You are currently viewing Ревю на “Гласът на острието” от Джо Абъркромби

Ревю на “Гласът на острието” от Джо Абъркромби

Книга: Гласът на острието

Поредица: Книга 1 от Първият закон

Автор: Джо Абъркромби

Гласът на острието

Дебютният роман на Джо Абъркромби „Гласът на острието“ – начална книга от трилогията „Първият закон“, е нова стъпка в историята на жанра фентъзи. Епичната сага се разгръща с лекота, направлявана от смелото въображение на талантливия писател, и разказва за белязани от свирепи битки варвари, за осакатени в душата и тялото благородници с кърваво минало и агонизиращо настояще, за завърнали се древни магуси, за враждуващи съюзници и амбициозни, но коварни воини. С богатството и пълнокръвието на света, който изгражда, с ярките герои, смел език и майсторски развит сюжет Абъркромби е автор, който ще стои достойно в домашната библиотека до Дж. Р. Р. Мартин, Стивън Ериксън, Брандън Сандерсън.

Логън Деветопръстия, инквизитор Санд дан Глокта, капитан Джизал дан Лутар, Първият магус Баяз – това са имена, които ще обогатят списъка с колоритни и многопластови герои на любителите на фентъзи. Около тях се гради трилогията „Първият закон“ – едно приключение в брилянтно замислен свят, който едновременно плаши и очарова.

За книгата

Джо Абъркромби пленява с перфектен баланс между хумор, сюжет и кръвожадност. Перфектно изградени герои, които със сигурност няма да забравите.

За съжаление много трудно можете да откриете книгата. От доста време от издателство Колибри са спрели нейният тираж, което за феновете на жанра е голяма загуба. Аз успях да си я намеря втора ръка и си беше чист късмет. За книжното тяло ще кажа, че е с интересна корица и плътни, дебели страници. Обемът е 480 страници, но се чете наистина бързо.

“Гласът на острието” е първа книга от поредицата “Първият закон”. 

За сюжетът

В сюжета на Абъркромби присъстват хора от всички народи и с различно обществено положение. Всеки от персонажите, които Джо Абъркромби избира е винаги по някакъв начин емоционално или физически осакатен. В книгата ще се запознаете с няколко героя и със сигурност ще запомните техните съдби, защото Абъркромби е майстор в това. Първата ни среща е с Логън. Той е от северното кралство и го наричат Кървавият девет, заради жестоката си репутация на убиец. В ярък контраст с неприветливият северняк е Джизал, който е красавецът лежащ на благородното си потекло, и който е свикнал да получава всичко.

Любимецът ми е инквизитор Глокта. Едва ли има по-осакатен герой, както физически, така и психически, но пък е някакси запленяващ и запомнящ се персонаж. Баяз е първият магус и с неговата поява се разкрива магическата част от сюжета, която вярвам ще се разкрие повече във втората книга. Феро пък е дамата в компанията, която по никакъв начин не отстъпва по жестокост на Логън. Всички тези герои са ни представени самостоятелно в отделни глави. Това, че те родом са от различни части на света на Абъркромби е начин той да ни запознае с него без излишни описания. А светът на “Първият закон” е наистина пъстър и населяван от интересни народи.

Историята преплита споменатите герои в една война, която привидно е между съседни народи, но аз подозирам, че се крие нещо по-дълбоко и магично. Интересни са и страните в тази война. От една страна е Съюзът, който представлява цивилизацията. Представяме си го като Англия по време на средновековието, когато честа и синята кръв са били от най-голяма важност. Северът е втората страна. Там животът е суров, и ражда воини. Ако когато чуете Север си представяте белязани грозници, огромни като скали и покрити с кожи, и няма да сгрешите. Гуркул е пустинната страна, която се управлява от жесток император и, където да те направят роб е най-жестоката съдба. Авторът умело и без излишни разтягания ни запознава с тези страни в хода на историята. Докато четем за престоя на Глокта в затвора на императора разбираме за жестокостта на гуркулите. 

Гласът на острието

Първата книга от поредица винаги е по-описателна и цели да запознае читателя със светът и героите. Това по-никакъв начин не ме затрудни с прочита на “Гласът на острието”. Майсторски всички описания за страните и пейзажа бяха преплетени в самите истории на героите и тяхното пътешествие. Книгата е динамична и изпълнена с действие. Всяка глава цели да допълни цялостната ни представа за светът на Абъркромби и народите, които го населяват. Героите му са противоположности и ми е много интересно как ще реши да ги развие. Първата ми среща с автора беше с поредицата му “Разбитото море” и там останах впечатлена от развитието, което претърпя главният герой, затова тръпна в очакване за продължението.

Джо Абъркромби пленява и със своята доза черен хумор. Можете да се смеете докато четете една от най-жестоките му сцени. За мен стилът му на писане е разпознаваем и запомнящ се. В анотацията е споменато, че той ще се нареди достойно до автори като Дж. Р. Р. Мартин, Стивън Ериксън и Брандън Сандерсън и това наистина е така. С поредицата “Първият закон” Абъркромби завинаги се нарежда сред моите любими автори.

Издателство: Колибри

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.