You are currently viewing Ревю на Kindle Paperwhite 2022, мнение, цена и функции.

Ревю на Kindle Paperwhite 2022, мнение, цена и функции.

Amazon пусна на пазара нов вариант на Kindle Paperwhite от 11-о поколение с капацитет 16 GB. Amazon Kindle Paperwhite 2022 е чудесен базов електронен четец – с акцент върху „базов“. Това означава, че той е чудесно устройство за хора, които искат да четат Kindle библиотеката си, докато пътуват. Но ако търсиш основен електронен четец за използване у дома, тогава може да намериш малкия му размер и липсата на функции за твърде ограничаващи.

Съдържание:

Дисплей, памет и процесор.

Дисплей

Amazon Kindle Paperwhite 2022 разполага с 6,8-инчов сензорен дисплей с 300 PPI. Има предно осветление на дисплея и система за топло осветление с общо 17 бели и кехлибарени LED светлини. Има нов нощен системен тъмен режим, който може да бъде избран от падащата стрелка над лентата за търсене. Той обръща черно-белия дисплей на електронна хартия, така че фонът е черен, а шрифтовете са бели. За да персонализираме яркостта на екрана можем да използвате настройките за бяло или топло осветление.

Ревю на Kindle Paperwhite 2022 настройка на подсветка

Екранът е равен с рамката, защитена със слой стъкло. Стъклото има отблясъци, ако четем на закрито, например на лампа или на открито. За да бъда справедлива, по-голямата част от електронните четци имат стъкло, което защитава дисплея и се наблюдават отблясъци в някой случаи.

Ревю на Kindle Paperwhite 2022 дисплей и гръб

Процесор и памет – Ревю на Kindle Paperwhite 2022

Kindle Paperwhite 2022 има процесор MT8113 SOC 1 GHZ, 512 MB оперативна памет и 8 GB или 16 GB вътрешна памет. Можем да го свържем към MAC или PC чрез USB-C, за да го заредим или да прехвърлим съдържание. Amazon не предоставя опция за LTE/4G връзка за това поколение четци. Вероятно, защото Американските и международните оператори ще преустановят експлоатацията на 3G мрежите си съвсем скоро.

Един от големите плюсове на Kindle Paperwhite 2022 е възможността за купуване на аудиокниги Audible направо на електронния четец. Можем да свържем устройството с безжични слушалки или външен високоговорител с Bluetooth 5.0. Качеството на звука е много добро, но изцяло зависи от качеството на аксесоарите.

Paperwhite е с водоустойчив индекс IPX8. Той гарантира защита от случайно потапяне в сладка вода на дълбочина до два метра за период до 60 минути и в морска вода на дълбочина до 0,25 метра за период до 3 минути. Ако четете във ваната или ако разлеете нещо върху него, можете просто да го пуснете под чешмяната вода, за да го почистите, без да се притеснявате, че ще го повредите.

Интересното при USB-C порта е, че той има функция за откриване на влага. Ако устройството е мокро, на екрана ще се появи известие и няма да можете да заредите Kindle, докато не изсъхне. От Amazon твърдят, че можем да използваме Kindle и след като получим известие за влага, но просто няма да можем да го заредим. Батерията има живот до десет седмици, което е много ценно за електронен четец. Размерите му са 124,6 x 174,2 x 8,1 мм и тежи 205 г.

Ревю на Kindle Paperwhite 2022 водоустойчивост

В сравнение с предишните модели Paperwhite 2022 е много изчистен откъм дизайн. Гърбът е черен и има релефно лого в черно, на което пише: Kindle. В долната част на устройството се намират USB-C портът, бутонът за включване и индикаторът за състоянието. Няма бутон „Начало“ или бутони за ръчна смяна на страници. Няма и възможност за поставяне на SD карта памет.

Електронният четец е изработен от 60% рециклирани пластмаси и 70% рециклиран магнезий. Опаковката е от 95% рециклиран картон и трябва да бъдете внимателни, защото е доста крехка.

Софтуер – Ревю на Kindle Paperwhite 2022

Ако си решил да преминеш към Kindle Paperwhite 2022 от по-стар модел, може да се наложи да свикнеш с новия начален екран. Отминаха дните, в които началният екран представляваше основно библиотека ни, пълна с книги. Лентата за навигация е премахната, така че няма икони с текст под тях, които да свързва с услуги като Магазин, Начало, Библиотека, Goodreads и настройки. Сега в горната част на екрана има лента за търсене с икона на магазина до нея. Goodreads и другите функционалности са преместени в менюто с настройки.

Над лентата за търсене има падащо меню. От него имаме достъп до самолетния режим, който изключва автоматично WIFI връзката, тъмният режим, WIFI или Bluetooth връзката и менюто с настройки. Всички настройки касаещи четенето, като например тип шрифт, размер на шрифта, полета и всичко останало, се контролират в менюто за четене.

Основният начален екран се състои предимно от последните 3-4 закупени книги или тези в процес на четене. Това, което наистина не ми харесва, е, че 70% от екрана са препоръки за аудиокниги и електронни книги от Kindle Store.

В долната част на началният екран има връзка към библиотеката и бутон Home. По средата между двата бутона е корицата на последната книга, която четем, ако кликнем върху нея, тя просто се отваря автоматично, което е хубаво.

Библиотеката е стандартната библиотека на Kindle. Имаме стандартните опции да сортираме по списък или по изглед на корицата, по книги, аудиокниги или документи.

