You are currently viewing Ревю на “Стоманеното сърце” от Брандън Сандерсън

Ревю на “Стоманеното сърце” от Брандън Сандерсън

Книга: Стоманеното сърце

Автор: Брандън Сандерсън

Поредица: Възмездителите книга 1

Всеки човек, който притежава сили – наричаме ги Епични – се оказа зъл.

Тук, в града, познат някога като Чикаго, извънредно могъщ Епичен – Стоманеното сърце – се самопровъзгласи за император. Той притежава невероятна сила и може да контролира стихиите. Твърди се, че няма куршум, който да го нарани, не съществува меч, който е в състояние да разреже кожата му, никоя експлозия не може да го изгори. Той е неуязвим.

Изминаха десет години. Живеем, както можем. Никой не отвръща на удара… Никой, освен Възмездителите. Тайнствена група от обикновени хора, които са посветили животите си на изучаване на могъщи Епични, откриване на техните слабости и избиването им.

Името ми е Дейвид Чарлстън. Не съм част от Възмездителите, но възнамерявам да стана. Притежавам нещо, от което те имат нужда. Нещо безценно, изключително… Не предмет, а опит. Знам неговата тайна.

Виждал съм Стоманеното сърце да кърви.

Стоманеното сърце

 Брандън Сандерсън ни отвежда в Нюкаго и в Разединените щати. Стоманено сърце се е провъзгласил за император и е взел страха на всеки обикновен или епичен човек. Стоманата владее целия град, слънце няма, надежда също.  Само девет годишен, Дейвид Чарлстън е останал без баща, без дом, без изход… без живот и главният виновник е Стоманеното сърце. Осиротялото момче крои планове за смъртта на императора, откакто баща му е загубил живота си в обречена схватка с императора. Десет години Дейвид се крие в сенките, очаквайки точния час?

      “Където има злодеи, там ще има и герои- отвърна баща ми.- Само почакайте. Те ще дойдат. “

  Плановете на момчето са подсигурени с информация, която с години е събирал. Единственият шанс на Дейвид да стигне до Стоманеното сърце са Възмездителите. Група, която се противопоставя на Епичните, вярвайки в по- доброто бъдеще на Нюкаго. Движещата сила на Дейвид е отмъщението. Той ще направи всичко по силите си, за да види краха на Стоманеното сърце и да намери ахилесовата му пета.

 “ Стоманеното сърце взема умните- тихо ми каза той,- понеже се бои от тях. Той знае Дейвид. Всички тези оръжия не го плашат. Не оръжията ще го свалят. Ще го свали човекът, който е достатъчно умен да открие пукнатината в неговата броня. Знае, че не може да ги изтреби всичките, затова ги взема на работа.Когато умре, то ще е заради някой като теб.Запомни го. “

За пореден път Сандерсън ме изненада. 

Обратите, които поднася автора във всяка негова книга са взривяващи.  Имах теории за финала на първата книга , но това беше много неочаквано.

Всеки един от героите в книгата е блестящо изграден. Аз усещах омразата в мислите и решителността в очите. Успешно ме накара да намразя Стоманеното сърце, но и да търся положителни качества  в други Епични.

Тази постапокалиптична фантастика ме провокира да погледна от нов ъгъл жанра, като цяло. За Брандън Сандерсън и неговите светове може много да се пише, но всеки път описаният, които ни предлага са толкова реалистични. Чувствах се притисната от стоманеният град, но и удовлетворена от поредната книга на автора.

Издателство: Artline Studio

Вашият коментар

Ангелина Петрова

Казвам се Ангелина, но тук и в Инстаграм профила ни ме знаете като Гинчето. Трудно е човек да се представи, затова аз ще бъда кратка, но изчерпателна. Моята любов към книгите не беше от детството, а в много осъзнати години. Откривах все по- интересни автори и все по- заплетени истории и това ме пренесе в света на фентъзито. И в този момент, аз разбрах, че не само искам, а се нуждая да съм заобиколена от книги. Малко по- малко започнах да изкачвам стълбицата, за да сбъдна тази моя мечта. Към днешна дата моята работа е свързана с книги и за първи път разбрах какво означава "Избери си работа, която обичаш и няма да ти се наложи да работиш нито един ден". С времето с Дочка си направихме един книжен свят, където се ровим само ние, където се чувстваме спокойни и уверени. Всяка прочетена книга, дори всяко книжно разочарование ни кара да ровим и да търсим новото любимо. Света на книгите е необятен и ние с удоволствие се потапяме в него.