разруха” се набляга на счупените парчета от душата му. Жалко, че онзи Рис, по който ни течаха лигите се загуби за сметка на толерантният, жертвоготовен, съсипан духовно Велик господар на Двора на нощта. Може би това нямаше да ни дразни толкова, ако не бяха непрестанните опити на Фейра да му вдига самочувствието и да поддържа духа му.

“Виждам те целия, Рис. И обичам всяка частица от теб с цялата си същност.”

Предполагаме, че много хора не биха се съгласили с това мнение, но за предпочитане беше Рисанд да си остане предишната гад. Вече ни беше достатъчно ясно, че сърцето му е добро и със всичките редове душевни излияния образът му се разми и изгуби първоначалната си притегателна сила.

Вървят ръка за ръка със смърта – Двор от крила и разруха

В тази книга се срещаме с друга гад. Неста,смъртното момиче насила превърнато в елф. В образа на голяма сестра винаги е имало въпроси. Защо Тамлин не успя да я омагьоса? Защо и откъде идва цялата злоба в това крехко тяло?

Влизайки в Котела, тя обеща на краля на Хиберн смърт и ще намери своето място в градът на Звездната светлина, за да изпълни заканата си.

Искаме да си поговорим и за Касиан. За нас е много важно да кажем мнението си за обараза на този воин. Виждаме главнокомандващият на армиите на Двора на нощта винаги уравновесен. Дава всичко за хората, които чувства за семейство. В битка,обаче той е смърт за враговете си. Сякаш е роден за всичко това- за бойното поле, за хаоса, за бруталността, за далновидната преценка на събитията. Сякаш диша в ритъма на войната. За него битката е Симфония. Вярва, че ако умре защитавайки онези, които се нуждаят от  помощта му, значи не е умрял напразно. Касиан е един достоен воин и приятел.

Сюжетът е плетеница от много малки предизвикателства през, които героите ни трябва да преминат. Разкритията за миналото им са съчетани с настоящите им изпитания. Всички парчета си идват на мястото. Нови взаимовръзки се зараждат между персонажите, а други се прекъсват невъзвратимо. Запазената марка на Сара Дж. Маас да ни изненадва с обрати в сюжета се проявява и в тази част на поредицата. Винаги успява да ни изненада приятно и да задържи интригата до самият край. А “Двор от крила и разруха не е краят на историята за Притиан.

Още книги от поредицата:

Двор от рози и бодли

Двор от мъгла и ярост

Двор от сребърни пламъци

Вашият коментар

Ангелина Петрова

Казвам се Ангелина, но тук и в Инстаграм профила ни ме знаете като Гинчето. Трудно е човек да се представи, затова аз ще бъда кратка, но изчерпателна. Моята любов към книгите не беше от детството, а в много осъзнати години. Откривах все по- интересни автори и все по- заплетени истории и това ме пренесе в света на фентъзито. И в този момент, аз разбрах, че не само искам, а се нуждая да съм заобиколена от книги. Малко по- малко започнах да изкачвам стълбицата, за да сбъдна тази моя мечта. Към днешна дата моята работа е свързана с книги и за първи път разбрах какво означава "Избери си работа, която обичаш и няма да ти се наложи да работиш нито един ден". С времето с Дочка си направихме един книжен свят, където се ровим само ние, където се чувстваме спокойни и уверени. Всяка прочетена книга, дори всяко книжно разочарование ни кара да ровим и да търсим новото любимо. Света на книгите е необятен и ние с удоволствие се потапяме в него.