You are currently viewing Ревю на „Стъкленият меч“ от Виктория Айвярд

Ревю на „Стъкленият меч“ от Виктория Айвярд

Книга: Стъкленият меч

Автор: Виктория Айвярд

Поредица: Алена кралица книга 2

Страници:572

Издателство: Сиела

Година на издаване: 2016

Стъкленият меч

Очакваното продължение на хита „Алена кралица“!

Всеки може да предаде всеки!

Кръвта на Мер Бароу е червена – червена като на простолюдието. Но уменията ѝ да подчинява електричеството са я превърнали в смъртоносно оръжие, което сребърнокръвният елит иска да впрегне в своите цели.

Кралската фамилия я обявява за измамница, за лъжа. Отрича самата мисъл, че червената и сребърната кръв могат да бъдат равни. Но докато бяга от двореца, Мер открива разтърсваща истина – тя не е единствената от вида си. Мер започва да набира малка войска от други червенокръвни със специални способности, за да ги поведе срещу тираничните им господари.

Това се оказва трънлив път. Трудно ѝ е да избегне опасността да се превърне в същото чудовище като тези, които се опитва да срази. С всеки следващ спасен от кръвожадния взор на новия крал властта на Мер се затвърждава – ала положението ѝ става все по-нестабилно. Дали тежестта на животите, пожертвани в името на бунта, ще я смаже? Или коварството и предателствата са направили сърцето ѝ неподвластно на  разкаяние?

Стъкленият меч

Във втората част вече ми се преплетоха като сюжети “X-men” и “Игите на глада”. Училището за “мутанти” и цялата бунтовническа концепция са до голяма степен взаимствани. Не обичам, когато съм поставена в положение да правя сравнения между книги и филми, но в случая беше неизбежно, прекалено голяма прилика намерих. Но ми хареса, че бях под напрежение във всеки момент, просто очаквах някакво предателство, което ще ми разбие сърцето.

Героите ни Мер и Кал се измъкнаха на косъм от екзекуторите си. Макар заедно, между тях има стена. Семето на недоверието е посято между тях. Мер не е сигурна дали е влюбена в Кал или е привлечена към момчето, което си мислеше, че е Мейвън. Вътрешно знае, че всичко което е видяла от по-малкият брат е една лъжа. Знае, че Мейвън е проекция на злият ум на Кралицата, но нещо я влече към него.

Както казах историята много ми напомня за X-men. И тук нашите герои се впускат в мисия да спасяват Новокръвните. Така се наричат всички Червени, които притежават способностите на Сребърните, но доста по-могъщи. Мейвън също е по петите им. Той също издирва Новокръвните, но след него остава само кървава баня. Задачата на Мер е изключително трудна, защото групата им трябва да се крие както от Сребърните, така и от бунтовниците. За обикновените Червени Новокръчните са опасни и те се страхуват от тях.

Кал не може да реши на чия страна е. Живее с Червените, помага им да спасяват Новокръвни, но отказва да убива Сребърни. Разкъсван между двата свята Принцът, който ми е много симпатичен, се превръща в доста нерешителна фигура в тази книга. 

Нищо не е сигурно.

Всеки може да е предател.

Играта за трона става още по ожесточена.

Нови фигури се появяват на масата.

Интриги, предателства, смърт, болка… Страници прочетени в непрекъснато напрежение.

Въпреки всичко, което написах за сюжета, книгата „Стъкленият меч“ си заслужава. Имаше моменти , когато нещата се случваха доста бавно за вкуса ми, но последните събития компенсираха.

Още книги от поредицата:

Алена кралица

Кралска клетка

Приятно Четете!

Издателство: Сиела

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.