You are currently viewing Ревю на „Мечокът и славеят“  Катрин Арден

Ревю на „Мечокът и славеят“ Катрин Арден

Книга: „Мечокът и славеят“

Поредица: Winternight книга 1

Автор: Катрин Арден

Страници: 368

Издателство: Orange books

Година на издаване: 2017

С наближаването на Коледа, снегът и уютните зимни вечери, сгушени под одеала до камината, с чаша чай или кафе ми се иска да напиша ревю за една много вълшебна книга, а именно „Мечокът и славеят“ на Катрин Арден.

Необикновената Василиса Петровна

Арден ни отвежда в руската пустощ , където снежните преспи са по-високи от къщите. Тя ни захвърля със замах в необятният свят на приказките. Историята ни запознава с Василиса и нейното семейство. Останала без майка , тя е отгледана от бавачката си Дуня, която разказва приказки всяка вечер на нея и семейството ѝ. Василиса Петровна обаче не е обикновено момиче и вижда неща , които другите не виждат. Всяка страница от тази книга е пропита с вълшебство, цялата история е изградена на основата на славянският фолклор. Много голяма част е отделена и на религията. Има сблъсък между езическите обичаи и нововъведената Християнска вяра. Когато бащата на Вася води новата си жена Ана в Лесная Земля, тя е готова на всичко да изкорени вярванията на хората и да наложи веднъж завинаги Християнството.

Живота в Лесная Земля

Ще могат ли хората да забравят домашните духчета, Кашчей безсмъртни, баба Яга и Морозко? Хареса ми, че проследяваме живота в Лесная Земля още преди Вася да се роди и тя пораства пред очите ни. Това дава допълнителна заявка за самата книга. Виждаме и как мястото на жените е било в къщата и колко трудно ѝ е на Вася да поеме по предначернаният ѝ път. Изключително топла книга, която върви ръка за ръка с руската история, добре изградени персонажи и щипка любов. Прекрасно начало на трилогията Winternight.

Ако по някаква причина сте пропуснали вълшебството на „Мечокът и славеят“, ако ви липсва снежната пелена на зимата или просто искате да я препрочетете Ви препоръчвам чаша горещ шоколад и пухкаво одеяло. Уюта, който създава историята е невероятен и някак близък.

Още от поредицата:

Момичето в кулата

Зимата на вещицата

Издателство: Orange books

Вашият коментар

Ангелина Петрова

Казвам се Ангелина, но тук и в Инстаграм профила ни ме знаете като Гинчето. Трудно е човек да се представи, затова аз ще бъда кратка, но изчерпателна. Моята любов към книгите не беше от детството, а в много осъзнати години. Откривах все по- интересни автори и все по- заплетени истории и това ме пренесе в света на фентъзито. И в този момент, аз разбрах, че не само искам, а се нуждая да съм заобиколена от книги. Малко по- малко започнах да изкачвам стълбицата, за да сбъдна тази моя мечта. Към днешна дата моята работа е свързана с книги и за първи път разбрах какво означава "Избери си работа, която обичаш и няма да ти се наложи да работиш нито един ден". С времето с Дочка си направихме един книжен свят, където се ровим само ние, където се чувстваме спокойни и уверени. Всяка прочетена книга, дори всяко книжно разочарование ни кара да ровим и да търсим новото любимо. Света на книгите е необятен и ние с удоволствие се потапяме в него.