You are currently viewing Ревю на “ Деца от кръв и кости“ от Томи Адейеми

Ревю на “ Деца от кръв и кости“ от Томи Адейеми

Книга: Деца от кръв и кости

Поредица: Наследството на Ориша книга 1

Автор: Томи Адейеми

Издателство: Егмонт-България

Страници:528

Година:2018

Деца от кръв и кости

Те убиха майка ми.
Те отнеха магията ни.
Те се опитаха да ни погребат.
Дойде моментът да се надигнем.

Зели Адебола все още помни времето, когато почвата на Ориша е жужала със силата на пропитата в нея магия. Огнените магове са творили пламъци, Приливните магове са подчинявали вълните, а Жътварите са зовели душите на мъртвите.

Но всичко се променя в една нощ… нощта, в която магията внезапно изчезва. По заповед на безмилостен крал маговете са преследвани и убити. Това оставя Зели без майка, а народа ѝ – без надежда.

Сега Зели има възможността да възроди магията и да отвърне на удара на монархията. С помощта на една хитроумна принцеса тя трябва да изпревари онези, които са решени да заличат магията завинаги.

Смелостта невинаги крещи.
Доблестта невинаги блести

Дебютната книга на Томи Адейеми ни отвежда в Ориша. Страна на болка, глад, страх, лишения и смърт. Преди единадесет години магията изчезва и всички магове са безмилостно убити от безсърдечният владетел Саран. Той вярва, че е елиминирал магията и оставя децата на маговете живи. Деца, които не помнят вкуса на магията. Вече пораснали единственият спомен от времето на нападението са труповете на най-близките им.

Авторката ни представя три гледни точки през очите на главните герои. Всеки от тях има своите причини за действията си и за нас това беше едно напомняне, че монетата винаги има две страни.

   Инан 

Обучаван лично от баща си и възпитаван в безкрайна омраза към всичко магическо. За него магията е проклятие, нещо опасно, което ще унищожи Ориша. Престолонаследникът изминава дълъг път на осъзнаване. Ние като читатели преминахме през различни чувства към образа му: омраза, съжаление, разбиране и дори обич. В началото Инан толкова много иска да бъде достоен в очите на баща си, че е готов на крайности, които съвестта му трудно понася.

           “… не знам за какво съжалявам. За това, че не разбирам, или за това, че съм син на баща си? Всяко извинение изглежда прекалено незначително пред всичко, което той е направил. “ 

 Той е противоречивият герой, който се люшка между доброто и злото. В него има винаги вътрешна борба, до която можем много добре да се докоснем благодарение на трите гледни точки, които се представят в книгата. Той е синът, който се отказва от всичко, за да бъде това, което баща му иска. За него дългът към Ориша е преди всичко.

Амари

 В “Деца от кръв и кости” срещаме и Амари. Принцесата на Ориша. Потъпкана от амбициите на майка си, обезобразена физически от брат си и емоционално разбита от баща си. Саран сякаш посяга на единственото нещо, на което Амари държи, единствената ѝ опора. Пречупвайки последното цяло парче в сърцето ѝ, тя бяга от “затвора”, в който живее. Амари вижда какво причинява тиранията на Саран и е готова да се изправи срещу него. Готова е да се откаже от семейството, от брат си, от трона, но зверствата да приключат. Боговете я срещат със Зели и двете поемат по трудният път да върнат магията в Ориша.

Зели 

И тук идва главната ни героиня, Зели Адебола от Илорин. Момиче с боен дух, което е преминало през ада. Само на шест годинки, тя преживява Нападението и още вижда безжизненото тяло на майка си в кошмарите, които я преследват. През нейните очи се запознаваме с божниците и съдбата им. За Зели магията е дар, тя е единственият начин нейните хора да оцелеят и да се защитават от стражите на Саран.

„Ако нямаме магия, те няма да се отнасят към нас с уважение. Трябва да знаят, че можем да отвърнем на удара им. Ако те изгарят нашите домове, и ние ще изгаряме техните.“

Тя е избраната от боговете да върне магията на Ориша. Избраната да върне мира. Но винаги успява да се забърка в неприятности. Взема решения, чиято цена плащат близките ѝ.

Целите, които преследва Зели са прекалено високи, а Саран е твърде жесток. Времето се стопява, като в пясъчен часовник и изтича през пръстите ѝ.

 Белокосата красавица има кауза, има хора, които обича и ще се бори до последен дъх. Заедно с брат си и Амари ще преобърнат Ориша за да успеят.

 За една нова Ориша.

 Без битки.

 Без войни.

Само мир.

Готови ли са за това, което е подготвил Саран?

Готови ли са да изгубят всичко, което обичат? 

 Инан ще намери ли верният път?

„Деца от кръв и кости“ е едно фентъзи приключение, което няма да остави лощ привкус. Една книга, която ще ни покаже, че доброто за едни може да е ужаса за други. Едно четиво, което ще свали завесата и ще покаже колко можем да бъдем безпомощни пред страха.

Още от поредицата:

Деца на доблест и мъст

Вашият коментар

Ангелина Петрова

Казвам се Ангелина, но тук и в Инстаграм профила ни ме знаете като Гинчето. Трудно е човек да се представи, затова аз ще бъда кратка, но изчерпателна. Моята любов към книгите не беше от детството, а в много осъзнати години. Откривах все по- интересни автори и все по- заплетени истории и това ме пренесе в света на фентъзито. И в този момент, аз разбрах, че не само искам, а се нуждая да съм заобиколена от книги. Малко по- малко започнах да изкачвам стълбицата, за да сбъдна тази моя мечта. Към днешна дата моята работа е свързана с книги и за първи път разбрах какво означава "Избери си работа, която обичаш и няма да ти се наложи да работиш нито един ден". С времето с Дочка си направихме един книжен свят, където се ровим само ние, където се чувстваме спокойни и уверени. Всяка прочетена книга, дори всяко книжно разочарование ни кара да ровим и да търсим новото любимо. Света на книгите е необятен и ние с удоволствие се потапяме в него.