You are currently viewing Ревю на “Лейди Полунощ” от Касандра Клеър

Ревю на “Лейди Полунощ” от Касандра Клеър

Книга: Лейди полунощ

Автор: Касандра Клеър

Поредица: Тъмни съзаклятия книга 1

Издателство: Ибис

Година: 2016

Лейди полунощ

В един таен свят, където воини, в чиито вени тече ангелска кръв, са се заклели да пазят света от демони, „парабатай“ е свещена дума. Парабатаят е твой партньор в битка. Парабатаят е най-добрият ти приятел. Парабатаите са всичко един за друг… но никога, абсолютно никога не бива да се влюбват един в друг.

Изминали са пет години от събитията в „Град на небесен огън“, довели ловците на сенки до ръба на унищожението. Ема Карстерс вече не е малко дете, а млада жена, твърдо решена да открие убиеца на родителите си и да отмъсти за смъртта им.

Ема е ловец на сенки, една от поколенията нефилими, чийто дълг е да бранят света от демони. Заедно със своя парабатай Джулиън Блекторн тя патрулира из улиците на един таен Лос Анджелис.

Когато започват да се появяват трупове на хора и долноземци, убити по същия начин, по който преди години загиват и нейните родители, вниманието на Ема е привлечено – това е нейният шанс да се впусне в разследване. Докато разкрива истината за настоящето, тя започва да научава и тайни от миналото: какво е крил Джулиън от нея през всички тези години, защо законът на ловците на сенки не разрешава на парабатаите да се влюбват един в друг… В същото време Ема е на път да се влюби в единствения човек на света, в когото е категорично забранено.

Магията и приключенията в книгите за ловците на сенки заплениха въображението на милиони читатели по целия свят. Потопете се в тази ускоряваща пулса и разкъсваща сърцето книга, която със сигурност ще се хареса както на новите читатели, така и на най-верните фенове на Касандра Клеър.

Ловците на сенки

Отново в светът на ловците на сенки. За мен това е позната територия и бързо навлязох в историята. Зад гърба си вече имам две от поредиците на Касандра Клеър “Реликвите на смъртните” и “Адски устройства” и, ако трябва да ги степенувам то “Тъмни съзаклятия” ми е на трето място. Реших, че трябва да се запозная с продължението на историята, но я почувствах вече “поизхабена”.

Продължанието на историята на ловците на сенки след Тъмната война, проследява съдбата на децата станали свидетели на клането на Себастиан. Първата книга “Лейди Полунощ” обвързва събитията след края на войната и съдбата на семейство Блекторн и Карстърс. Новите ни главни герои са вече познати, ако сте чели “Реликвите на смъртните”, Ема и Джулиън. Двете смели деца, които се изправиха пред ужасите на Тъмната война. Израснали заедно и останали сираци след края на войната, обвързани с невероятно силно приятелство те се обричат един на друг чрез парабатайската връзка. 

Джулиън

Джулиън се озовава в позицията на глава на семейството едва на 12-годишна възраст. Семейството му е жестоко разделено с по-големият му брат и сестра. Хелън е заточена на отдалечен остров заради смесената си кръв с елфите, които се бият на страната на Себастиан по време на войната. Клейва я изпраща в изгнание като предпазна мярка за сигурността ѝ, но всъщност я наказва като я отделя от семейството ѝ. Марк е в плен на Дивият лов и нямат никакви новини от него. Единсвеното сигурно е, че елфите никога не връщат това, което са отнели. Принуден да порасне прекалено бързо Джулиън се нагърбва да запази семейството си цяло и да отгледа по-малките си братя и сестри. Той е нежна душа, изтерзан от събитията в живота му. Жертва всичко за семейството си, дори личното си щастие. Джулиън никога не е разполагал със времето си дори за да излиза с момичета. Но за тази фасада на отстъпчивото момче, което следва своят парабатай се крие безпощадност. Джулиън е способен на всичко за да защити тези, които обича и го е доказал с убийството на собсвеният си баща.

“Той би унищожил цял град, ако смяташе, че този град представлява заплаха за семейството му.”

Ема Карстърс

Ема Карстърс е обратната страна на монетата и пълна противоположност на Джулиън. Безрасъдно смела и лекомислена. За нея важи правилото първо действа и после мисли. Ема също е преследвана от кошмарите на Тъмната война. Спомена за мъртвите и родители е обсебил мислите ѝ. Жадува да открие истината за смъртта им и да намери покой. Сюжетът я въвлича в разследването на мистериозни убийства, които сякаш имат връзка с тези от преди 5 години. Ема е убедена, че има допирни точки между жертвите и смъртта на родителите ѝ.

“Отмъщението не е семейсвтво, Ема. Отмъщението е студен другар, с когото да делиш възглавницата си.”

Както винаги Касандра Клеър поставя своите герои в безнадеждност в следсвие на събитията. От семейство Блекторн е поискана услуга в замяна на безценен дар за тях. Съдбата на най-скъпите за Джулиън същества е поставена на карта и той трябва да ги защити. Ловците на сенки отново не могат да потърсят помощ от Клейва, заради силата на закона. До къде ще ги заведе разследването и дали отново ще бъдат предадени от своя учител?

“За тежестта на хилядите лъжи, изречени с добри намерения, защото дори така, те пак си оставаха лъжи.”

Напрежението от разследването е допълнително засилено от тайната, която гложди парабатайската връзка между Ема и Джулс. Между тях има напрежение. Спотайват се чувства, които няма как да бъдат споделени и са категорично забранени от закона на Клейва. Честно казано Касандра Клеър много го обича този елемент на невъзможната любов и това е нещото, което ми се стори прекалено предвидимо в книгата.

Издателство Ибис

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.