You are currently viewing Ревю на “Нашият мрачен дует” от Виктория Шуаб

Ревю на “Нашият мрачен дует” от Виктория Шуаб

Книга: Тази свирепа песен

Поредица: Чудовищата от Искреност книга 2

Автор: Виктория Шуаб

Нашият мрачен дует

С „Нашият мрачен дует“ Виктория Шуаб ни връща в познатия от  „Тази свирепа песен“  мрачен свят, където насилието ражда истински чудовища, и довежда до край историята на наследниците на град Искреност.

Изминали са шест месеца от последната среща на Кейт Харкър и Огъст Флин. Сега тя опитва да изгради за себе си нов живот в нов град, а той се старае да изпълнява отредената му роля и да продължи започнатото от баща си.

Съдбата на Кейт е да залавя чудовища и е дяволски добра в това. Само че тези умения изобщо не ѝ помагат да избяга от собствените си демони, колкото и да се мъчи да започне начисто.

Огъст пък винаги е мечтал да живее като човек, но за него има по-важна мисия, която трябва да преследва на всяка цена – да предотврати появата на нови чудовища и да пази южната част на града от вече съществуващите.

Обаче из сенките се е пръкнало ново същество, черпещо сила от хаоса и от мрака в човешката природа. Кейт тръгва по следите му и е подмамена обратно в Искреност. Единственият начин да го надвие е да позволи на чудовищата у нея да излязат на повърхността… Но възможно ли е да се върне назад след това? И кое всъщност е по-страшното – да се сблъскаш с чудовищата, които бродят по света, или с тези, които носиш вътре в себе си?

“Нашият мрачен дует” от Виктория Шуаб вдигна изключително високо летвата на моята оценка 5 звезди. Историята, която авторката ни разказва във втората си книга от поредицата са още по-брутални и успяха да ме разтърсят във всеки смисъл на думата.

Ще Ви разкажа съвсем накратко какво да очаквате от “Нашият мрачен дует”

Ако вече сте прочели първата книга “Тази свирепа песен” или сте се запознали с ревюто публикувано тук в нашият блог, значи знаете, че светът, където се намира град Искреност е едно жестоко място. Тук живеят чудовища, които жадуват човешка плът и кръв. Мракът носи страх и смърт. Всяко насилие ражда ново чудовище.

Изминали са шест месеца откакто Кейт избяга от дома. Време, в което тя се фокусира в единственото нещо, за което е сигурна, че е наистина добра, да преследва чудовищата в Охолство. Защото колкото и да отричат властите и да мълчат новинарските канали в града, ужасът от Искреност пуска корени и в този град. През тези няколко месеца Кейт е напълно откъсната от родният си град и няма никаква представа какво е станало с Огъст и разцепеният град. Искреност е затворен и няма никакви излъчвания, няма сигнали и никой няма право да влиза или излиза през границата му.

Картината, която Шуаб описва докато ни въвежда в реалното състояние на града Искреност е наситена с насилие и агресия. Ако чудовищата са Ви отвратили в “Тази свирепа песен” бъдете готови да се шокирате още повече. Слоун е наследникът на бащата на Кейт. Никой не е в безопасност от грешната страна на барикадата. Съпротивата на Огъст и Фин е на ръба да се огъне и целият град да бъде окъпан в кръв.

 „… в свят с места като Искреност накрая дори надеждата идва на висока цена“

Идентичност

Тема, която е много силно засегната в двете книги. Главните герои от самото начало се борят с това кои трябва да бъдат. Кейт отчаяно иска да бъде дъщеря на баща си. Тя се бори да привлече вниманието му и да спечели одобрението му, но Калъм вече го няма и тя трябва да бъде всичко друго, но не и негова дъщеря.

Огъст от друга страна е сънаи, но той иска да бъде обикновено момче. Той живее в непрестанна борба с инстинктите си. Той не иска да отнема животи и да поглъща грешни души. Но в “Нашият мрачен дует” представата и значението  на сънаито вече е съвсем друга. Те са символ на справедливостта. Всички бегълци трябва да преминат през тест преди да бъдат допуснати в редиците на армията на Фин. Сънаито е филтъра за добро и зло.

Мога ли да дам по-висока оценка?

5 пълни звезди е моята оценка за “Нашият мрачен дует” и не бих я променила.

Книгата предизвика в мен много противоречиви емоции, особено финалът. Не очаквах този край, който ми сервира Шуаб. До последно си представях, че ще има решение за всички проблеми, но няма как да стане, нали? Щом веднъж душата ти светне в червеният цвят на греха и от действията ти се роди чудовище, път назад няма. Кейт е грешница, а работата на Огъст е да въведе баланс.

“Нашият мрачен дует”  е книга, която с гордост ще наредя в библиотеката си. Историята на Кейт и Огъст ме вълнуваше през цялото време, а светът, с който ме запозна Виктория Шуаб е запомнящ се във всяко отношение. Истината е, че авторката все повече печели моите симпатии и отново затвърди мястото си сред любимците ми. 

Вашият коментар