You are currently viewing Ревю на “Огнената наследница” от Сара Дж. Маас

Ревю на “Огнената наследница” от Сара Дж. Маас

Книга: Огнената наследница

Поредица: Стъкленият трон Книга 3

Автор: Сара Дж. Маас

Огнената наследница

Тя бе наследницата на огъня и пепелта и нямаше да преклони глава пред никого.

Селена Сардотиен оцеля след смъртоносна надпревара и унищожителнa любов – но на нечувана цена. Сега трябва да достигне до нова земя и да се изправи пред най-тъмната си истина… истината за потеклото си. А това ще промени живота и бъдещето й завинаги.

В същото време жестоки, чудовищни войски събират сили, за да поробят земите й. За да ги победи, Селена трябва да съумее да се пребори не само с вътрешните си демони, но и да надвие злото, което заплашва да бъде отприщено.

В третата част на великолепната поредица СТЪКЛЕНИЯТ ТРОН, кралският асасин поема по пътя на великата си съдба.

Селена Сардотиен най-накрая приема своето минало и поема по пътят отреден ѝ от съдбата. Край на самосъжалението, край на саморазрушителното поведение.

Третата книга от Стъкленият Трон

Селена се оказва в непозната земя, с нова задача за убийство. Но нищо не тръгва по първоначалният план, а времето ѝ бързо изтича. Главната героиня отново изпада в мрачно състояние и губи всякакво желание да се бори срещу събитията. Обещанието дадено на гроба на Нехемия я изяжда отвътре, но Селена няма сили да се изправи пред миналото си и задълженията, които потеклото ѝ предполага.

В тази книга от поредицата “Стъкленият трон” от Сара Дж. Маас продължава по-задълбоченото изграждане на светът. Действието е една идея по-бавно, но това ни дава възможност да се запознаем в по-големи детайли с миналото на Селена и всички демони, които я преследват.

В тази част се запознаваме за първи път с няколко нови персонажа, които ще се превърнат в основни малко по-късно в историята.

Роуан

Ми е абсолютен любимец. За мен е много силен мъжки образ от, който историята се нуждае. Ако трябва да го сравним с досегашните силни половинки, поведението и самото излъчване на древният елф е много по-мъжкарско и улегнало от леко тинейджърското на досегашните такива.

Манон

Ми е друга любима героиня. Проследих с голям интерес нейната история и макар да е в противниковият лагер, има много силна притегателна сила. Вещицата е абсолютно безмилостна и както става ясно многократно в разказа, тя няма сърце. Имаше моменти, когато нейната история беше много по-вълнуваща отколкото цикленето на Селена на едно място.

Магията се завръща…

Различните гледни точки в цялата книга са много добър подход за разширяване обхвата на този магичен свят. На преден план се появяват още две кралства и тяхната битка срещу Адарлан. Пред нас се разкрива Кралството на Вещиците и клановете, борещи се за надмощие. Също така се запознаваме с “любящата” роднина на Селена, която също играе своята потайна роля в миналото на асасина. Добиваме по-голяма представа за голямата съвкупност от магични създания, която Сара Дж. Маас ни е подготвила, а тя ще продължи да я обогатява до самият край. 

Чрез героите си Сара Дж. Маас успява да обвърже всичко в една линия на сюжета. Това че има различни глави през погледа на няколко героя далеч не е разделяне на сюжетната линия, а по скоро става ясно, че всичко се върти около стара война между демони и хора. Сблъсъкът преди векове между два различни свята и желанието на демонските принцове да завладеят селението на смъртните.

В “Огнената наследница” ставаме свидетели на истинска магия.

Напуснала пределите на Адарлан, Селена най-накрая ни разкрива на какво е способна. Магията в историята се заражда, и ще се засили със сигурност.

Сара Дж. Маас отново успява да ни разтърси. Докато темпото на сюжета беше лежерно през по-голямата част от книгата, в един момент ни зашеметява със светкавична скорост. Отново авторката успява да докара героите си до предела на поносимото и да ги бутне от пропастта. А за читателя остава само да ги гледа как падат без да знае каква съдба ги очаква.

За мен това е втори прочит на “Огнената наследница” и с изненада открих колко много подробности съм забравила. Отново успях да преживея всички преживявания на Селена от първа книга до сега. От “Острието на асасина”, където знаех, че Сам умира, и все пак буквално изяждах всяка следваща глава, тръпнеща за този момент. До “Среднощна корона”, където бруталното убийство на Нехемия успя отново да ме разтърси. Сара Дж. Маас умее да разказва увлекателно и едва ли има неин фен, който да не е препрочел поне една нейна книга.

Егмонт

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.