You are currently viewing Ревю на “Дом на небеса и дихания” от Сара Дж. Маас

Ревю на “Дом на небеса и дихания” от Сара Дж. Маас

Книга: Дом на небеса и дихания

Автор: Сара Дж. Маас

Поредица: Лунатион Книга 2

Издателство: Егмонт

Дом на небеса и дихания

Брайс и Хънт се опитват да се върнат към нормалния живот след спасяването на Лунатион. Това, от което се нуждаят, е да забавят темпото и да помислят за бъдещето.

Плановете им обаче се объркват. Макар че астерите спазват думата си и стоят настрана, проблемите следват Брайс и Хънт по петите. Силата, с която разполагат бунтовниците, става заплаха за властта на управляващите. Брайс, Хънт и техните приятели са въвлечени в схемите на опозицията. Изборът, пред който се изправят е очевиден: да затворят очите си, докато другите страдат, или да се борят за онова, което е правилно.

А Брайс и Хънт никога не са обичали да стоят безучастни.

Продължението на “Лунатион”, което всички фенове на Сара Дж. Маас очакваха с нетърпение. С първата книга “Дом на пръст и кръв” авторката даде заявка, че отново ще се станем свидетели на таланта, който блесна в “Стъкленият трон”. Но дали може да избяга от завладялата я напоследък пошлост.

Дом на небеса и дихания

Самата книга изглежда много добре. Корицата е твърда, а дизайна е също толкова оригинален, колкото и на първата. За тези, които не са наясно с поредицата “Лунатион” имайте предвид, че “Дом на небеса и дихания” е книга втора и не е препоръчително да се чете самостоятелно. Повече за поредицата и “Дом на пръст и кръв” можете да прочетете в блога.

Войната срещу астерите

Действието продължава след събитията от първа книга. Брайс и Хънт са оцелели след битката срещу демоните на Ада и се опитват да заживеят нормално. Въпреки опитите си да стоят настрана от неприятности и ясната заплаха от страна на астерите, двамата трудно избягват проблемите. Брайс се оказва винаги във вихъра на събитията, а мистериите покрай най-добрата ѝ приятелка Даника продължават да я измъчват. Миналото на Вълчицата се оказва изключително заплетено. Брайс отчаяно се опитва да открие какво е криела Даника и защо се е замесила с бунтовниците.

За ужас и на двамата миналото на Хънт също заплашва да почерни живота им. В града пристигат чудовищните триари на Сандриел, а бунтовническото движение набира все по-голяма сила. Брайс и компания се оказват преплетени в игрите на Офион, астерите и мрачните създания от Ада, които се опитват да сложат ръка на оръжие способно да наклони везните във задаващата се война.

Прехвалено ли е продължението…

Когато започнах “Дом на небеса и дихания” имах противоречиви очаквания. Първата книга със сигурност беше сред топ книгите на 2021г., но след прочита на “Двор от сребърни пламъци” не бях сигурна какво да очаквам. Силно се опасявах, че страниците ще бъдат отново запълнени с любовните трепети и консумиране на другарските им отношения. До някъде не съм се заблудила и този елемент присъстваше достатъчно за да ми се натрапи. Въпреки заплахите за живота им героите не пропуснаха да бъдат силно възбудени и с похотливи мисли. Няма да издавам кой с кого се залюби. Свият ли  се нечии пръсти на краката, значи дивата възбуда ги е обуздала и аз трябва да бягам.

Относно самата история и идеята за сюжета също имам своите резерви. Някакси се промени цялостната роля на Ада и демонските принцове. Предвид сегашното направление, в което ни насочи Сара Дж. Маас спокойно можем да се запитаме за какво беше цялата битка в първата книга… 

Мистерията около Даника също ми дойде в повече. В първата книга беше интересно и разбираемо защо Брайс преследва истината, но тук вече беше ненужно вълчицата да е замесена в сюжета. Сара Дж. Маас спокойно можеше да открие друга движеща сила за любопитството на главната героиня. 

Краят на „Дом на небеса и дихания“

Краят също беше абсурден. Винаги съм имала проблем, когато се преплитат поредици. За мен “Двор от рози и бодли” си беше напълно завършена поредица и нямаше нужда да го преплита с “Лунатион”. Направо изпитвам страх в какво ще забърка Рисанд в следващата книга. В интереса ми попада и съдбата на Хънт, но като виждам с какъв замах пише авторката и него не го очаква нищо добро. Аз имам предположение, че следващата книга ще бъде за него. Ще се опише сексуалния му живот с Шахар и Брайс ( паралелно ще са главите, за да подскачаме от креват на креват) и отделно баща му ще е някой бог или минимум някой от Ада.

Наред с нещата, които изброих и не ми допаднаха, имаше и моменти, в които отново видях онази Сара Дж. Маас, в която се влюбих. Прологът беше абсолютно в този стил. Маас може да бъде изключително брутална и умее да изненадва своите читатели, но посоката, в която е поела показва, че се е фокусирала върху печелбарството. За жалост не само в рекламите по телевизията “сексът продава”. Не ми се иска да правя паралел, но всеки прочел „Стъкленият трон“ и „Лунатион“ ще види, че в писането на Сара Дж. Маас няма градация, дори по-лошо. 

Оценка ми за Дом на небеса и дихания

Оцених книгата с 3 звезди. 

СПОЙЛЕР

Въобще не ми допадат тези междупланетни истории, а Рисанд въобще няма да го коментирам. 

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.