You are currently viewing Ревю на „Разбито море“ Джо Абъркромби

Ревю на „Разбито море“ Джо Абъркромби

Поредица: Разбито море

Книга Първа: Полукрал

Книга Втора: Половин свят

Книга Трета: Половин война

Автор: Джо Абъркромби

Издателство: Колибри

Разбито море

Признавам си, че доста се колебаех дали да прочета “Полукрал” от Джо Абъркромби. Самият сюжет ми се стори не особено близък до стилът, който харесвам. До сега всички персонажи, с които съм се сблъсквала са силните, те са герои до последната си клетка от тялото, затова бях доста скептична. И все пак не бях чела нищо от автора и се заех. Е с чисто сърце казвам, че останах приятно изненадана.

Разбито море – „Полукрал“

Главният герой Ярви е по-малкият син на кралят. Той има сериозен недъг на едната си ръка и абсолютно никакви амбиции за трона. Неговата мечта е да стане Пастор и да бъде далеч от хорските подигравки и погледи, изпълнени с погнуса. В кралството Гетланд няма място за слабите физически. Войните им се славят със своята сила и непоколебимост. Но съдбата си прави лоша шега с Ярви, когато баща му и брат му са предадени, и убити в заговор. За една нощ той се налага да се откаже от мечтите си и да заеме мястото на баща си на черният трон.

Ярви е твърдо решен да отмъсти на убийците. Все още наивен и необигран крал, той става лесна мишена за интригите и дворцовите сплетни. Той става жертва на заговор и опит за убийство от най-доверените си хора в двореца.

Героят ни преминава през редица изпитания. Авторът го поставя пред непрестани премеждия, всяко от които изграждат героя. От плахо момче с недъг, полукрал, Ярви се превръща пред очите ни в силен, пресметлив и хитър играч, достоен за кралският двор. По пътя си, изпълнен с мизерия, глад, изпитания и смърт, той си спечелва верни другари. Създава си нови съюзници и врагове.

Всяко късче от историята, която ни разкрива Джо Абъркромби ни дава нова светлина върху истината.

Кой е предал Кралят?

Кои са тайнствените спътници на Ярви? 

Разбито море – „Половин свят

След обещаващото начало на трилогията “Разбито море”, абсолютно без никакво съмнения прочетох на един дъх и част втора “Половин свят”.

Вече превърнал се във влиятелна личност нашият познат герой отец Ярви се отправя на мисия да търси съюзници за своят крал Удил. Изборът му на екипаж е доста нестандартен. Той се огражда от шайка престъпници готови на всичко и нямащи нищо за губене. 

Историята този път ни среща с ярките персонажи Бранд и Трън Бату. Отново това, което ми хареса в подхода на автора е колко извън общо приетото са неговите герои. Тук той изгражда девойка, която е докосната от Върховният бог на Войната. Трън Бату е едно от малкото момичета, които се обучават за воин и това адски много ѝ се отдава. Това не се харесва на нейният обучаващ и тя е поставена пред невъзможно изпитание. Но колкото и да е надарена, за нея няма място в редиците на войниците. Една грешка и тя е обявена за “Убиец” и захвърлена в затвора. 

Бранд от друга страна е сираче, чиято мечта е да стане воин. Но докато всички останали гледат безучастно съдбата на Трън, той е твърдо решен да постъпи правилно и да оправи нещата. Това му коства мястото му сред войниците и разбиването на единствената му мечта.

И двамата са привлечени в екипажа на отец Ярви. Пасторът плете своята паяжина и главна роля в плана му ще изиграе Трън Бату. За целта в екипажа му е привлечена тайнствена крадла на елфически реликви. Нейната задача е да превърне Трън Бату в ненадминат убиец, смъртоносен като отровна змия. 

Двамата герои са двете страни на монета. Толкова различни и все пак… Но това далеч не е любовна история. Трън Бату не е девойката в беда, а Бранд не е принцът на бял кон.

