You are currently viewing Ревю на “Алена кралица” от Виктория Айвярд

Ревю на “Алена кралица” от Виктория Айвярд

Книга: Алена кралица

Поредица: Алена кралица

Автор: Виктория Айвярд книга 1

Страници:504

Издателство: Сиела

Година на издаване:2015

„Алена кралица“ е смайващо приключение, в което романтика и революция се сблъскват, крале и благородници се борят за власт, а простолюдието – за свободата си. Прочетете второто заглавие от новата поредица „Сиела тийн“.

Наелектризиращо начало на фантастична нова серия.

„Гардиън“

Мер е обикновено момиче с червена кръв. Кралят и аристокрацията са със сребърна кръв. Те са силни, със способности които им позволяват да потискат “червените” и да ги ползват като роби. Всяка династия има своите отличителни черти и сили. Има такива, които контролират огъня, водата, животните, металите и въздуха. Всяко семейство носи своите цветове.

Съдбата на Мер я среща случайно с престолонаследникът Тиберий Седми. Предрешен като “червен” той се промъква в селото, където живее тя. Впечатлен от историята ѝ и тежката ѝ съдба, той се опитва да ѝ помогне. Осигурява ѝ работа в двореца, като така я спасява от задължителната военна служба. Но дали всъщност ѝ е помогнал?

Алена кралица
Източник Pinterest

Алена кралица

По Време на изпитанията на Кралицата, традиция, която трябва да определи момичето, което ще бъде новата Кралица, Мер попада в смъртна опасност. Това отприщва нейната неподозирана мощ пред очите на целият кралски двор. Силите ѝ са невиждани още повече за някой, който има червена кръв. Така тя попада в своята златна клетка. Забъркана е в дворцовите интриги и се превръща в пионка за Кралят и Кралицата.

Сюжетът много ми напомня за “Игрите на глада”. Цялата история с бунтовниците и скривалищата им, това че използват Мер, като лице с идеята да потушат бунта на “низшите” червени. Но от друга страна авторката ме държа под напрежение. Една от култовите фрази в книгата беше “ Всеки може да предаде всеки.” и наистина беше така през цялата книга. Развих чувство на параноя също както и главната героиня. Търсех предателството на всяка крачка и то наистина дойде, но не и както очаквах. 

Още книги от поредицата:

Кралска клетка

Стъкленият меч

Издателство: Сиела

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.