You are currently viewing Ревю на “Кенилуърт” от Уолтър Скот

Ревю на “Кенилуърт” от Уолтър Скот

Книга: Кенилуърт

Автор: Уолтър Скот

Издателство: Еднорог

Страници: 672

Из „Кенилуърт“

“Лежи тук рицар храбър,

що меч не е видял.

Почива благородник,

що дума не държал.

Не бе обичан той приживе,

макар и власник на земята.

Сега омраза справедлива

заслужил е от небесата.”

Елизабет Първа

Действието се развива в периода на управление на Елизабет Първа, когато тя се опитва да стабилизира Англия. Тя е дъщеря на Хенри VIII и за любителите на историята е известно каква съдба споделят неговите съпруги. Елизабет има тежко детство. Майка ѝ Ан Болейн е екзекутирана след като не успява да дари краля с наследник. Това според много историци травмира Елизабет и вероятно е причината тя никога да не встъпи в брак и нейната девственост е превърната в култ. 

“Тя беше грижлива майка за своя народ, но и истинска дъщеря на Хенри VIII.”

Едва трета по ред на наследяването на трона, тя се възкачва на престола след своята по-голяма сестра известна като “Кървавата Мери”. Страната се намира в много тежък период и с няколко претендента за трона. Елизабет е представена като умел държавник, който се вслушва в гласът на народа. Тя е обичана кралица. Елизабет Първа успява да стабилизира Англия, като манипулира враждуващите благородници, борещи се за нейното благоразположение. 

“Двамата благородници, които си съперничеха по това за нейното пълно благоразположение, се домогваха до целта си по съвършено различен начин. Казано най-общо, граф Съсекс бе по-полезен на кралицата, а Лестър – по скъп на жената.”

Тайната на граф Лестър

Сюжетът ни разказва за съдбата на съпругата на граф Лестър. Като любимец на кралицата той запазва любимата си в тайна, понеже се страхува, че ще загуби нейното благоразположение. Лестър се впуска в рискована игра, а залогът е тронът или главата му. Графът е много противоречив характер. Любовта му към Ейми изглежда искрена и пламенна, но амбицията му е достатъчно силна да погуби и двамата. Имаше моменти, когато изпитвах съжаление към него, когато си давах сметка колко му е трудно да признае подобна тайна. Предполагам, че Елизабет наистина би го наказала жестоко за игричките му и страхът от гневът ѝ е основателен. Обаче после адски му се ядосвах, защото винаги амбицията му надделяваше над съвестта му и осъзнах, че той никога не би поставил любовта на първо място. За него Ейми Робстар се оказва пречка. Това, че не му достигна воля да се изправи срещу страховете си, и реши да пожертва щастието на съпругата си го причислиха към “лошите” герои в книгата. 

“Достигнал най-високата точка на успеха, този галеник на съдбата и любимец на кралицата обаче беше може би най-нещастният човек в кралството”

Ричард Варни

Робърт Дъдли се радва на вниманието на Елизабет и мнозина смятат, че тя ще го избере за свой съпруг, включително и подмолният му съветник Ричард Варни. Всички негови действия са водени от желанието му да седне на трона, но графът е също така и жертва на Варни. Слугата му е изключително умел интригант и манипулатор. Подлият съветник на Лестър умело успява да дърпа конците на своя господар и да го подтиква в желаната посока. Варни е истинският злодей в историята. Ставаме свидетели как умело прикрива истината и споделя само нужното за да постигне целите си. Ричард Варни не би се поколебал да жертва живот в името на амбицията си.

“Той е по-вероломен от сирена, по-хищен от лешояд, по-зъл от крилат змей и по-жесток от разлютен лъв.”

Ейми Робстар

Ейми Робстар е невинната жертва в тази история. Тя е младата измамена девойка, съгласила се на този неравнопоставен съюз. Ейми напуска своя дом и баща тайно и се съгласява на таен брак с многоуважаваният лорд Лестър. Но тази тайна петни нейната репутация и това тежи на нейният баща. Младата графиня няма правото да сподели щастието си, защото ще навлече гибелта на своя любим. Тя не може да разкрие тайната си и да напусне затвора си. Ето в тази оплетена драматична ситуация ни поставя авторът Уолтър Скот. Преживяваме всички неволи и желания на бедната графиня Лестър. Ставаме свидетели на всички нейни пагубни решения. Многократно се ядосвах на наивността ѝ и тайничко се надявах да се измъкне от този лабиринт. 

Да живее интригата

Сюжетът е една плетеница от дворцови интриги и борба за надмощие. Ставаме свидетели на една епоха, когато благородниците са използвали всички средства за да укрепят властта си и да разширят владенията си. Епоха, в която дори личната история на една дама може да бъде използвана като оръжие и всяка клевета би наклонила везните. Срещаме се отблизо с Елизабет Първа и нейният двор. Въпреки че на читателя му известна съдбата на Ейми Робстар не мога да кажа, че историята беше лишена от драма и обрати. Хареса ми как историята се заплиташе с всяка глава и как се разкриваха частици от миналото на героите. 

“Ако не съм по хубост равна

с надменните придворни дами,

защо тогава ме открадна

от моя дом и от баща ми?

На любовта нетърпелива

с крилете не летиш насам.

Дали съм мъртва или жива,

Е все едно за тебе, знам.”

Сюжетът е исторически издържан и няма да крия от Вас, че проверих няколко неща докато я четях.  Единственото нещо, което може да се сметне като несъответствие е, че Робърт Дъдли е провъзгласен за граф Лестър няколко години след смъртта на съпругата си. Не смятам, че трябва да се посочва като недостатък на книгата. Предполагам, че авторът е избрал да го нарича така за да добави тежест зад името и действията му. Аз нямах големи очаквания, но останах приятно изненадана от “Кенилуърт” и ми беше приятно да я прочета. За любителите на историята книгата би била стойностно попълнение на библиотеката, а за запознатите с творчеството на Уолтър Скот задължително четиво.

здателство: Еднорог

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.