You are currently viewing Ревю на “Двор от мъгла и ярост” от Сара Дж. Маас

Ревю на “Двор от мъгла и ярост” от Сара Дж. Маас

Книга: Двор от мъгла и ярост

Автор: Сара Дж. Маас

Поредица: Двор от рози и бодли книга 2

Издателство: Егмонт

Страници: 824

Двор от мъгла и ярост

Доброто. Аз не носех добро в себе си. Не носех нищо, а душата ми, вечната ми душа, беше прокълната…
Фейра оцеля от хватката на Амаранта и се завърна в Двора на пролетта, но трябваше да плати висока цена. Въпреки че вече притежава силите на Върховен елф, сърцето й остава човешко и не може да забрави ужасяващите дела, които е извършила, за да спаси народа на Тамлин.
Не е забравила и за сделката си с Рисанд, Великия господар на страховития Двор на нощта. Но докато се опитва да се пребори с мрачната плетеница от политика, страст и заслепяваща сила, заплашваща да я погълне, по-грандиозно зло се задава и тя може да се окаже ключът към неговото спиране. Само ако можеше да впрегне опустошителните си дарби, да излекува наранената си душа и да реши как иска да изгради както своето бъдеще, така и това на този разделен на две свят…

Отново сме в Притиан, приказният и опасен свят на елфите. Фейра се измъкна от В недрата на Планината и успя да развали проклятието, което тегне над Двора на пролетта цели 50 години. Цената на свободата, обаче е разбитата ѝ душа. 

Фейра – Двор от мъгла и ярост

Фейра изпада в много дълбока емоционална дупка. Ужасите, които преживява в плен на Амаранта я преследват, тя страда физически и психически. Кръвта на елфите, които погуби, за да спаси любовта си е по ръцете ѝ. Тя не вижда никакво спасение за душата си. Пожертвала е както нея така и сърцето си, за да спаси Тамлин и народа на елфите. Авторката ни води за ръка през мрачните мисли на Фейра. Преживяваме заедно страданието и опитите ѝ да оправдае отношението на народа към нея. Човешкото момиче от първата книга е мъртво, а елфката, която оцеля е много различна от силната и борбена Фейра, която обикнахме.

Във втората част  от поредицата виждаме колко голяма е станала пропастта между Тамлин и Фейра. Положението се влошава още повече, заради поведението на Великият господар на Двора на пролетта и липсата му на разбиране. Той е дълбоко убеден, че трябва да държи Фейра далеч от всяка опасност, дори ако това означава да я заключи в имението. Страхът може да бъде лош съветник, а силата на любовта- опустошителна.

 “Повече никога нямаше да бъда слаба и беззащитна. Нямаше да позволя да ме прекършат. Да ме опитомят.”

Господарката на Двора на пролетта сключи сделка В недрата на Планината в замяна на помощ от Рисанд. Времето минава и Фейра е длъжна да се придържа към нея и да изпълни своята част.

Наистина ли Великия господар на Двора на нощта е въплъщение на кошмарите на елфи и хора?

Успя ли Фейра да погледне под черупката му?

Ще успее ли да разбере подбудите на Рисанд?

Смъртният враг на Тамлин, чувства за свой дълг да помогне на елфката с човешка душа да се отърси от оковите на несигурността. В един момент тя вижда истината, осъзнава колко зле са се държали с нея в Двора на пролетта. Вижда колко болезнена е любовта на Великия ѝ господар, щом чувства свободата като привилегия, а не като право. Фейра взима съдбоносно решение от което ще зависи не само нейната съдба.

 “ За звездите, които ни слушат и за мечтите, които се сбъдват.”

Заплахата за света не е изчезнала. Амаранта беше само началото, само един от генералите на могъщ крал отвъд морето, който е твърдо решен да си възвърне владението на човешките земи. Стената, която разделя двата свята е единственото, което го спира, но дали ще удържи.

С разкриването на новата заплаха става ясно, че единствената, която има силата да овладее древната магия е Фейра. Разбивачката на проклятия е наследила частица сила от всеки от Великите господари при възкръсването си. Тя е единствената пречка пред краля на Хиберн.  Само трябва да се научи да използва и контролира силите си.

Това е книга, която ние много харесваме, защото се разкрива истинското лице на Рисанд. Миналото му и нещата, които е преживял през годините на робство. Най-могъщият сред Великите господари, който крие своята разбита душа. 

“Всичко, което обичам, винаги ми се отнема.”

Красив, арогантен и невиждано силен, той е пленяващ персонаж. В първата книга беше опората на Фейра в борбата ѝ с Амаранта, в “Двор от мъгла и ярост”  ще се превърне в нещо много повече.

Двор от мъгла и ярост

Краят на „Двор от мъгла и ярост“ е напълно неочакван. Докато в “Двор от рози и бодли” имахме своя щастлив край като за приказка, то в “Двор от мъгла и ярост” получихме експлозия от обрати. 

Това, което не ни харесва в книгата е прекалената еротика. Да имаше любовни сцени и в “Двор от рози и бодли”, но тук Сара Дж. Маас наистина достига нови висоти. Книгата си е 100% за червена точка, даже бихме вдигнали възрасттовото ограничение от 16+ на 18+. Просто можеше да ни спести някои подробности. 

За самата книга можем да кажем, че обожаваме кориците, Егмонт са учелили в десетката с тях. Фенове сме на твърдите корици, а и на допир са уникални. Шрифта е лесно четим, а и стилът на авторката е пленяващ и книгата се чете много лесно. 

Още книги от поредицата:

Двор от рози и бодли

Двор от крила и разруха

Двор от сребърни пламъци

Вашият коментар

Ангелина Петрова

Казвам се Ангелина, но тук и в Инстаграм профила ни ме знаете като Гинчето. Трудно е човек да се представи, затова аз ще бъда кратка, но изчерпателна. Моята любов към книгите не беше от детството, а в много осъзнати години. Откривах все по- интересни автори и все по- заплетени истории и това ме пренесе в света на фентъзито. И в този момент, аз разбрах, че не само искам, а се нуждая да съм заобиколена от книги. Малко по- малко започнах да изкачвам стълбицата, за да сбъдна тази моя мечта. Към днешна дата моята работа е свързана с книги и за първи път разбрах какво означава "Избери си работа, която обичаш и няма да ти се наложи да работиш нито един ден". С времето с Дочка си направихме един книжен свят, където се ровим само ние, където се чувстваме спокойни и уверени. Всяка прочетена книга, дори всяко книжно разочарование ни кара да ровим и да търсим новото любимо. Света на книгите е необятен и ние с удоволствие се потапяме в него.