You are currently viewing Ревю на “Гидеон Девета” от Тамсин Муир

Ревю на “Гидеон Девета” от Тамсин Муир

Книга: Гидеон Девета

поредица : Заключеният гроб

Автор: Тамсин Муир

Издателство: Сиела

Гидеон Девета

Добре дошли в една вселена, в която Империята на хората се простира из целия Космос, в която легиони водят войни на незнайни планети, а могъщи адепти, овладели изкуството на смъртта, плетат интриги и изпълняват ритуали, чието значение отдавна е забравено.

Хароухарк Нонагесимус, последната некромантка от някога могъщия Дом Девети, има нужда от майстор на меча.

А Гидеон Нав – крепостна слугиня и умел фехтовач, има меч, малко мръсни списания и спешна нужда да се разкара колкото се може по-далече от нещастната планета, която жалките останки от Девети обитават. За нейно огромно съжаление обаче, всичките ѝ бляскави опити за бягство се провалят и единственият начин да се измъкне, е да приеме да служи като защитник на жената, която мрази отвъд дъното на бездънната си душа.

Защото Императорът е призовал Хароухарк Нонагесимус, Преподобна дъщеря и наследница на Дом Девети, а Гидеон трябва да отиде с нея и да ѝ помага във всички изпитания. Ако успеят, Гидеон ще получи свободата си, Хароухарк ще бъде наградена с могъщество и безсмъртие, а Дом Девети ще оцелее.

Макар че… не е ли по-добре някои неща да бъдат оставени да умрат?

Гидеон Девета” е спираща дъха книга, която грабва читателя със своята мистерия, жестоки убийства и черен хумор. 

Дом Девети

Историята в книгата се развива във вселена управлявана от обожествен Император некромант. Дом девети се намира на отдалечена планета. Родното място на Гидеон Нав, крепостна слугиня, която не иска да има нищо общо с обитателите му. И затова прави пореден опит да избяга. Но отново не успява.

Императорът е призовал всички наследници да се състезават за титлата Ликтор. Хароухарк е наследницата на Дом Девети. Мрази от дъното на душата си Гидеон, но е принудена да поиска помощта ѝ. Кавалерът на Хароухарк, напуска планетата със совалката на Гидеон. А всеки некромант има нужда от кавалер, за да участва в надпреварата за титлата Ликтор, която Хароу отчаяно иска.

Изпитанията се провеждат в Дом Първи, родното място на Императора. Мястото се оказва планета с рушащ се замък, заобиколен от море. Изоставени там, с минимални указания какво се изисква от тях, наследниците на деветте дома се впускат в изпитанията. Бързо става ясно, че домовете се отнасят помежду си с открито недоверие и дори с откровена враждебност.

Докато Гидеон прекарва времето си в тренировки и опознаване на участниците, Хароухарк се спуска в мазето към мистериозната лаборатория, съдържаща тестове, които разширяват границите на некромантиката. Хароу се нуждае от титлата Ликтор, за да спаси умиращия си дом. Тя трябва да разкрие загадките на Дом Първи, но няма как да успее без своя кавалер. Ситуацията става още по напрегната, когато некромантите и техните кавалери един по един стават жертва на жесток убиец.

Гидеон Девета е книга, от която те побиват тръпки

Още щом погледнеш корицата разбираш, че това не е книга с феи и цветя. “Гидеон девета” е изпълнена с мрачни тайни и изправящо косъма напрежение. Различна е във всяко едно отношение.

Няма друга магия освен некромантиката. Изкуството да градиш оръжия от една единствена кост, да общуваш с мъртвите и да контролираш телата на дузина скелети. В дом Девети никога не спираш да служим. Умреш ли, костите ти биват използвани. Няма живи слуги, само скелети, програмирани да вършат своите задължения.

Хареса ми идеята и начина, по който Тамсин Муир е решила да развие сюжета. Признавам, че в началото имах съмнения дали изобщо нещо ще се случи. Трябваше да се справя с доста страници, където буквално нищо не се развиваше. Единственото, което задържа вниманието ми беше хуморът.

Гидеон е страшен образ. Не блести с остър ум, за разлика от Хароу, но пък успява да разчупи обстановката. Има моменти, когато ти се иска да си скубеш косите от напрежение, а Тамсин Муир успява да докара усмивка на лицето ти. 

Хуморът в книгата е постоянен. Предвид това, че цялостната обстановка в книгата е мрачна, стилът на писане на авторката успява да придаде чар и да уравновеси зловещата атмосфера.

Тамсин Муир ме преведе през едно шеметно приключение с неочаквани обрати. В един момент бях истински запленена. Съпреживях борбата за оцеляване на героите и всичките им съмнения и подозрения. Мудното за мен начало беше забравено. Разследването на жестоките, кървави убийства и напрежението от неизвестното, разчупиха ледът на застоя. 

Прочети “Гидеон девета”, ако харесваш книги със сюжетните елементи

  • Некромантика
  • Смърт, насилие и убийства по особено жесток начин
  • Жертвоприношения
  • Неочаквани обрати
  • Мистерия
  • Забавен главен герой 
  • Lesbian enemy-to-lover

Оценката, която дадох на дебютната книга на Тамсин Муир е 4 звезди. 

В книгата, сред мрака и убийствата, ще срещнеш  и редица тъжни, сърцераздирателни и дори сладки моменти. Финалът, който Муир е избрала за “Гидеон Девета”, не само ме изненада, но и успя да ме разчувства. “Гидеон Девета” определено ми допадна в много отношения, но не беше достатъчно да получи максималната ми оценка.

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.