You are currently viewing Ревю на “Последният довод на кралете” от Джо Абъркромби

Ревю на “Последният довод на кралете” от Джо Абъркромби

Книга: Последният довод на кралете

Поредица: Първият закон книга 3

Автор: Джо Абъркромби

Последният довод на кралете

Kраят наближава. Но изходът на войната в Севера е все така неясен. Кралят на северняците отстоява здраво позициите си и само един човек е в състояние да го спре. Най-добрият му приятел и най-стар враг: време е Кървавия девет да се завърне у дома.

Убеден, че начинанието не си струва болката и страданието, Джизал дан Лутар е готов да се откаже от преследването на слава и почести и да се оттегли от войнишкия живот, за да заживее с любимото момиче. Любовта обаче се оказва не по-малко болезнена, а славата има онзи неприятен навик да връхлита, когато Дчовек най-малко я очаква.

Далеч от бойното поле, в столицата на Съюза, тече друга битка. Без остриета и брони, но не по-малко жестока и кървава. Дните на бляскави кавалерийски атаки са отдавна зад гърба на началник Глокта, но за негов късмет в тази война оръжието в ръка не е от значение. С изнудване, заплахи и мъчения той е не по-малко смъртоносен.

Престолът на върховния крал на Съюза се клати. Останалият без наследници Гуслав V е на смъртно легло и над кралството надвисват нови заплахи — селячеството се бунтува, а главите на благородническите фамилии протягат алчни ръце към короната. Спасяването на света е в ръцете на Първия магус.

Епично фентъзи с подобаващ край

“Последният довод на кралете” е абсолютен топ завършек на трилогията “Първият закон”. Самият сюжет продължава линията си в хронологичен ред без прекъсвания от краят на “Преди да увиснат на въжето”. Войната с краля на Севера е все още в своя разгар. Три дървета е мъртъв, а Кучето е новият главатар на северняшката група. 

Логън най-накрая се присъединява към своите  другари, но нещо драстично се е променило в него и между тях зее сякаш пропаст. Да бъдеш страшилището Кървавият девет и да се върнеш там, където всички знаят какво си е тежко бреме за нашият герой.

Междувременно Съюзът трябва да избере своят нов Крал и Глокта е въвлечен в конспирации, изнудвания и манипулации, целящи да се избере “подходящият” кандидат. Въвлечени в политически кроежи, никой не обръща внимание на предупрежденията, че гуркулите се готвят за война.

И за да станат нещата още по-заплетени, Баяз разкрива много подробности от своето и миналото на Съюза. Тайни, които ще решат кой ще бъде бъдещият Крал и кой ще управлява задкулисно. 

Силата на Абъркромби да гради

Трилогията “Първият закон” се нарежда сред моите топ фентъзи попадения. Джо Абъркромби успя да ме впечатли още от “Гласът на острието” със своите сложни и противоречиви персонажи. Мисля, че ме спечели още с първата ни среща и трилогията “Разбито море

“Последният довод на кралете” определено ни представя апогеят на историята. Войната и битките са още по-кървави, политическите интриги и обрати са още по-безскрупулни и неочаквани, но това, което винаги ще ме грабва в творбите му е какво прави с персонажите си. Когато се сблъскаш с героите на Абъркромби няма как да им поставиш етикети “добър” и “лош”. Тук няма праведен герой чист като сълза и без кръв по ръцете. Всичките му персонажи са на ръба между злодеи и спасители. В 90% от случаите в процеса на историята се оказва, че сме симпатизирали и подкрепяли през цялото време най-лошият избор.

Нямаше как да дам някаква оценка по ниска от 5 звезди. Джо Абъркромби е абсолютен мой любимец. Героите му са сред тези, които се открояват и винаги ще преследват мислите ми. Всеки един от тях еволюира по свой собствен начин и разкри неподозирани черти, добри и лоши. Различни гледни точки и пъстрота на изграденият свят. Всичко това е сред любимите ми неща в стилът на автора, а като добавим и бруталните битки и черният хумор, комбинацията става взривоопасна. Велик е Джо Абъркромби няма и капка съмнение в това.

Издателство Колибри 

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.