Да преминеш Половиният Свят

Пътуването е трудно и съдбата им поднася много изпитания. Екипажът трябва да премине половин свят за да открие нужните им съюзници. Те се надпреварват с времето и враговете им имат преднина. Машинациите на отец Ярви им спечелват няколко малки победи, но войната все още е на прага им. Върховният крал и пасторът му баба Вексен се опитват да притиснат до стената Гетланд. Надеждата на крал Удил и кралица Лейтлин е в шайката на отец Ярви.

Книгата е пропита с неочаквани обрати и интриги. С нетърпение четях страниците и очаквах развръзката. Изживях си любовните трепети и чувствата на героите. Наистина майсторски Джо Абъркромби изгражда своите герои. Винаги има развитие на персонажите и в краят на книгата виждаш колко път си извървял редом с тях. 

Разбито море – „Половин война

Войната е на прага им. Върховният крал събира своята безчетна армия и насъсква своето най-зло куче Яркия Йълинг срещу враговете си. Ванстерланд и Гетланд нямат избор и трябва да скрепят съюза помежду си или ще бъдат пометени.

Джо Абъркромби ни запознава с нови герои и същевременно разбираме съдбата на добре познатите ни вече. Съдбите им са дълбоко преплетени. 

Силната Трън Бату и непоклатимият Бранд са вече семейство. Семейният живот не е лесен особено с жена като нея. Но Бранд избра Трън и тя избра него. Любовта им е неоспорима.

Буйният Кол е чирак на отец Ярви и се готви да положи своята клетва и да стане пастор. Но на раменете му тежат прекалено много колебания и обещания. Чувството му за дълг към отец Ярви е в сблъсък с желанията на сърцето му.

И разбира се отец Ярви- главният кукловод.

Новите персонажи, макар и изградени в последната част на трилогията са изключително запомнящи се. Запознаваме се с принцеса Скара – кралицата на нищото, и хладнокръвният Рейт, кралският оръженосец на кралят на Ванстерланд.

Скара е нежно цвете. Тя е принцеса, но след като дядо ѝ е убит пред очите ѝ тя става кралица на едно опожарено кралство. Макар и физически слаба тя е със силен характер и остър ум. Успешно се впуска в дворцовите игри и успява да наклони везните в полза на разбитото си кралство. Думите са нейното оръжие и е учудващо добра, макар и кралица от скоро. 

Рейт е острието на Гром-гил-Горм, злото куче в глутницата му. На него е поверена задачата да пази кралица Скара и това никак не му е по вкуса. Свикнал винаги да е пръв в битката, перспективата да бъде бавачка на слабичката принцеса, изобщо не му харесва. Но има нещо в Скара , което го кара да не откъсва очи от нея.

И колкото и да не е това любовна приказка аз тръпнах в очакване. 

Клетви…

Съдбите на героите ни са нишки в огромен гоблен. С изключително майсторство Джо Абъркромби ги преплете в първа и втора част и сега завърши възела. 

Клетвата на отец Ярви да отмъсти на убийците на баща си и брат си. Но каква цена ще трябва да плати?

Обещанието на Кол към майка му винаги да стои в светлото. Но дали това е възможно ако стане пастор?

Трън Бату и нейното кръвно отмъщение. 

Клетвата за брак на Скара. Но дали умът или сърцето ще спечели тази битка?

Каква е цената на властта?

Колко е готов да заплати всеки от героите за да спечели своята битка? Не е ли прекалено висока?

Джо Абъркромби като един таран разби абсолютно всички мои очаквания. Той със замах разби всички изводи и представи, които градих цели две книги.

 Краят, ах този край, остави в мен усещането на празнота, сякаш нямаше начин това да е краят. Как е възможно? Бяха толкова близо? Исках да има още една книга. Буквално претърсих интернет за да съм сигурна, че това е последната част на трилогията “Разбито море”. 

Велик е Джо Абъркромби

В трилогията „Разбито море“ имаше всичко необходимо за тотален апокалипсис. Интриги и машинации, невъзможни връзки, силни клетви, отмъщения, кръв, неочаквани обрати. Ако някога Ви попадне книга на Джо Абъркромби не се колебайте, заслужава си. На мен това определено няма да ми е последната.

Издателство: Колибри

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.