You are currently viewing Ревю на „Тайните на занаята“ от Робин Хоб

Ревю на „Тайните на занаята“ от Робин Хоб

Книга: Тайните на занаята

Автор: Робин Хоб

Поредица: Придворният убиец книга 1

Година: 1995

Великата Робин Хоб

Преди подхождах с известна доза скептизъм към книги писани преди десетилетия. Това беше преди, вече не. От първата си среща с Робин Хоб мога да споделя с Вас, че стилът ѝ на писане е със сигурност завладяващ и за днешното поколение. Сюжетът не е изтъркан, а доста оригинален и пленяващ, а героите са едни от най-запомнящите се персонажи с, които съм се срещала.

Фиц

В първата книга се запознаваме с нашият главен герой през чийто поглед ще се запознаем със светът на Шестте херцогства. Фиц е роден в един суров свят, място, което със своята същност до голяма степен напомня на средновековните градове и кралства. Робин Хоб описва дворци, ферми и конюшни и ние напълно се потапяме в ежедневието на народа живеещ в Бъкип. Запознаваме се постепенно с типичният дворцов живот изпълнен с интриги и борба за власт.

Фиц е незаконнороденият син на престолонаследника на Шестте херцогства. Рицарин е обичан от народа и е пример за подръжание. Никой не може да повярва, когато името му е опетнено с появата на шестгодишното копеле. Захвърлен в крепостта от дядо си, Фиц е брутално отделен от майка си и оставен на милостта на крал Умен. Тук трябва отново да спомена, че светът в който се развива сюжета е брутално жесток и много често съдбата на незаконнородените деца е смърт, а да не говорим, ако тези деца могат да имат някакви претенции за престола. 

Придворният убиец

Фиц попада под закрилата на верният слуга на Рицарин Бърич. Шестгодишното дете става чирак на кралският коняр и затрупано с тежки задължения. Животът му никак не е лесен и то няма щастието да усети топлината на семейното огнище. Копелето е ненавиждано и обиждано, защото населението го смята за причината, обичният им принц да се откаже от престола и да замине в изгнание. Робин Хоб много умело ни предава мислите и тревогите на едно невръстно дете. Четейки и изживявайки всяко решение на Фиц ние напълно можем да повярваме, че това са мислите и терзанията на едно шестгодишно момче. Не се натрапва усещането за ранното съзряване на Фиц от нелеката му съдба. Проследяването на живота му в двора на Бъкип звучи задоволително достоверен и образът му не излиза от рамките на шестгодишното момче. Мечтите и начинът по, който възприема светът са типично детски.

Както вече Ви споменах Фиц расте в свят, където копелетата нямат бъдеще. В лицето на незаконнороденото дете на своя син, крал Умен вижда заплаха за наследниците си.На Фиц му е предложена закрила в замяна на клетва за вярност. За едно дете това звучи невероятно приемливо. За момче свикнало да бъде подритвано и заплювано, което няма свой дом и семейство, да бъде сито, облечено и изучено е достатъчно ценно, и цената, която му е поискана е приемлива. 

Тайните на занаята

Житейската история на ФицРицарин Пророк наистина ще Ви разбие сърцето. Аз като майка на шестгодишен син изживях доста тежко духовната мъка на момчето. Същевременно това далеч не е сърцераздирателна драматична история. Аз съм фен на битките и напрегнатите сюжети и в “Тайните на занаята” открих много от любимите ми елементи. Имам си герой, който ми е изключително симпатичен и такъв, който нямам търпение да видя как Робин Хоб ще убие (по особено жесток начин разбира се). Поредицата ме спечели и със сигурност ще продължа с прочита. Много жалко, че трудно се намират изданията и се надявам скоро да има нов тираж и да успея да се сдобия с тях и да ги изложа гордо в библиотеката ми.

Още от поредицата:

Кралска поръчка

Тронът

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.