You are currently viewing Ревю на „Момичето в кулата“ от Катрин Арден

Ревю на „Момичето в кулата“ от Катрин Арден

Книга: Момичето в кулата

Поредица:Winternight книга 2

Автор:Катрин Арден

Издателство: OringeBooks

Страници:405

Година:2018

Момичето в кулата

Вълшебното приключение, започнало в хитовия дебют „Мечокът и Славеят“, отвежда Вася в неподозирани посоки. Непокорното и своенравно момиче е разцъфнало в смела млада жена, изправена пред невъзможен избор: женитба или манастир. Нейният път обаче е друг. Съдбата ѝ отрежда да бъде воин и спасител, а не смирена съпруга или богобоязлива послушница.

Обвинена във вещерство, осиротялата Вася яхва верния си кон Соловей и напуска родния дом, за да се озове сред мрачните дебри на древната Рус. Из селата върлуват зли сили, които оставят след себе си опожарени села и бездиханни трупове, но никакви следи. Преоблечена като момче, Вася се впуска в люти битки за спасяването на хората и домовете им, а геройствата ѝ привличат вниманието на Великия княз на Москва. Да признае ли пред него, че под дрехите на дързък воин се крие девойка от знатно семейство? Как да се справи с интригите в господарския двор? В чии съвети да се вслуша – на демона Мраз, на потайния Касиан или на собствения си брат Саша? Василиса ще намери верния път, но как…
Невидимият свят е близо. Но малцина живеят в хармония с него.

След краят на “Мечокът и славеят” се озоваваме на гърба на верният Соловей и препускаме през зимната руска гора.

Момичето в кулата 

Вася знае, че само момиче на път не е добра идея и взема дръзкото решение да се предреши, като момче. Яхнала коня си, тя трудно и с известни препятствия стига до Москва. В “Момичето в кулата” образите на Саша и Олга се разгръщат, срещаме се и с Дмитрий Иванович. 

Ако първата част беше приказна, тук нещата стават леко зловещи. Колкото и да не искам да издавам нищо от историята няма как да не спомена, че Вася ще трябва да вземе решение, което ще я разтърси из основи. Москва буквално ще гори и Василиса Петровна ще бъде отговорна и за огъня и за спасението.

    “-Нещата или са, или не са, Вася – прекъсна я – Ако искаш нещо, това означава, че го нямаш. Означава, че не вярваш, че го има, което значи, че никога няма да го има. Огънят или е, или не е. Онова, което ти наричаш магия е просто да не позволяваш на света да е различен от онова, което ти желаеш да бъде…

Саша 

Саша е все така праволинеен и предан към Дмитрий Иванович и църквата. Монаха се лута между сестра си, която хората смятат за вещица и вярата си. Дали по-големият брат би обърнал на гръб на Вася и дали може да повярва в домашните духчета и Морозко ? Ще разберете ако дадете възможност на тази невероятна книга.

… 

Княгинята на Серпухов има дъщеря, която притежава дарбата на Василиса. Детето вижда домашните духчета и не само тях. Образът на сестрата се разтваря постепенно и ние виждаме всички чувства и страхове на Олга. Но когато Маря е в опасност, тогава виждаме майчината сила, която е безгранична.

 С разплитането на историята,ние навлизаме все повече в руският фолклор и в тази книга ,ние читателите се срещаме с Кашчей Безсмъртни. Богът на смъртта винаги е бил на един дъх разстояние, на един удар на сърцето от него, но Кашчей няма душа, която да му бъде взета.

Дали ще може Василиса Петровна да се изправи срещу него и да победи?

Дали ще успее да защити близките си?

 „Момичето в кулата“ от Катрин Арден е едно достойно продължение на “Мечокът и славеят”, толкова поглъщаща история и толкова вълшебство . Ако си избирате книгите според сезона, значи току що намерихте своята уютна зимна приказка.

Още от поредицата:

Зимата на вещицата

Приятно четене!

Издателство: OringeBooks

Вашият коментар

Ангелина Петрова

Казвам се Ангелина, но тук и в Инстаграм профила ни ме знаете като Гинчето. Трудно е човек да се представи, затова аз ще бъда кратка, но изчерпателна. Моята любов към книгите не беше от детството, а в много осъзнати години. Откривах все по- интересни автори и все по- заплетени истории и това ме пренесе в света на фентъзито. И в този момент, аз разбрах, че не само искам, а се нуждая да съм заобиколена от книги. Малко по- малко започнах да изкачвам стълбицата, за да сбъдна тази моя мечта. Към днешна дата моята работа е свързана с книги и за първи път разбрах какво означава "Избери си работа, която обичаш и няма да ти се наложи да работиш нито един ден". С времето с Дочка си направихме един книжен свят, където се ровим само ние, където се чувстваме спокойни и уверени. Всяка прочетена книга, дори всяко книжно разочарование ни кара да ровим и да търсим новото любимо. Света на книгите е необятен и ние с удоволствие се потапяме в него.