You are currently viewing Как се пише ревю на книга

Как се пише ревю на книга

Как се пише ревю на книга?

Ако сте любител на доброто четиво и непрекъснато споделяте с близките си книжни препоръки, може би е време да направите тази стъпка. Писането на книжно ревю и споделянето му в интернет пространството би помогнало на много читатели да изберат правилното четиво. 

Лично ние абсолютно винаги преглеждаме оценките и споделените мнения за книгите, които възнамеряваме да четем. Goodreads е един от сайтовете, където можете да хвърлите по едно око и да прочетете полезни препоръки. И все пак ако възнамерявате да направите свой личен блог за ревюта на книги прочетете нашите основни съвети за това как се пише ревю на книга.

Какво трябва да включите в рецензията на книгата, която сте прочели?

  • “Кукичка” или предизвикващо интерес становище
  • Основна информация за книгата
  • Основно резюме на сюжета
  • Вашите похвали и критики
  • Вашата препоръка
  • Вашата оценка

“Кукичка”

Едно ревю може да бъде страхотно, но никой да не го прочете. Именно тук играе много важна роля “кукичката”. Това е изречението, което ще привлече читателите да отворят и прочетат докрай Вашият труд. 

Вашата кукичка може да бъде убедително или провокативно изявление:

Брандън Сандерсън за пореден път доказа, че умее да пише завладяващи истории.

Може да заложите и на въпрос:

Чудили ли сте някога какво ще се получи, ако Сара Дж. Маас реши да срещне Рисанд и Итън Хънт?

Основна информация за книгата

В този раздел е хубаво да споделите всяка полезна информация за книгата, която читателите биха искали да знаят. Тук можете да включите заглавието не само на книгата, но и това на поредицата. Коя книга подред е и дали може да се прочете, като самостоятелна или задължително в посоченият ред. Можете да кажете по няколко изречения за самото книжно тяло и корицата. Дори липсата на печатни грешки е нещо, което запалените читатели биха оценили.

Разкажете за сюжета

Разкажете за сюжетът на книгата, така че читателите Ви да разберат същността на историята. Избягвайте да разкривате кулминационните моменти или спойлери, за да не развалите изживяването на желаещите да я прочетат. Вместо директно да споделите кой е злодеят използвайте изрази, като “неочакван обрат” или “краят беше вълнуващо непредсказуем”. Ако все пак се налага да включите спойлери то винаги е добре да предупредите читателите си, така че те сами да решат дали да продължат да четат или не.

Похвали и критики

Най-важната част от вашето ревю е именно тази и трябва да бъде най-дългата. В една рецензия не става въпрос само да се направи преразказ на сюжета, но и какво Вие мислите за самата книга. 

Избягвайте да казвате книгата беше “добра”, “лоша” или други такива становища, защото това не е, което читателите Ви търсят. Вашето мнение за четивото трябва да бъде обосновано и да покажете на аудиторията Ви защо според Вас си заслужава прочита. Споделете подробности, които да помогнат на търсещите информация да си изградят сами мнение дали книгата е правилният избор за тях.

Подробното описание и завладяващият начина на писане на автора моментално ме пренесоха в света, но имаше няколко странни събития в сюжета, които ме объркаха.

Писането беше грубо, с особено неприлични диалози, но идеята за историята и развитието на сюжета беше брилянтно.

Препоръка и Оценка

В края на Вашето ревю споделете с читателите си заключенията до, които сте стигнали след прочита на книгата. Кой мислите, че би харесал тази книга?

Можете да дадете оценка на книгата, но е хубаво да обясните как точно сте я оценили. Можете да си направите легенда, където да запознаете аудиторията си с използваната рейтингова система.

Няколко съвета за това как се пише ревю на книга

Не винаги дължината на едно ревю го определя като стойностно за читателите. Дългите и неструктурирани текстове могат да бъдат много объркващи и отнемат много време за четене. Живеем в забързано време и повечето хора обичат да получават необходимата информация бързо и по разбираем начин. Опитайте се да държите читателите си ангажирани и ги водете плавно до като стигнете заедно до същността на ревюто.

Внимавайте за Вашият правопис и граматика. Никой не обича да чете текст изпълнен с грешки, а и оставя лошо впечатление за самият автор.

Опитайте се да не бъдете прекалено агресивни и злобни, когато се налага да нашите ревю на история, която не Ви е харесала. Не забравяйте, че за всяка книга си има читатели. Винаги е най-добре да изразите честното си мнение. 

Прочетете нашите ревюта на книги, надяваме се да сме Ви били полезни. Приятно четене 🙂

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.