You are currently viewing Ревю на “Изтръгнати от корен” от Наоми Новик

Ревю на “Изтръгнати от корен” от Наоми Новик

Книга:Изтръгнати от корен

Автор: Наоми Новик

Издателство: Екслибрис

Страници: 430

Година: 2016

Изтръгнати от корен

Нашият Змей не яде момичетата, които отвлича, каквото и да разправят извън долината. И ние чуваме понякога тези истории от преминаващите пътници. Говорят така, сякаш правим човешки жертвоприношения, а той е истински змей. Това, разбира се, не е вярно: той може да е магьосник и безсмъртен, но все пак си е човек, а и бащите ни щяха да се вдигнат и да го убият, ако искаше да изяжда по една от нас на всеки десет години. Той ни пази от Леса и ние сме му признателни, но не чак толкова. Той не ги поглъща наистина, само така изглежда. Води ги в кулата си, а след десет години ги пуска, но тогава те са вече различни. Дрехите им са изискани и говорят като придворни дами. Освен това са живели сами с мъж цели десет години, така че са озлочестени, макар до една да твърдят, че не ги е докосвал. Но какво друго да кажат? Пък и това не е най-лошото – все пак Змеят им дава по една кесия сребро за зестра, така че всеки с радост би се оженил за тях, колкото и да са озлочестени.

«Магията в тази книга е напълно правдоподобна и ти се струва, че и ти можеш да направиш заклинанията». Урсула Ле Гуин, автор на Землемория 

«Фантастична, вълнуваща, изпълнена с дълбока, тъмна магия… моментална класика». Лев Гросман, автор на Магьосниците

 «Да четеш тази книга е сякаш пак си намерил любим стар пуловер, познат и обичан». Маги Стийвотър 

«Омагьосваща, във всички значения на тази красива стара дума». Робин Хоб

“Изтръгнати от корен” е една приказна, която ми попадна съвсем случайно. Допадна ми, че има неща, които са близки до нашият фолклор, като змейове и откраднати девойки. Може би има и нотки от руската митодология, но определено е нещо близко и познато.

Змеят

Змеят от историята на всеки 10 години взима едно момиче от владенията си, родено през Октомври и навършило 17 години. Това е странно и още повече мистерията се засилва от факта, че момичетата никога не остават в родното си село след като ги освободи. Никой не знае какво се случва в кулата на Змея. Той никога не посещава селяните освен, ако нямат нужда от магията му. И тук трябва да знаете, че Змеят не е всъщност змей, а могъщ магьосник.

Образът му представен като на типичният главен герой и принцът от приказките. Изпънат, елегантен и с величествена осанка. Но пък е вбесяващо арогантен и може да ти се прииска да го поставиш на място.

Каша

Каша е най-добрата приятелка на Агнешка. Те са израснали заедно и са повече от сестри. Каша е точно типът главен герой, за който сме свикнали да четем. Тя е красива, смела и успява да се справи с всички свои задължения. От малка тя знае, че Змеят ще я избере, защото той винаги взима момичето, което се откроява с нещо. Каша дори е подготвяна от своята майка за този ден и от малка взима уроци за да може да служи на Змеят в неговата кула.

Агнешка

Агнешка от друга страна е антигерой. Тя не е типичният образ за главна героиня, на силна и прекрасна девойка. Тя не е красива и определено не изпъква с някакви умения, които се ценят от нейното общество. Тя умее да се забърква в неприятности, някакси е недодялана и винаги успява да изцапа новите си дрехи. Образа ѝ е представен като типичното селско момиче и за всички е голяма изненада, когато Змеят избира нея на тазгодишният фестивал.

Приказката

Главните ни герои се борят срещу древно зло, което живее в близката гора. Наричат го Лесът и той през цялото време е представян, като нещо нематериално. Той не е човек, а смразяваща кръвта зла сила. Всичко до, което се докосне Лесът бива обсебено и използвано за целите му. Никой не излиза непроменен от владенията му, а ужасите които излизат от гората карат хората да се страхуват дори да го доближат. 

Сюжетът на книгата наистина е много приказен. Историята е пълна с магьосници, вещици и заклинания. Присъстват и задължителните интриги и любовни трепети, но това което наистина мисля, че заслужава вниманието Ви е поуката от историята. Истината скрита зад Лесът, колко лесно желанието за мъст може да замъгли и най-здравият разум. 

“Изтръгнати от корен” е книга, която се чете лесно. Историята върви плавно и сюжетът изненадва с доста неща. Както вече Ви споменах това, че присъстват славянски мотиви ми е много мило и авторката, въпреки че е израснала в Америка по никакъв начин не ги е изкривила и изменила. Определено задържа вниманието ми и останах приятно изненадана. 

Издателство: Екслибрис

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.