You are currently viewing Ревю на “Каравал” от Стефани Гарбър

Ревю на “Каравал” от Стефани Гарбър

Книга: Каравал

Автор: Стефани Гарбър

Поредица: Каравал

Издателство: Бард

Каравал

ДОБРЕ ДОШЛИ НА КАРАВАЛА, КЪДЕТО НИЩО НЕ Е ТАКОВА, КАКВОТО ИЗГЛЕЖДА

Скарлет и Тела никога не са напускали своя мъничък остров и отдавна копнеят за чудесата на Каравала, ежегодното едноседмично представление, където на публиката е позволено да участва в шоуто наравно с артистите.

Каравалът е магия. Мистерия. Приключение.

Когато дълго чаканите покани най-после пристигат, изглежда, че мечтите на двете сестри най- сетне са се сбъднали. Ала едва стъпили на брега на вълшебния остров, Тела изчезва, отвлечена от Легендата, мистериозния собственик на Каравала.

Скарлет е чувала, че всичко, което се случва на Каравала, е постановка, ала въпреки това бързо попада в опасните мрежи на любов, магия и разочарования.

Така или иначе, трябва непременно да открие сестра си, преди играта да стигне до своя край и Тела да изчезне завинаги…

Каквото и да сте чували за Каравала, действителността надхвърля чутото. Каравалът е повече от игра или представление. Ако на света съществува магия, най-вероятно е да я намерите именно там.

Скарлет и Донатела

Две сестри, две момичета, които живеят на остров със своят деспотичен баща. Скарлет е по-голямата и върху плещетите ѝ пада грижата за Донатела, след като майка им ги изоставя. Тя се чувства длъжна да я защитива и предпазва от жестокостта на баща им. Но Тела не е покорната дъщеря, която иска губернатор Драгна и успява да се забърква в неприятности. По-малката сестра е представена като импулсивна, наивна хлапачка, която никога не мисли за последствията. Скарлет е пълната и противоположност. Пресметлива, плаха и мнителна, дългогодишният тормоз на баща им ѝ е отнел всяка надежда за спасение. Единствената  детска мечта на Скарлет е да отиде на Каравала и да се докосне до магията му. От дете е запленена от историите за Легендата и всяка година му пише писмо с надеждата да дойде на техният остров. Но с наближаването на уредената ѝ от губернатора сватба, Скарлет губи вяра, че някога ще се потопи във вълшебството наречено Каравал.

“Минаха седем години, докато напише писмото както трябва”

Джулиан

За къде сме, ако в историята не присъства красив, самоуверен бунтар. В нашата приказка принцът на бял кон е Джулиан. Той помага на Скарлет и Донатела да избягат от острова и жестокият им баща. Обаче нашият красавец е много потаен и буди съмнение. През цялата история образът му имаше притегателна сила. Но с развитието на сюжета и разплитането на мистерията около играта, все повече разкрития показват, че Джулиан не е това, за което го мисли Скарлет. Няма как да не харесаш Джулиан и все пак не можеш да му имаш доверие. Неизменен спътник на Скарлет, който в много отношения ѝ беше опора, и все пак в решаващите моменти не беше фактор. И за да не разкривам пикантни детайли ще Ви споделя само, че за всичко си има причина и тя се разкрива в самият край. Джулиан е майсторски изграден второстепенен персонаж за целите на авторката. 

Каравал

Момента, в който тази книга ме заплени безвъзвратно беше, когато се запознах с Каравала. Приказно място, изпълнено с цветове и магия. Магазините са с всевъзможни форми и предлагат най-различни невероятни неща. Тук можете да видите летящи слончета, големи колкото палец, да си закупите елексир за защита или бутилка със сънища и кошмари. Почувствах се като Алиса попаднала в светът на чудесата. Но над тази приказка тегне було мистицизъм. В царството на Каравала най-важният въпрос е “Какво ще ми струва”. За красива рокля ще заплатите с ден от живота си, за да преминете през тайна врата ще се разделите с гласа си, а най-ценната разменна единица са тайните и страховете.

“Добре дошли на Каравала! Най-великото представление по суша и вода. Тук ще преживеете повече чудеса, отколкото хората виждат за цял живот. Тук ще отпивате вълшебство от чаша и ще си купите мечти в бутилка.”

Играта

“Запомнете, това е само игра…”

Поканени от самият властелин на Каравала, Скарлет и Донатела ще участват в играта. Всяка година тя е различна, а в тази наградата ще бъде желание изпълнено от Легендата. През цялата книга се сблъскваме с непрестанни предупреждения, че всичко е само представление, но това не успокоява сетивата. Напрежението беше като наркотик. Сюжетът се заплиташе с всяка нова глава. Исках да успокоя тревогите си и да вярвам, че всичко е само игра, но почувствах всичко толкова истинско. Скарлет е подложена на много изпитания, които тестват и нашата преценка. Аз се съмнявавах във всичко, което вижда и чува нашата героиня. Играх играта заедно с нея и се опитвах да разгадая уликите. Усетих всяко нейно разочарование и болка. Толкова умело Стефани Гарбър успява да ни влезе под кожата. 

В заключение

Книгата изглежда невероятно. Корицата е уникална със своят дизайн и на допир е също толкова прекрасна. Увлекателна е и се чете лесно. Лично аз краят го прочетох за ден. Изпитвам известна доза разочарование от краят, защото не съм чак толкова голям почитател на “happy end” завършеците. За предпочитане е да има малко смърт, кръв, драма и убити персонажи, но нямам търпение да прочета останалите книги от поредицата и вярвам, че Стефани Гарбър няма да ме разочарова. “Каравал” е книга, която влиза в моите любими четива и определено заслужава внимание. Сега разбирам, че прекалено дълго съм отлагала да се докосна до магията ѝ.

Още от поредицата:

Финал

Издателство: Бард

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.