You are currently viewing Ревю на “Мъдростта на тълпите“ от Джо Абъркромби

Ревю на “Мъдростта на тълпите“ от Джо Абъркромби

Книга: “Мъдростта на тълпите“

Поредица: Свят от Първият закон, Ерата на безумието книга 3

Автор: Джо Абъркромби

Мъдростта на тълпите

Хаос. Гняв. Разрушения.

Вместо толкова чакания мир върху Съюза се стоварва Голямата промяна.

Някои казват, че за да променим света, трябва първо да го изгорим. И сега това ще бъде проверено на практика по най-добрия възможен начин – чрез революция! Трошачите и Подпалвачите, водени от фанатичните си лидери, поемат властта, пушилката на бунтовете заменя пушилката от фабриките и всички трябва да се преклонят пред мъдростта на тълпите. Или да полетят от Кулата на веригите.

Заради благородническата си кръв Лео дан Брок едва не увисна на въжето, затова и сега е напълно готов – като примерен редови гражданин на този прекрасен нов свят – да опита късмета си отново. Гражданката Савин, дъщеря на най-мразения от новата власт човек, трябва да впрегне предприемаческите си умения в далеч по-важна посока – оцеляване, а защо не и за подходящо организирано изкупление. Орсо… е, ако последните са първи, първите стават последни и някогашният крал е най-последният от последните.

А в жужащия кошер на Севера Риккъ, която се радва на компанията на затворения в клетка Стаур Здрачния, открива, че едно е да завладееш трон, но съвсем различно е да го задържиш. Наблизо Калдер Черния събира огромна армия и никой не се съмнява в желанието му за мъст, докато Детелината започва да подозира, че този път е избрал погрешната страна.

Адуа, центърът на света, зенитът на цивилизацията – тази пътеводна светлина на прогреса и благополучието – потъва в беззаконие и хаос, а Народният съд методично започва да издава смъртна присъда след смъртна присъда. Слънчевият флаг на Съюза е потъпкан, бъдещето е крайно неясно, а Тъкача се наслаждава на умело изплетените нишки на коварния си план…

Ето я последната книга от трилогията  „Ерата на безумието“ и последна в цялата серия от света на „Първият закон“ – мрачният средновековен свят, обсебил ме последните две години.

Мразя всички финали на поредици, които обичам. А този намразих най-много, защото беше най-вълнуващият от всички. Не че се бях притеснила, че може да е другояче.

Героите ще съберат каквото им е останало от предишните книги (битки)- една разкъсана отвътре страна, по един, а който има два здрави крайника, с по едно око, виждащо или не , някоя друга бременност. Местата на обитаващите мръсните килии се сменя с такава скорост, че не мога да следя кой е на ред вече. Но който е оцелял ще му се иска да не е, защото сега е време управляващите да се изправят срещу народната „любов“.

Гневът на тълпите определено беше най-кървавият такъв от всички други битки, на които сме били свидетели. Жестокостта мина дори тази на дивите северняци. Как се стигна до тук? Ако сте чели поредицата от първата трилогия, ще знаете от колко време се трупа отровата на социалните несправедливости и политически злоупотреби на управляващите в Съюза. Също ще сте се нагледали като мен на много войни от всякакъв характер, но с тази определено се достигнаха нови нива на бруталност.  А колко пъти смених страните.. 

Моят фаворит в “Мъдростта на тълпите“

Все пак успях да извадя моят фаворит от новите герои тук и това определено беше Орсо. Кой да предположи, че неговите топки ще са най-железни.

Безмилостен и едновременно мъдър, авторът разкрива цялата грозотия стояща зад лидерството, последствията от анархията и жестоки картини от борещия се за живот малък човек с цената на всичко. Ужасяващите разкрития и страхотни обрати, свързващи сюжетните нишки не само на тази трилогия ами цялата поредица в този свят бяха просто брилянтни.

„Някои казват, че за да промениш света, първо трябва да го изгориш.“ Сега ще разберем така ли е. Хората рядко се променят, дори с примка на врата. Тогава само говорят повече глупости. И никога, ама НИКОГА не се учат от миналото. И все пак, след като всичко изгори, трябва да израсне нещо ново. Дали ще е по-различно, оставям сами да разберете, но имайте едно наум -това все пак е принцът на гримдарк фентъзито. А той е най-ненадминатия стратег и манипулатор тук.

„Гласът на хората… е просто шум.

Това е бръщолевене на лудите в лудницата. Това е крясъкът на прасетата в кланицата. Това е хор от идиоти. Повечето от тях дори не знаят какво искат, камо ли как да го получат. Имат нужда от някой, който да им казва какво да правят.“

Ако все още не сте започнали да четете Абъркромби – започвайте! Започвайте от „Гласът на острието“ и не спирайте докато не стигнете тази книга! Иначе никога няма да разберете какво значи добре изграден персонаж, добре изграден заговор  или зрелищен обрат.

П.С. В случа, че не знаете в какъв ред да четете: 

Първият закон: 

1. Гласът на острието

2. Преди да увиснат на въжето 

3. Последният довод на кралете 

Самостоятелни романи:

Отмъщението на Монца

Герои 

Червената страна

Внезапни завършеци

Ерата на безумието

1. Малка омраза 

2. Неприятната страна на мира

3. Мъдростта на тълпите 

Издателство: Сиела

Вашият коментар

Теодора Пехливанова

Казвам се Теодора и съм родена в една далечна така да се каже чернобилска година, но не чак толкова далечна галактика. ( добре де София). По образование - икономист, по професия - финансист, по душа мечтател. Винаги съм обичала да чета, но едва преди няколко години разгърнах за първи път книга от фентъзи жанра, с което отворих кутията на Пандора. А от още по-скоро се осмелих да изказвам и мнения по адрес на книгите, които чета. Благодаря на Гинчето и Дочка, с които ме запозна общата ни страст към книгите и решиха да дадат гласност на аматьорските ми ревюта в техния прекрасен блог. Обожавам света на магията и няма да се спра докато не прочета всичко - един вид никога.