You are currently viewing Ревю на “Дюн, Месията на Дюн” от Франк Хърбърт

Ревю на “Дюн, Месията на Дюн” от Франк Хърбърт

Книга: Дюн, Месията на Дюн

Автор: Франк Хърбърт

Поредица: Дюн книга 1 и книга 2

За първи път ми се случва да се запаля да прочета книга след като съм гледала филма. Буквално нямах търпение да започна историята за “Дюн”. Франк Хърбърт ни запознава с династиите, властващи в тази космическа империя, и многогодишните им стремежи за власт. Естествено за първа книга е нормално да се сблъскаме като читатели с изграждането на един нов свят. Впечатлена съм от пейзажа на пясъчната планета. Планетата Аракис е богато описана. Начинът на живот на местното население и вярванията им. Всичко е разкрито до най-малката подробност, за да успеем да се пренесем без никакъв проблем. 

Дюн, Месията на Дюн

Аракис- несметно богатство се крие сред пясъците на тази неприветлива планета. Изгарящо слънце, пясъчни червеи и бури, които вилнеят, това само част от опасностите на Дюн. Водата е лукс и разменна монета. За “влагата” на тялото си заслужава да убиеш. Животът на местното население е силно обвързан с водата. Вярата им е тясно свързана с нея и ежедневието им е съсредоточено в запазване на “телесната влага”. Водата принадлежи на племето и всеки, загинал член отдава влагата си за благото на всички. Свободните, живеят дълбоко в пустинята и са се приспособили към суровият климат на планетата. Непрестанното излагане на подправката меландж ги е направило изключително издръжливи, а очите им са изцяло сини, отличителна черта, по която са лесно разпознаваеми. Свободните умеят да оцеляват в тази сурова пустиня. Обличат влагосъхраняващи костюми, които преработват отделените от тялото течности и ги превръщат в питейна вода. Потайно племе за, чиято численост Империята дори не подозира, но ще се окажат тайната съставка за спечелването на задаващата се война.

Империята

Сюжетът е съсредоточен върху Династиите, управляващи различни планети, обединени под управлението на Императора. Борби за власт и пари. Манипулации и бюрокрация ще открием във всяка сфера на управлението. В този галактически свят съществува монопол дори на междупланетните пътувания. Подправката меландж е скъпа субстанция, която се намира единствено на планетата Аракис. Съществуват различни организации, които се борят за надмощие. Едно от тях е Бин Джезърит – общество или школа, където се обучават надарени жени. Цялостната програма ги подготвя в тънкостите на шпионажа, политическите манипулации и дори бойни техники. Те се възпитават да служат на своите господари. Подарявани са като наложници. Целта им е да се комбинират различки династии и да се изолират определени гени. Бин Джзърит контролират наследяването на династиите. Ако съветът на сестринството се разпореди в династията да няма мъжка рожба, възпитаничките се подчиняват. Организация, която гони своите цели дори чрез насаждане на религиозни поверия и легенди. Звучи заплетено знам, но сред страниците на “Дюн” всичко ще ви се изясни.

Заговорът за Аракис

Съдбата на династията на Атреидите е нещо, което ще Ви вълнува силно през цялата книга. Едно от най-влиятелните семейства в този свят. На чело на династията стои Дук Лито, който като герой е изключително симпатичен и доблестен. Докато четях историята му подсъзнателно направих сравнението с историята на Нед Старк от “Игра на тронове”. Лито е обичан владетел, мъдър и справедлив. Но влиянието на Дука сред останалите династии не се харесва особено на Императора и атреидите са въвлечени в смъртоносна игра. Падишах Шадъм търси начин да ги премахне и прикрито се включва в заговор с Харконите за да ги унищожи. Разковничето е Аракис. След като 80 години харконите стопанисват планетата и извличат подправката от пясъците ѝ, сега тя е предоставена на атреидите. Лишен от солидните си доходи барон Харконен подготвя план за заличаването на династията на Дук Лито. Но не си мислете, че това остава скрито за атреидите. Те открито влизат в тази игра. Знаят цената, но не ще се откажат от планът да покорят силата на пустинята. 

От самото начало на “Дюн” читателят е запознат с коварният план на Харконите и участието на Императора. Техните машинации са плетеница от множество измами, диверсии и интриги. Подмолните игри на династиите и мисловните процеси на ментатите, в опитите им да се надхитрят едни други, държат читателя под напрежение през цялото време. Заговорът ни е известен, предателят също. В книгата има много глави, в които действието се разказва през очите на злодеите и второстепенните герои. По този начин се разкриват много различни гледни точки и мотиви. Цялата тази задкулисна игра я намирам за гениално представена от Франк Хърбърт. През всички тези страници на “Дюн” изучаваме тънкостите на политическите игри и машинации. Играем играта за тронът на Империята.

Муад’ Диб

Пол е дете на Дук Лито и бин-джезътитската възпитаничка Джесика. Водена от любов към своят спътник тя го дарява със син, въпреки категоричната забрана от страна на сестринството. От малък Пол проявява завидни способности и пророчески дарби. А за момче с тези сили има пророчество. От векове Бин Джезърит съчетават различните династии за да създадат своят Куизък Хадерах. Могъщ ментат и пророк, който е способен да види зад булото на времето и, за който няма тайни. За да подготвят неговата поява от Бин Джезърит са разпространили различни легенди и са насадили религиозни вярвания. Една от легендите се разпространява и на Дюн. Аракис очаква своят месия и освободител. Едва на 15 годишна възраст наследникът на атреидите попада в този пустинен свят. Поставен е пред изпитанието да овладее дарбата си и да приеме същността си. Цял живот е подготвян да управлява и да се сражава, но сега трябва да го прави по правилата на Дюн.

Месията на Дюн

“Дюн” не е за всеки. Тук няма вълшевство и щастлив край. Страниците са плетеница и помитат мисловният процес на читателя като ураган. Изключително богато изграден, многопластов свят. Различни планети и системи, сложни човешки отношения. Полически съюзи и бракове по сметка. Кроежи и заговори. Всичко това е омешено със генетични мутации, ясновидсво и природни катаклизми. Няма абсолютно нищо сигурно сред страниците на “Дюн”. Това, което в началото Ви се е сторило като поредната книга запълнена с интриги и предателства се оказва много по сложно четиво, което ще издигне въображението Ви на по-високо ниво.

Още от поредицата:

Ревю на “Децата на Дюн”

Издателство: Бард

Премиера на Дюн 2 през есента на 2023

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.