You are currently viewing Ревю на “Искронишка” от Алекс Астър

Ревю на “Искронишка” от Алекс Астър

Книга: Искронишка

Поредица: Искронишка книга 1

Автор: Алекс Астър

Издателство: Сиела

Искронишка

Добре дошли на Стогодишнината!

Остров Искронишка се появява на всеки сто години, за да се превърне в арена на смъртоносна игра между владетелите на шест кралства. Сега, петстотин години след като някой е обрекъл народите им на вековни нещастия, им е даден един последен шанс да се впуснат в надпревара на живот и смърт, за да развалят тегнещите над кралствата проклятия. Шестимата пазят ревностно своите тайни. Времето им да се справят с надвисналата опасност, свършва. За да спасят народите си, един от владетелите трябва да умре.

Младата Айсла Краун е владетелката на Волнестрия – царство на презирани изкусителки, прокълнати да убиват възлюбените си. Единствената възможност да се сложи край на страданието им, ще дойде с победата на владетелката им в игрите. Но за да възтържествува, Айсла е принудена да лъже, мами и предава най-доверените си хора. А любовта в очите на друг владетел прави нещата още по-сложни.

Проклятието на Искронишка

“Искронишка” разказва историята на млада владетелка, която прекарва целият си живот обучавайки се как да развали проклятие, което заплашва да унищожи кралството ѝ. Преди много векове шестте кралства са прокълнати, а спасението е в разгадаването на пророчество, което остава мистерия вече петстотин години. На всеки сто години владетелите се събират на състезание, за да разчетат древните указания, да развалят проклятията и да спечелят безгранична власт над шестте царства.

Проклятията  успяха да ме впечатлят. В страницата на поредицата се опитах да дам по-голяма яснота относно същността им. Можете да прочетете Искронишка.

Айсла Краун е най-младата владетелка, която участва в игрите. Наследничка на трона на кралство Волнестрия, главната героиня е като агънце сред вълци. Макар цял живот да са я обучавали за този момент, останалите владетели владеят много по-добре положението. Много от тях са древни, колкото самото проклятие и ревностно пазят тайните си. Жертва на манипулации и кроежи, Айсла се опитва да измисли начин да спаси своето кралство, както и това на тайният си съучастник. Много трудна задача, когато се оказваш най-слабият играч на масата.

Оцених с 4 звезди и май съжалявам

За “Искронишка” прочетох много противоречиви мнения и оценки. Общо взето масово читателите или я обожават или са готови ритуално да я изгорят на клада. Аз съм може би в средата. 

До някъде идеята на сюжета ми допадна. Има потенциал и интересни хрумвания на авторката. И все пак… Хареса ми цялостната идея, но нещо ме дразнеше.

Това, което не ми дава мира са излишните неща, които усетих в книгата. Дойде ми в повече опита на авторката да изясни миналото и да даде яснота за имената и хората, да необходимо е, но бяха сервирани изневиделица и в повечето случаи ме объркваха още повече. Изпитанията или така наречените демонстрации бяха чиста доза пълнеж. Не усетих никаква връзка и цел на вмъкването им. Сякаш Алекс Стърн е взела различни парченца плат и е решила да си направи рокля на принцеса, ама се е получило дрипава премяна. Елементи и елементи не правилно съшити. 

Краят беше леко прибързан и неочакван. Признавам успя да ме изненада и сигурно именно той е натежал за високата оценка, която съм дала. Можеше още малко да се нагнети това напрежение между кралствата, а не да се пилеят страници в излишни демонстрации. И все пак краят говори за продължение и искрено се надявам да блесне повече от това. Има накъде да отива историята, просто дано авторката намери правилната посока. Втората книга от поредицата се очаква да излезе през Ноември 2023г. И, ако имаме късмет ще я видим съвсем скоро преведена в България.

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.