You are currently viewing Ревю на “Злият крал” от Холи Блек

Ревю на “Злият крал” от Холи Блек

Книга: Злият крал

Поредица: Вълшебният народ книга 2

Автор: Холи Блек

Злият крал

Пленителното и омагьосващо продължение на „Жестокият принц“

След изумителното разкритие, че Оук е наследник на трона на Царството на феите, Джуд трябва да опази малкия си брат. За да го постигне, тя сключва сделка със злия крал Кардан, в замяна на която той се заклева да ѝ служи една година и един ден. Така тя се превръща в истинската, но тайна власт зад трона. Управляването на постоянно променящите се политически съюзи в Царството на феите е достатъчно трудно, дори и Кардан да беше лесен за контролиране. Но той прави всичко възможно, за да я унижи и подкопае авторитета ѝ, макар и привличането му към нея да не е намаляло.

Когато става ясно, че някой от обкръжението на Джуд възнамерява да я предаде, застрашавайки не само нейния живот, но и на всички, които обича, тя трябва да открие предателя и да се пребори със собствените си объркани чувства към Кардан, за да запази властта си в света на феите…

“Злият крал” е втората книга от поредицата на Холи Блек “Вълшебният народ”. Джуд е една стъпка по-близо да изпълни плана си и да постави Оук на трона. Всичко, което трябва да успее да направи е да задържи властта и да надхитри отново баща си.

Властта си има цена…

Да си човек в светът на елфите не е лесно и знаем това от първата книга. Действието продължава няколко месеца след коронясването на Кардан. Сега вече Джуд има власт, но все още никой не я взима на сериозно. Главната героиня изигра добре своите карти и вече е кралски сенешал. Но Кардан никак не е лесен за контролиране, а Джуд отчаяно се нуждае от още време.

Джуд управлява от сенките. Сделката, която успя да сключи с Кардан и дава власт над него, но за целта се изискват точни заповеди. Няма по-ужасно нещо за елфите от това да са под чужда власт и се получава много интересна игра на надмощие между двамата. 

Освен с изблиците на Кардан и разпуснатото му поведение Джуд трябва да се справи с всички заговори, които се плетат за трона. Героинята трябва да води своите битки на няколко фронта. Всичко това е много трудно, когато трябва да се изправиш срещу единственото семейство, което си имал.

Злият крал

Доста се чудих защо Холи Блек е избрала именно това заглавие за книгата си. До сега Кардан не ми изпъкна като много силен герой и останах с впечатлението, че това ще се промени в тази книга. Фен съм на силни мъжки образи и очаквах израстването на този. Останах изненадана, че това се случи чак в края на книгата.

Книгата не е лишена от действие. Дори е прекалено бързо развиваща се. Хубавото на всичко това е, че се чете с невероятна лекота. Събитията те връхлитат едно след друго. Като недостатък отчитам същото нещо. Прекалено бързо всичко се разрешаваше. Не харесвам прекаленото размотаване, което убива удоволствието на четенето, но Холи Блек можеше да задържи напрежението на няколко места и със сигурност щеше да се получи велико. 

В “Злият крал” няма много описания и доразвиване на вече изграденият свят на елфите. Тук там имаме няколко нови действащи лица, но пък има изобилие от динамични сцени. Джуд ще Ви преведе през поредица предателства и дворцови интриги, и със сигурност ще сте също толкова шокирани от финала, колкото и тя самата.

Оцених книгата високо поради факта, че историята върви плавно. Периода в, който реших да я прочета беше точно след книга, която беше 600 страници, а спокойно бих я съкратила до 200, и усещането да четеш в захлас ми липсваше. “Злият крал” е точно такова четиво- леко, вълшебно, с доза напрежение и щипка романтика. 

За хората, които ни следят е повече от ясно, че харесваме доста по-сериозни четива, и сигурно се питате от къде е тази висока оценка. Поредицата “Вълшебният народ” има своя чар и определено би Ви допаднала, ако търсите занимателно, леко четиво. За мен лично книгите бяха чудесен рестарт в период, когато всичко ти идва нагорно. 

“Злият крал” се предлага в България от издателство Ибис.

Книги от поредицата:

“Кралица на нищото”

“Жестокият принц”

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.