You are currently viewing Ревю на „Да  убиеш  кралство“ от Александа Кристо

Ревю на „Да убиеш кралство“ от Александа Кристо

Книга: Да убиеш кралство

Автор: Александа Кристо

Страници:448

Издателство: Orange books

Година на издаване:2019

„Да убиеш кралство“ на Александра Кристо ще ви покаже, че Малката русалка не е нежното и наивно същество, което си мислите, че познавате. Всъщност принцеса Лира е една от най-смъртоносните сирени, които могат да бъдат срещнати из океанските дълбини.Тя притежава колекция от 17 човешки сърца, всяко от които отнето по хладнокръвен начин, а легендите за нея смразяват от страх и морския, и човешкия народ.

Но страхопочитанието и уважението към нея се изпаряват в деня, в който тя отнема живота на морско същество, за да спаси мъж. Затова Морската кралица превръща Лира в най-презряното нещо – човек. За да се върне обратно в морето и да стане отново сирена, Лира трябва да занесе на кралицата сърцето на принц Елиан. Обаче има две уловки – тя не може да разчита на магията на песента си и ако не се справи със задачата, ще остане завинаги човек…

Океанът е единственото място, което принц Елиан смята за свой дом, въпреки че е наследник на едно от най-влиятелните кралства в света. За него ловът на сирени е не просто приятно занимание, а дълг. Но когато спасява от удавяне млада жена, той няма представа какво всъщност е тя. Тя обещава да му помогне в търсенето на ключа към окончателното изтребление на сирените, но може ли да ѝ се довери? И на каква цена?

Да убиеш кралство

 Като всяко малко момиче и аз си мечтаех да бъда принцеса и то не коя да е, а именно Ариел. И може би защото съм морско чадо, нямах никакви съмнения преди да започна “Да убиеш кралство”- любимата приказка погледната от друг ъгъл. Главните герои тук не са Ариел и Ерик, а принцеса Лира и Негово Кралско Величество сър Елиан Мидас.

Лира

“ Имам сърце за всяка година, през която съм била жива.”

 Лира е най-кръвожадната сирена в цялата морска шир. Пази песента си само за принцове и веднъж годишно буквално изтръгва сърцето на поредния кралски син. Майка ѝ е Морската кралица и през целият ѝ живот я е възпитавала в омраза към хората, превръщайки дъщеря си в “Гибелта на принцовете”. Принцесата се подготвя за възкачването си на трона и с радост е готова да е поеме короната от майка си. 

На морския престол сяда нова кралица, когато старата събере шестдесет сърца. Както всички знаем, короната е тежка, а тази освен това отнема перките на сирените и оставя на тяхно място пипала със силата на цели армии, превръщайки я едновременно в Морска кралица и в Морска вещица. Господарката на океана никога не е била доволна от дъщеря си, нещо повече смята я за недостойна. В един от поредните си изблици Морската кралица превръща Лира в човек и ѝ отнема песента. “Гибелта на принцовете” ще има право да се върне само ако успее да изтръгне сърцето на убиеца на сирени, най-големия страх на морските обитатели, принца-пират, Елиан.

Елин

“Не съм добър човек. И ми се струва,че отдавна не съм такъв.”

Негово Кралско Височество е най-големият кошмар за всички сирени. Неговият дом е “Саад”, който не е просто кораб, а оръжие. Много повече пират, отколкото принц, той приема сирените като чудовища, зверове и дяволски изчадия. Прекосявайки морета и океани, Елиан все по-рядко стъпва на родна земя. Краля очаква от наследникът си повече старание, повече хъс за трона, но морето е дом за принца. При последното си прибиране разбира,че “Гибелта на принцовете” му е отнела верен приятел.

Воден от чувството си за мъст и омразата към сирените, въоръжен с вълшебен нож, който изпива кръвта на жертвите си, обграден от верни приятели и екипаж, Елиан се отправя в търсене на кристала. Кристал, който според легендите ще опустоши Морската вещица, а с нея и всички морски чудовища. Морските легенди твърдят, че за всяко отнето сърце сирената получава силата и младостта на жертвата си. Други поверия пък, че всеки човек, който притежава сърце на сирена е неподатлив на песните им.

  В един обикновен ден съдбата ги среща “Гибелта на принцовете” и “Принца-пират”. 

Кой от двамата ще опази сърцето си?

Малко по-малко Лира успява да убеди принца, че може да му помогне да открие кристала на богинята Кето. Успешно се внедрява на пиратският кораб и заедно се отправят на мисия. По пътя ги очакват безброй премеждия, както на сушата , така и в открито море. Съмнение се прокрадва в морската принцеса, когато Елиан спасява живота ѝ за трети път. За морските обитатели омразата към хората е превърната в завет. Сега с човешкото си сърце сирената изпитва чувства, чувства непознати за нея и забранени в Диаволос. Осъзнава, че майка ѝ е тиранинът на океана. Тя диктува кой човек да умре и чрез бруталност владее водите.

 Превърнала се в “приятелката на океана”, Лира е раздирана между копнежа си към Елиан и дългът, и подчинението към майка си. Вместо да отнеме сърцето на принца, тя се надява той да завладее нейното. Сирената знае, че докато майка ѝ е жива, войната ще е единственото, което ще познават. “Гибелта на принцовете” ще трябва да избере страна. Ще се бори ли със зъби и нокти за любовта си и свободата на всички, или ще остане вярна на традициите на народа си?

Вълшебството…

“Да убиеш кралство” е не само различен прочит на приказката, а шанс да видим, че няма невъзможна любов, няма невъзможна битка. Всичко е в нашите ръце! Отново събуди в мен всичко детско и остави чувството, че вълшебствата са възможни. Светът на приказките е жив и още по-запленяващ.

Издателство: Orange books

Вашият коментар

Ангелина Петрова

Казвам се Ангелина, но тук и в Инстаграм профила ни ме знаете като Гинчето. Трудно е човек да се представи, затова аз ще бъда кратка, но изчерпателна. Моята любов към книгите не беше от детството, а в много осъзнати години. Откривах все по- интересни автори и все по- заплетени истории и това ме пренесе в света на фентъзито. И в този момент, аз разбрах, че не само искам, а се нуждая да съм заобиколена от книги. Малко по- малко започнах да изкачвам стълбицата, за да сбъдна тази моя мечта. Към днешна дата моята работа е свързана с книги и за първи път разбрах какво означава "Избери си работа, която обичаш и няма да ти се наложи да работиш нито един ден". С времето с Дочка си направихме един книжен свят, където се ровим само ние, където се чувстваме спокойни и уверени. Всяка прочетена книга, дори всяко книжно разочарование ни кара да ровим и да търсим новото любимо. Света на книгите е необятен и ние с удоволствие се потапяме в него.