You are currently viewing Ревю на “Легендата” от Стефани Гарбър

Ревю на “Легендата” от Стефани Гарбър

Книга: Легендата

Поредица: Каравал

Автор: Стефани Гарбър

Страници: 352

Издателство: Бард

Година: 2018

Легендата

Донатела Драгна още свиква с новата си роля в трупата на Легендата, когато става ясно, че предстои нова игра. Императрицата на Меридианната империя навършва седемдесет и пет и Каравалът потегля за столицата за поредното си екстравагантно представление – пълно с незнайни цветове и магията на забравени сънища.

Сред великолепието на празнична Валенда Донатела се впуска в опасна игра. Натрупала е дългове и е дошло време да плати: трябва да предаде господаря на Каравала. Ако не открие откъде черпи силата си Легендата, собствените ѝ тайни ще бъдат разкрити, а животът ѝ – опустошен.

Донатела знае, че Легендата е опасен, но не и каква съблазън се крие в тази опасност. Колкото по-близо е до най-пазената му тайна, толкова по-малко може да разчита на собствените си чувства. Клела се е никога да не се влюбва, но скоро става ясно, че на риск е изложен не само животът, а и сърцето ѝ.

Незнайно име премълчи.

Сърце туптящо запази.

Отплата тежка не отлагай!

Играта продължава. Втората книга “Легендата” от поредицата “Каравал” е историята на по-малката сестра Донатела. Както ѝ самото заглавие подсказва историята ще бъде тясно свързана със самият господар на Каравана.

Донатела

“Победата в играта ще ти струва цена, за която по-късно ще съжаляваш.”

Както вече сте разбрали от краят на първата част, нищо не е такова каквото изглежда. Донатела се оказва коренно различна в много отношения от представата, която си изградихме в “Каравал”. По-малката сестра е импулсивна и следва авантюристичният си дух, но далеч не е толкова посредствена и наивна. В края на първата книга става ясно, че тя е взела много по-голямо участие в развитието на сюжета отколкото сме си помислили дори, но това си има цена. Тела сключва сделка с тайнствен “приятел”, който и набавя информация, за да осъществи плана си за бягство от баща им. Цената е висока и за целта Донатела трябва отново да участва в играта на Легендата. Оплетена в собствената си мрежа от лъжи и тайни, по-малката сестра трябва да намери начин да надхитри сили, много по-древни от Каравала и Меридианната империя. Впускаме се заедно с нея в една опасна игра, която много скоро се оказва, че е напълно реална, а съдбата на близките ѝ зависи от победата. Тела ще открие мрачни тайни от миналото си и ще трябва да реши на кой да се довери.

“Каравалът се усеща фантазен, но през идните пет нощи ще бъде напълно реален.

Елантин ни покани в своя град да спасим империята от най-големия ѝ страх.

Орисиите са заключени от векове, но сега всяка свободата си зове.

Успеят ли, светът ще е различен, и да ги спреш, печелейки играта, е единствен отговор логичен.

За тази цел уликите следвай до предмета тъмен, който ще ги прати в гроб бездънен.

Намериш ли го, Легендата ще те дари с награда толкоз рядка, че да я назова сега не смея, нищо че е сладка.”

Сюжетът

Отново се потапяме в една вълшебна атмосфера изпълнена с чудеса. Карти на съдбата, Оракул, Орисии, древни създания властващи като богове над хората, пленени от могъща вещица. Не искам да Ви изброявам всичко магично,  което се открих в книгата “Легендата”. И да искам няма да успея, защото е толкова богато описана. Има невероятно много вълшебство в тази книга, че е трудно да се отделиш от нея. 

Историята минава на по-високо ниво и вече е заложена съдбата на цялото кралство, а не само на двете сестри. Отново всичко е страшно заплетено и трябва да четем между редовете. Предвид краят на първата книга е трудно да се приема всичко, което авторката ни разкрива за чиста монета и може би това я прави толкова запленяваща тази книга. В нея намирам неща, които харесвам в една история. И ако сте прочели ревюто ми на първата част, където казах, че краят ми е твърде щастлив, то поправителният на Стефани Гарбър е взет с пълно отличие. Този край беше най-малко очакваният, който ми мина през ума.

Естествено имаше романтика в сюжета. Данте, който аз много харесах визуално още от първата книга (предполагам е заради предпочитаният черен цвят и татуировките) беше в центъра на любовната игра. Нахакан, самоуверен и красив, той се бореше за сърцето на Донатела, но кой знае кое е истина по време на Каравала. Отново всяко негово действие беше подложено на дълбок анализ от главната героиня и това допълнително засили загадъчността в историята.

Легендата

Кой е Легендата? Въпросът, който всички си задаваме от първата книга. Мистериозният господар на Каравала, който никой никога не е виждал. Владетел на магия, древна колкото Орисиите. Злодеят в историята, или пък не. Началото на “Легендата” ни дава надеждата, че в краят ще знаем отговора. 

“Ако спечелиш Каравала, първото лице, което видиш, ще е на Легендата.”

Готови ли сме да се запознаем най-после със злодеят в историята и да приемем истинското му лице? 

Книгата е малко повече от 300 страници, но те са изпълнени с динамика. Историята се развива и заплита плавно. Не обичам книги с предвидим край и сюжет и тази със сигурност не е такава. Ако не бях затворила последната страница късно вечерта щях да започна “Финал” без да чакам и минутка.

Издателство: Бард

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.