You are currently viewing Ревю на “Тези лъжливи клетви” от Лекси Райън

Ревю на “Тези лъжливи клетви” от Лекси Райън

Книга: Тези лъжливи клетви

Автор: Лекси Райън

Поредица: Тези лъжливи клетви книга 1

Издателство: Ибис

„Жестокият принц“ и „Двор от рози и бодли“ се срещат в това омагьосващо фентъзи.

Едно човешко момиче се оказва въвлечено в центъра на конфликта между два елфически двора и техните опасно привлекателни принцове… 

Бри мрази феите и не иска да има нищо общо с тях. Дори и това да означава да умира от глад на улицата. Но когато коравосърдечната ѝ леля продава по-малката ѝ сестра на жестокия крал на Двора на тъмните елфи, Бри е готова да направи всичко, за да я спаси. Дори да сключи сделка с краля, който иска от нея да открадне три магически реликви от Двора на светлите елфи. 

Но да проникне в техния двор не е никак лесно. Бри няма друг избор, освен да се престори на една от кандидатките за съпруга на принц Ронан, нас­ледника на трона на светлите елфи. Но той не е това, което е очаквала, и чувствата ѝ към него зап­лашват да я отклонят от целта ѝ. За да успее със задачата си, тя приема помощта на шайка тъмни елфи, които имат свои тайни планове. И докато прекарва все повече и повече време с мистериозния им лидер Фин, на Бри ѝ става все по-трудно да устоява на съб­лазнителния му чар. 

Впримчена между два опасни елфически двора, Бри трябва да реши на кого да отдаде лоялността… и сърцето си.

Абсолютният фурор на “Тези лъжливи клетви” в социалните мрежи и невероятните отзиви под заглавието на книгата най-накрая ни принудиха да пресечен нашият читателски път с нея и да ѝ отдадем от нашето внимание.

Човешкото момиче, което се озовава в светът на елфите

Това като сюжетна линия ни е вече до болка познато. Бри е момиче, което е израстнало с историите за жестокостта на елфите и колко е опасен техният свят. Героинята ни е изпълнена с омраза към вълшебните същества и никога няма да позволи на малката си сестричка да попадне в тяхно владение. Естествено нещата се объркват, когато леля им продава малката Джас на Двора на тъмните елфи и Абриела трябва да намери начин да я спаси. 

Абриела и Джас са били малки, когато майка им ги изоставя, за да замине в страната на елфите със своя тайнствен любим. Това допълнително подхранва омразата на героинята ни, но и е елемента, който завързва една от интригите в книгата. Самото минало на момичетата или миналото, като цяло е нещото, което страшно вълнува през цялата книга. Макар да е позната темата на сюжета, която сме срещали в няколко книги вече, авторката намира начин да въведе няколко неочаквани елемента и да направи своят край неочакван. 

Когато една книга може да те върне в правият път.

Книгата е представена на книжното общество, като смесица между Сара Дж. Маас и Холи Блек.( Слава богу, аз открих повече от Дворовете, отколкото от Жестокият принц). Преди прочита на първата част от дуологията на Лекси Райън, аз бях в меко казано книжна дупка, или по-скоро книжна пропаст. Тези страници ме отскубнаха от контрата, макар историята да беше предсказуема в 80% от книгата. Написана е,обаче толкова достъпно, че с удоволствие прочиташ нещата, за които си мислила преди 7 страници и си била абсолютно сигурна в развоя на събитията.

Момиче, светли и тъмни елфи в “Тези лъжливи клетви”

Не ми се иска да издавам нищо от историята, но ми се иска да изкажа мнение за някой от героите.

Да започнем от принц Ронан…толкова перфектен и в същото време толкова подозрителен. Всичко в него крещи, че цялата фасада е прекалено изкуствена, дори за едно смъртно момиче. Авторката ни го набива на очи от момента, в който Абриела се озова в двореца на Светлите елфи. Очаквах предателството да се случи във всеки един момент и се разочаровах с всяка глава, в която виждах колко по-перфектен става. Аз от малка си знам, че много хубаво не е на хубаво.

Крадлата, детето, което е принудено да се грижи за по-малката си сестра – Абриела. Тя носи такова огромно количество надежда в себе си, че това я прави наивна и невнимателна в детайлите. Лекси Райън я изгражда като коравата и силна героиня, голямата сестра, която няма право на грешки. Гневът на момичето ми е любим, хем ми напомня на дворовете, заради мрака, хем на Стъкленият трон, заради висините на гнева на Абриела. 

И накрая, но не и на последно място…. Принц Финиан, принцът на Тъмните феи. Абсолютният потаен тъмен принц. Типичното добро момче, което всички мислят за злодея. Образът на Фин е мистериозен и има много въпроси, които си задаваме от появата му. Ако сте харесали Рисанд няма как да не харесате и Фин, гаранция. 

Оценка за Тези лъжливи клетви

Колкото и познат да е сюжета Лекси Райън успя да ме изненада. Очаквах нещата да се развият в благоприятната посока и да прочета задължителният щастлив край и заживели щастливо. Е скъпи читатели, ако сте решили да ѝ дадете шанс, то не се гласете прекалено, че ще познаете края. А ако случайно сте успели, то Вие ще бъдете абсолютни факири в нашите очи.

Издателство Ибис

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.