You are currently viewing Ревю на “Стъкленият трон” от Сара Дж. Маас

Ревю на “Стъкленият трон” от Сара Дж. Маас

Книга: Стъкленият трон

Поредица: Стъкленият трон книга 1

Автор: Сара Дж. Маас

Стъкленият трон

В тъмните мръсни солни мини на Ендовиер едно 18-годишно момиче излежава доживотна присъда. Тя е обучен асасин, всъщност най-добрият на света, но допусна една съвсем малка грешка. Остави се да я хванат.

Младият капитан Уестфол й предлага сделка, която не може да откаже: свободата й срещу една огромна жертва. Селена трябва да представлява принца в предстоящия турнир – опасно състезание между най-умелите крадци и асасини на света. Жива или мъртва, Селена ще бъде свободна. Победителка или победена, тя е на път да разкрие истинската си съдба. А междувременно има опасност сърцето й на убиец да бъде разтопено.

“Стъкленият трон” е първата книга от поредицата на Сара Дж. Маас за Асасинът на Адарлан. Ако сте прочели “Острието на асасина” то можете да проследите историята на Селена, защото тя продължава именно в тази първа книга. Ако не сте минали предисторията, то запознайте се със Селена Сардотиен. Предадена и затворена в една от най-ужасните мини на Адарлан, едва на 18 години бившето протеже на Аробин все пак оцелява цяла година в непосилните условия на лагера. Сега е на крачка от свободата. Всичко, което се очаква от нея е да спечели кралското съревнование и да стане кралски шампион. Ще преклони ли Селена глава пред убиеца на родителите ѝ, тиранитън поробил родината ѝ.

Турнирът

В турнирът на Краля участват всякакви отрепки. Състезателите трябва да преминат през редица изпитания, отпадналите заплащат с живота си или се връщат обратно там откъдето са ги вербували. Съвсем скоро става ясно, че в двореца върлува жесток убиец, който елиминира участниците. Неволно Селена е въвлечена в разследването на убийствата. Героинята ще се сблъска с древни сили и магия, която всички смятат за изчезнала.

Селена е разбита на парченца. Единственият път, когато си е позволила да обича и да се довери, животът ѝ се разпада и тя попада в лагерите на смъртта. Сам е мъртъв, а сърцето ѝ е разбито. Селена е слаба физически и изтерзана психически.  За да разкрие извършителя и да оцелее в игрите на Краля, асасинът трябва отново да стане цяла и да открие радостите на живота. Селена ще отвори сърцето си и ще открие хора, на които да се довери и, за които скоро разбира, че я е грижа. Само ако единственият път за спасение не ѝ бе предложен от синът на най-големият ѝ враг…

Експлозия от екшън в Стъкленият трон

За мен поредицата има много сантиментална стойност. Именно с нея започна моето увлечение към жанра и не бих се изказала негативно за нея. Книгата е претъпкана с напрежение и неизвестност. Сара Дж. Маас е успяла да вплете в историята много единични случки, които водят читателя неусетно към цялостната ѝ идея за сюжета. Историята е магична, макар от самото начало да ни се повтаря, че магията в Ерилея е изчезнала. Това също е една мистерия, която проследяваме с интерес и, която е в основата на сюжета. И не няма да я разберете в тази книга.

Светът, който Маас изгражда в тази поредица е едва загатнат в “Стъкленият трон”. Дадена ни е едва частичка от всичко, което е подготвила. Авторката винаги е успявала да ме впечатли с безграничното си въображение и можете да бъдете сигурни, че Ерилея е свят на магия и фантастични създание, само почакайте.

Сара Дж. Маас умее да пленява въображението на читателите си с една своя тъмна страна. Черната, забранена магия, която разкрива пред нас и нейните противни създания ще Ви изненадат. Защото, ако поредицата “Двор от рози и бодли” е сладката романтика, то тук присъстват мрачни сили, от които може да Ви настръхне косата.

Издателство Егмонт

Още от поредицата:

Ревю на “Среднощна корона”

Ревю на „Острието на асасина“

Ревю на “Огнената наследница”

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.