You are currently viewing Ревю на “Среднощна корона” от Сара Дж. Маас

Ревю на “Среднощна корона” от Сара Дж. Маас

Книга: Среднощна корона

Поредица: Стъкленият трон Книга 2

Автор: Сара Дж. Маас

Среднощна корона

Преди тя беше смъртоносна.

Сега е неудържима.

Увенчана от злото.

Обвързана от дълга.

Разкъсвана от любовта.

Кралският асасин Селена Сардотиен е най-смъртоносното оръжие на владетеля на Адарлан. Тя трябва да отвоюва свободата си чрез кръвта на враговете му – но това, което не може да понесе, е да убива за короната. И с всяка инсценирана смърт, с всяка лъжа, която изрича, поставя любимите си хора в смъртна опасност.

Разкъсвана между двамата си защитници – капитана на стражата и принца – и сражаваща се с тъмна сила, много по-опасна от всичко, което е очаквала, Селена трябва да реши за какво всъщност воюва. За свободата си, за сърцето си или за съдбата на кралството…

Асасинът на Адарлан

Селена е асасинът на Адарлан. Остават ѝ само четири години служба до така мечтаната свобода. Цял живот е служила като оръжие за интересите на някой друг и сега отново е на крачка от това да скъса всички вериги и да напусне завинаги Адарлан.

Макар да победи Каин, Селена е наясно, че злото не е унищожено, а Кралят е замесен по някакъв начин, който тя трябва да разкрие.

Да бъде егоист и да мисли за себе си, нима не е изстрадала достатъчно? 

Героинята отново е изправена пред няколко морални избора. Тя категорично постави край на отношенията си с Дориан, но това, което се е зародило между нея и Каол изглежда напълно истинско и постижимо. Тя не можеше да си представи живот с бъдещият крал на Адарлан, но да избяга далеч с началникът на стражата е далеч по-реалистично щастие за нея. Остава въпросът дали Каол може да понесе лъжите ѝ и на кого е повече верен, на нея или на кралят на Адарлан? Защото Селена е започнала опасна игра, която може да коства живота на всички около нея.

Нехемия е единствената приятелка, която Селена си е позволила да има след предателството, което преживя при тихите асасини в пустинята. Само на нея може да сподели тайните си, не всички разбира се, но някои неща не трябва да излизат наяве никога. Съвсем скоро става ясно, че принцесата също пази тайни и то много по-опасни от тези на Селена. Асасинът ще бъде въвлечен в играта на древни сили без дори да го осъзнава и иска. Ще бъде докарана до ръба и отново ще изпадне до онова тъмно свое кътче, където властват яростта и гнева. Желанието ѝ за отмъщение е разрушително и няма сила, която да я върне от този път, по който ще поеме.

Въведение в магията

Втората книга от поредицата “Стъкленият трон” дава началото на по магичната част от  историята за Селена. Сара Дж. Маас има изключителен талант да изгражда светове и вълшебни създания. Прекланям се пред въображението на авторката и никога няма да спре да ме изненадва. В “Среднощна корона” нещата се задълбочават малко повече и започваме да разкриваме малко по малко пластовете на тази магична система. Все пак се оказва, че магията не е съвсем изчезнала.

Среднощна корона

е динамична книга изпълнена с много действие. Докато “Стъкленият трон” е въведението в светът на Ерилея и запознанство с основните персонажи, то втората книга е началото на пътят, който Селена трябва да извърви за да изпълни отредената ѝ роля в съдбата на кралството. Сара Дж. Маас умее да изпитва героите си до краен предел. Четейки “Среднощна корона” определени ни става ясно какъв болезнен и изпълнен със самота път е избрала за персонажите си. Доверието и приятелството са лукс, а от всичко най-много ми харесва как Маас срива всичко само за няколко глави.

“Среднощна корона” е началото на израстването на една порасналата Селена. До сега се запознахме с детинската версия на асасинът. Е хладнокръвните убийства не са особено детски, но самият характер на Селена клони към типичната 18 годишна, която обича да получава всичко, което поиска. Нещата предстои да се променят и да си призная Селена, която предстои да видим е героинята, която ми е много повече на сърце.

И ако за някои от събитията сте имали предчувствие, то за други Ви гарантирам, че Маас ще успее да Ви изненада. Последните глави са абсолютно главозамайващи и потресаващи. Краят е повече от неочакван и със сигурност ни оставя жадни за още. 

Какво ще стане с Каол и Дориан? Ще намерят ли щастието? Коя е Селена?

Егмонт

Още ревюта от поредицата:

Ревю на „Острието на асасина“

Ревю на “Стъкленият трон”

Ревю на “Огнената наследница”

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.