You are currently viewing Ревю на „Зимата на вещицата“ от Катрин Арден

Ревю на „Зимата на вещицата“ от Катрин Арден

Книга: Зимата на вещицата

Автор: Катрин Арден

Поредица: Winternight книга 3

Издателство:Orange Books

Страници:451

Година:2019

Зимата на вещицата

Магия и реалност се преплитат във финалната книга от поредицата Winternight.

След приключенията им в „Мечокът и Славеят” и „Момичето в кулата”, Вася и Морозко се завръщат в този шеметен завършек на приказната трилогия Winternight, за да се сражават с тленни и магически врагове и да спасят едновременно видимата и невидима Рус.

Този път Москва е сполетяна от бедствие. Жителите ѝ търсят отговори… и някого, върху когото да стоварят вината. Вася се оказва сама, нападана от всички страни. Великият княз е разгневен и избира съюзници, които ще го поведат по пътя на войната и разрухата. Един зъл демон се завръща, по-силен от всякога и твърдо решен да посее хаос. Попаднала в средата на конфликта, Вася открива, че съдбата на двата свята лежи на нейните рамене. Без да знае каква участ я очаква, тя ще открие изненадващи истини за себе си и миналото си, докато отчаяно се опитва да спаси Рус, Морозко и магическия свят, който толкова цени. Но може би няма да успее напълно.

След събитията в “Момичето в кулата”, Вася получи прошката на сестра си, Саша повярва, а Кашчей Безсмъртни беше разгромен от нея. Василиса Петровна е изправена пред голяма заплаха, но удар нанесен на едно от най-важните същества в живота ѝ ще я срине. В началото на книгата читателят я вижда почти сломена, готова да приеме съдбата, която ѝ е отредена. Хората искат справедливост и обявената за вещица трябва да бъде хваната и изгорена на клада. Морозко е този, който успява да я спаси, чрез съюз, който ще изненада всички. Богът на смъртта е готов да плати висока цена, за да може Вася да се спаси, за да може да опази вълшебството.

Winternight 

Третата част от Winternight ще отговори на всички въпроси, които си задавахме още от “Мечокът и славеят”. Подробно ще разгледаме магическият свят, ще се запознаем с нови чорти и ще разберем коя е баба Яга и Черномор. Мечокът се завръща с гръм и трясък, а жар-птицата ще стане доверен спътник.

Много ми харесва, че последната битка е изцяло вдъхновена от битката при Куликово, че действително има монах на име Александър Пересвет, който е излязъл на двубой срещу Челюбей. Именно при река Дон, Дмитрий печели прякора Донски. Личи, че Катрин Арден е писала и оставила сърцето си в тази трилогия.

 За да бъда честна имаше и неща, които не бяха добре. Вече добре познатият ни отец Константин напусна книгата почти, като мъченик. На критичната за мен  35 страница нещата се случиха, като ударени от светкавица. Аз имах нужда да се подготвя за това. Кога се появи доверието между Вася и Мечока? Ще спра до тук, защото спойлерите ще станат много.

Оценка

 Моето скромно мнение, като читател е “Зимата на вещицата” е добър, но не идеален завършек на трилогията. Това, което ще прочетете в ревюто е много сбито, защото събитията в книгата идват едно през друго. Въпреки всички мои вътрешни възражения, аз давам пет звезди за трилогията, заради вълшебството и славянската митология.

“Мечокът и славеят”, ”Момичето в кулата” и “Зимата на вещицата” са книги, които трябва да бъдат прочетени. Книги,които ще отведат читателят в отдавна забравени земи и ще изпълнят сърцето ви с магия. Книги за вярата, за честта, за добротата, за пролятата кръв и за болката.

Вашият коментар

Ангелина Петрова

Казвам се Ангелина, но тук и в Инстаграм профила ни ме знаете като Гинчето. Трудно е човек да се представи, затова аз ще бъда кратка, но изчерпателна. Моята любов към книгите не беше от детството, а в много осъзнати години. Откривах все по- интересни автори и все по- заплетени истории и това ме пренесе в света на фентъзито. И в този момент, аз разбрах, че не само искам, а се нуждая да съм заобиколена от книги. Малко по- малко започнах да изкачвам стълбицата, за да сбъдна тази моя мечта. Към днешна дата моята работа е свързана с книги и за първи път разбрах какво означава "Избери си работа, която обичаш и няма да ти се наложи да работиш нито един ден". С времето с Дочка си направихме един книжен свят, където се ровим само ние, където се чувстваме спокойни и уверени. Всяка прочетена книга, дори всяко книжно разочарование ни кара да ровим и да търсим новото любимо. Света на книгите е необятен и ние с удоволствие се потапяме в него.