You are currently viewing Ревю на “Шест алени жерава” от Елизабет Лим

Ревю на “Шест алени жерава” от Елизабет Лим

Книга: Шест алени жерава

Поредица: Книга #1 от Шест алени жерава

Автор: Елизабет Лим

Издателство: Noble Star Books

Шест алени жерава

Шиори’анма, единствената принцеса на Киата, има тайна. Във вените ѝ тече забранена магия. Тя успява да я прикрива добре, но в утрото на годежа ѝ нещата излизат от контрол. Отначало Шиори е доволна, че е пропуснала нежелания годеж и е отложила сватбата, но така привлича вниманието на мащехата си, Райкама.

Райкама, която също е магьосница, прогонва младата принцеса и превръща братята ѝ в жерави, като предупреждава Шиори, че ако проговори за това, с всеки изречен от нея звук един от братята ѝ ще умира.

Сама, бедна и безгласна, Шиори тръгва да търси братята си и разкрива мрачен заговор за превземане на трона. Само тя може да спаси кралството, но за да го стори, трябва да разчита единствено на една хартиена птичка, на един непостоянен дракон и на младежа, за когото е отказвала да се омъжи. И трябва да приеме магията си, която цял живот се е учила да потиска – каквото и да ѝ струва.

Да бъдеш пораснало дете, но жадно за приказки

Да се потопиш в поредният приказен свят. Да избягаш от реалността и за няколко часа, дни да бъдеш на място, където магията е възможна. Това за мен е фентъзи жанра и четенето, като цяло. Докато четях “Шест алени жерава”, разказвах на моите синове (разбирайте на 8 лета единият и на 6 другият) за омагьосаната принцеса и нейните братя. А те ме попитаха не съм ли малко голяма за такива приказки. Ами не, не съм! Жадувам за такива приказни светове.

Принц, дракон и омагьосана принцеса

Ако сте чели приказката на Ханс Кристиан Андерсен “Дивите лебеди” се пригответе да изживеете отново тази сладка история. 

Единствената принцеса на Киата е обещана на принца на далечния север. Шиори е готова на всичко за да намери как да избяга от досадното си задължение. Принцесата е непокорна и все още готова по детски да се противи на уреденият си годеж. Но Шиори има тайна, която умело е пазила откакто се помни, и една единствена приятелка, която я знае. Принцесата на Киата притежава магия, а тя е забранена от императора нейният баща. Ако разбере би се отрекъл от нея, а Шиори ще бъде завинаги прогонена.

И ето, че в деня на годежа ѝ Шиори оплесква всичко. За да не позволи на децата на императора да провалят плановете ѝ Райкама ги проклина и прогонва от двореца. Шиори обича братята си и е готова на големи мъки, за да ги спаси. Проклятието, което тегне над всички тях и това, че един от тях ще умре ако тя проговори е жестоко и я подлага на голямо изпитание. Но мотивите на Райкама са мистерия за нас. 

Шест алени жерава

Светът на Елизабет Лим е много красиво изграден, точно в стила на китайските митове и легенди. Имаме съчетание от дракони и магия, уреден брак, зла мащеха, братя и сестра, готови да умрат едни за други, омагьосани говорещи хартиени жерави, проклятие. Ще си кажете, че от изброените елементи няма какво да Ви изненада, но ще сгрешите. Лим е много умел разказвач и успява да плени читателя. Сюжетът е приказен и по свой уникален начин авторката успява да го направи оригинален и да избяга от баналността. 

Щом видях корицата бях убедена, че искам “Шест алени жерава”. Очакванията ми бяха много високи. Докато навлизах в историята имах моменти на съмнение, но постепенно премеждията на Шиори ме завладяха. Вълнувах се и искрено исках принцесата да намери изход и да спаси своите братя. Елизабет Лим успява да изгради своята героиня, като смела и всеотдайна сестра. Лесно е да я харесаш, а още по-лесно е да запомниш и всички второстепенни герои. 

Дълбоко пазени тайни

В “Шест алени жерава” има тайни, дълбоко пазени, които променят изцяло съдбата на Шиори. Внимателно разкрити тайни, които категорично ни дават сигнали, че това няма да е краят на историята за Шиори. Древни сили и мистерии. Елизабет Лим успя да обърне всичко с главата надолу и да стовари един много неочакван край на “Шест алени жерава”. Всичко от което има нужда книгата за да се превърне в едно от любимите ми четива за тази година. Искрено се надявам продължението да е още по приказно. 

Моята оценка

Оценката, която дадох на “Шест алени жерава” нямаше как да бъде по-малко от 5 пълни звезди. Книгата вълнува и успява да предизвика всякакви емоции. За любителите на приказните леки четива бих казала, че е задължително да и дадете шанс.

Мнение на Теодора Пехливанова @black-swan-blog

Ето и книгата, която заплени всички на таз годишният панаир с прекрасната си корица.

Ще побързам да кажа, че съдържанието й е също толкова красиво или поне на мен ми достави голямо удоволствие. 

Една от любимите ми приказки “Дивите лебеди” на Ханс Кристиан Андерсън е била основното вдъхновение тук и се е получило повече от добре. 

Елизабет Лин е уловила всички класически тропи и е сътворила едно страхотно приключение, което ще спечели сърцата и на малки и големи. 

Имаме пленяващ магичен свят описан без нищо излишно, омагьосана принцеса, зла мащеха, храбър принц, дракони и други фентъзи елементи пресъздадени в духа на източната митология. 

Корицата на „Шест алени жерава“ е …

За първи път купувам книга само заради корицата и получавам съдържание, което да задоволи всички мои очаквания. 

Може да се досетите, че няма да губя никакво време щом се появи и втора книга. Очаквам с нетърпение издателство Noble star  да се погрижи за това. 

Препоръчвам книжката с две ръце на всички! 

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.