You are currently viewing Ревю на “Змия и гълъб“ от Шелби Махурин

Ревю на “Змия и гълъб“ от Шелби Махурин

Книга: Змия и гълъб

Автор: Шелби Махурин

Година на издаване: 2020 г.

Издателство:ИБИС

Змия и гълъб

Рийд и Лу са предопределени да бъдат врагове, но любовта има други планове…Преди две години Луиз льо Блан, единствена дъщеря на Господарката на вещиците, наречени Белите дами, е избягала от майка си и се укрива в земите на краля. А за да не могат да я намерят, тя се е отказала от магията и преживява с онова, което успее да открадне. Но вещици като нея биват преследвани и изгаряни на клада от заклетите ловци към Църквата.Рийд Дигори е капитан на ловците. Неговият живот е отдаден на Църквата и на правилото: Не оставяй жива вещица.Неочаквано пътищата на Рийд и Лу се пресичат, а едно недоразумение ги обвързва в невъзможен съюз – в свещен брак.Кървавата вражда между вещиците и Църквата е древна, а сурово пророчество е предвидило за Лу съдба по-лоша и от кладата. Тя не може да пренебрегне нарастващите си чувства към Рийд, но не може и да промени своята същност. И все пак трябва да направи своя избор. А любовта прави всички ни на глупаци…

Ще започна с това, че корицата на книгата страшно много ми харесва. Жалко само, че кориците не са твърди, но както казват няма пълно щастие. “Змия и гълъб” прочетох малко преди Коледа. Повечето хора сигурно предпочитат малко по-романтични книги в навечерието на този светъл празник, е аз избрах такава с история за вещици.

Змия и гълъб – История за вещици и ловци

Книгата е съчетание от исторически елементи, фентъзи и християнски поверия. Борбата между добро и зло, мрак и светлина присъства тук. На читателят в началото му е трудно към кои да причисли Рийд, защото в неговия праволинеен свят съществува само омразата към вещиците. Много добре е балансирана и е приятна за четене. Главните герои са заклети врагове. Тя е вещица, той е ловец на вещици. Те са отгледани и възпитани да се мразят, единствено смъртта на едните гарантира спокоен живот за другите. Но съдбата е решила съвсем друго за главните герои.

Бракът…

Странно стечение на обстоятелствата събира Лу и Рийд  в свещен съюз. Принудени са да сключат брак, който и двамата не желаят.  За  Лу това осигурява някои предимства. Първоначално за нея това е перфектното място да се скрие от враговете си. Моят фаворит с хаплив език и песни. Много добре изграден образ на момиче, което се крие зад собствената си арогантност и самочувствие. Точно под носа на ловците, в сърцето на кулата. Но с времето открива промяна в себе си и започва да се привързва към Рийд.

Ловецът

За Рийд бракът с Лу е висша форма на наказание. Той е толкова праведен. Животът му е обречен на каузата на ловците. Отгледан е от църквата, единственото нещо, което осмисля съществуването му е борбата срещу магията. Той трябва да положи обета за целомъдрие и да забрави завинаги за плътските удоволствия. С появата на Лу в живота му всичко се обърква. Да бъде обвързан с крадла и престъпница, която е всичко друго, но не и благоприлична, за него е унижение. И все пак той дава клетва и е готов да я изпълни и да я пази до края на живота си. Постепенно образа му се изчиства и ние виждаме един добър човек с голямо сърце, който въпреки разбиранията си помага на слабите и изпаднали в беда без значение дали са хора или вещици.

Мистериите на миналото

Животът на Лу е една мистерия. Още в началото разбираме, че тя е вещица, но миналото ѝ е забулено в тайни. Разкритията за това, кой я преследва и защо, стават постепенно. Това поддържа интереса, още повече когато е съчетано с това, че Рийд не знае тайната на Лу. Животите на героите ни са толкова преплетени и те нямат никаква представа за това. Харесаха ми и второстепенните герои, които подклаждаха загадките. Искаше ми се малко повече да се беше разкрило за магиите, но за това може би ще четем във втора част. В заключение смятаме, че Змия и гълъб е един страхотен дебют за Шелби Махурин.

Издателство: ИБИС

Вашият коментар

Ангелина Петрова

Казвам се Ангелина, но тук и в Инстаграм профила ни ме знаете като Гинчето. Трудно е човек да се представи, затова аз ще бъда кратка, но изчерпателна. Моята любов към книгите не беше от детството, а в много осъзнати години. Откривах все по- интересни автори и все по- заплетени истории и това ме пренесе в света на фентъзито. И в този момент, аз разбрах, че не само искам, а се нуждая да съм заобиколена от книги. Малко по- малко започнах да изкачвам стълбицата, за да сбъдна тази моя мечта. Към днешна дата моята работа е свързана с книги и за първи път разбрах какво означава "Избери си работа, която обичаш и няма да ти се наложи да работиш нито един ден". С времето с Дочка си направихме един книжен свят, където се ровим само ние, където се чувстваме спокойни и уверени. Всяка прочетена книга, дори всяко книжно разочарование ни кара да ровим и да търсим новото любимо. Света на книгите е необятен и ние с удоволствие се потапяме в него.