You are currently viewing Ревю на “Искрящия меч” от Крис Удинг

Ревю на “Искрящия меч” от Крис Удинг

Книга: Искрящия меч

Поредица: The Darkwater Legacy Книга #1

Автор: Крис Удинг

Искрящия меч

Окупирана земя. Легендарен меч. Пътят на едно момче към съдбата му.

Арън цял живот е живял според правилата и никога не ги е поставял под съмнение – нещата просто са такива. Но тогава баща му е екзекутиран за измяна, а Арън и най-добрият му приятел Кейд са хвърлени в трудов лагер, обречени да работят до смърт. Освен ако някак не успеят да избягат…

Но това, което лежи отвъд стените на затвора, е още по-ужасяващо. Спасен от човек, който го ненавижда, но е обвързан с клетва да го защитава, и гонен от нечовешки сили, Арън постепенно приема, че представата му за света е грешна. Законите и правилата не са създадени, за да пазят него или народа му, а за да ги поробят. Готви се революция и Арън е въвлечен в нея, независимо дали иска, или не.

Ключът към революцията е Искрящия меч. Мечът на кралете. Единствено с Искрящия меч хората му могат да бъдат подбудени да въстанат… но той е заключен в недостъпен трезор в най-добре охраняваната крепост в страната.

Трябва само да го откраднат…

Това е вълнуваща история, изпълнена с много напрегнати моменти и изправящи косата премеждия. Животът на Арън и Кейд, едни обикновени момчета от малък град бива преобърнат напълно. Принудени да оцеляват в екстремни условия, преследвани от страховити създания и разчитащи на човека, който е причината за всички кошмари на Арън, двете момчета ще трябва да направят много трудни избори.

Осия и Кроданската империя

Арън е отгледан според законите и принципите на Кроданската империя. Вярва в техният бог и абсолютно отрича всичко свързано с прадедите му. Цял живот е живял според кроданските правила на поведение. След като бащата на Арън е обвинен в предателство и убит пред очите му, Арън е затворен в трудов лагер, където всеки ден е борба за оцеляване. Кейд, най-добрият му приятел, чието единствено престъпление е, че се застъпва за приятеля си пред органите на реда, споделя съдбата му. Израснал с историите за отминалото величие на Осия, Кейд ясно осъзнава бруталната реалност на робството. За него всичко кроданско е измамно и той презира империята. За Арън случилото се е огромен шок и той трябва да преосмисли всичко, в което е вярвал и учил, и да приеме, че кроданите са жестоки окупатори, чиято система държи осианците покорни и роболетни. 

Светът на Осия

Светът, който Крис Удинг описва е плетеница от народи и племена. Бих го нарекла мащабен и това ще бъде вярно понеже наистина изобилства голямо разнообразие. Освен с основните два народа на кроданите и осианците се запознаваме само с част от другите в по-големи подробности, но авторът е проявил голямо въображение изграждайки техните култури и външни белези. Беше ми страшно интересно да чета за тези народи, понеже в историята на всички тях има нещо уникално и забулено в мистерия.

Искрящият меч

В книгата има много магия, древна, божествена, демонска и друидска, цяла съвкупност от видове магия и за всяка една успяваме да научим напълно достатъчно, като за първа книга от поредица.

Книгата е обемна, цели 840 страници в голям формат, и все пак напрежението беше постоянно. Вълнуваща и стряскаща на моменти “ Искрящия меч” определено успя да ме впечатли. Крис Удинг успява да поддържа едно непрекъснато ниво на несигурност. Главозамайващи преливания между предателства, смърт, напрегната гонитба, загадки и пак смърт. През цялата книга ще Ви съпътства една напрежение от неизвестното. Не знаех какво ме очаква на следващият ред, страница, глава… Крис Удинг успя да ме изненада в много отношения и това, че през цялото време в главата ми се въртеше въпроса “Кой е следващия” е безспорно доказателство колко добра е историята. Страхотна първа книга от епично фентъзи до, което успях да се докосна благодарение на издателство Артлайн.

карта Искрящия меч

Вашият коментар