Реална памет

16 GB звучи като солидно количество памет, но когато го разопаковаме и го настроим, се оказва, че имаме на разположение само 13 GB. Това е така, защото операционната система Linux заема много място. И все пак това е достатъчно място за съхранение, ако ще четем книги, комикси и манга.

Всички покупки от Kindle магазина се съхраняват в облака на Amazon. Ако имаш приложението Kindle на телефона или таблета си, ще можеш да четеш или слушаш и на тези устройства, а прогреса ще се синхронизира с четеца.

Paperwhite 16GB от 11-о поколение е много добър модел от гледна точка на софтуера. Няма нищо драматично различно от модела с 8GB, който излезе 2021г. Няма нови функции или подобрения.

Четене и слушане на книги – Ревю на Kindle Paperwhite 2022

Магазинът Kindle е вероятно най-добрата електронна книжарница в света. Тя има най-обширно съдържание в сравнение с Barnes and Noble Nook, Kobo или Google books. В нея има всички най-нови бестселъри, вечни класики, комикси, списания, манга и вестници. Можеш да търсиш или да кликнеш върху заглавията, които те интересуват, и да изтеглиш лесно безплатни образци. Страницата с описанието на книгата изглежда много сходно на страницата на уебсайта на Amazon.

Аудиокнигите добиват все по-голяма популярност. Audible е най-успешната компания в тази област. На избрани пазари потребителите имат още един раздел в книжарницата за аудиокниги. От него избираме да ги купим или слушаме директно на Kindle с вградения плейър. Той не е толкова функционален, както приложението Audible. Можем да регулираме силата на звука, скоростта на възпроизвеждане, да прескачаме напред към желани глави и виждаме съдържанието. Харесва ми функцията, с която можем да прескачаме напред или назад с 30 секунди. Ако обичаш да заспиваш с аудиокнига, можеш да настроиш автоматично да спре възпроизвеждането след определен период от време. В долната част на екрана има информация кое Bluetooth устройство е свързано с четеца.

Формати, които поддържа Kindle Paperwhite 2022

Paperwhite е проектиран така, че всички покупки на книги да се извършват от Amazon магазина. Форматите за електронните книги, които работят на устройството са Kindle Format 8 (AZW3), Kindle (AZW), TXT, PDF, незащитен MOBI, PRC; HTML DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, PMP чрез конвертиране; Audible аудио формат (AAX). Paperwhite 2022 поддържа и EPUB, но можем да ги отворим в Kindle само с приложението Send to Kindle. Когато изпращате EPUB на вашия Paperwhite, той автоматично го преобразува в AZW файл. Kindle не чете EPUB формат, така че ако го заредите чрез Calibre/Windows Explorer, файлът няма да може да бъде прочетен.

Когато за първи път отворим книга на четеца, забелязваме секция с профил в приложението за четене. Тук е мястото, където създаваме име на потребителя и предпочитаните настройки. Това е полезно, ако други членове на семейството ни ще ползват устройството. Ако няма да го споделяте, не е необходимо да настройвате профил.

Една от новите функции на Kindle Paperwhite 2022 е системата за анимация на обръщането на страниците. Плавното сменяне на страници, когато прелистваме е приятен преходен процес, който е доста по-различен от приложението Kindle за Android или IOS, което има анимации за въртене и обръщане на страниците. При този модел скоростта за реакция е увеличена с 20%, спрямо предишното поколение Paperwhite, това се дължи на дисплея E INK Carta 1200.

Шрифтове и речник

Когато четете книга, можете да увеличите размера на шрифта с едно натискане. Вече не е необходимо да го правим в менюто, което е улеснява процеса. Още няколко настройки можем да правим, докато четем, като например продължителното натискане на определена дума или част от текста ще отвори опциите за създаване на бележка, подчертаване или анотация. Можем да търсим думи във вградения речник, както и проверим в Уикипедия.

Kindle използва Bing Translations във всички свои електронни четци, така че можем да преведем лесно определена дума или част от текста от един език на друг. Ако искаме да споделим текст или дума чрез Facebook, Twitter, GoodReads или имейл, просто маркираме желаното и имаме достъп до опцията.

Система X-Ray – Ревю на Kindle Paperwhite 2022

Всички модели на Kindle разполагат със система, наречена X-Ray. Не се шашкай, няма да навлизам в технически обяснения. X-Ray разпознава героите от книгата, и къде се говори за тях. Тя ще открие всички главни и второстепенни действащи лица, на коя страница са споменати и ще създаде кратка биография на героя. Kindle Paperwhite 2022 има и опция в X-Ray, наречена „Изображения“, която ще покаже всички изображения в книгата. Повечето книги имат само корици, но има много жанрове, които имат десетки.

Работата с PDF файловете всъщност е подобрена в сравнение с всички стари модели от тази серия. С отварянето на файла в долния десен ъгъл се появява миникарта със снимка на всяка страница, която ни помага да се ориентираме. Има няколко впечатляващи функции свързани с PDF файловете. Можем да увеличаваме до част от текста, да избираме конкретни думи или част от текста и да го подчертаваме. Има опция за превод или можем просто да потърсим определението от речника. Ако файлът е сканиран е възможно да има нужда от корекция на контраста, за целта с плъзгач имаме възможност да изсветлим или затъмним документа.

Обобщение на ревю на Kindle Paperwhite 2022

Ако си решил да смениш вече остарелият модел Kindle с нов, бих ви препоръчала модела с 16 GB. Като цяло технологията на електронните четци не се е променила много. Този модел обаче блести благодарение на дисплея E INK Carta 1200. Той значително увеличава бързината на реакция на устройството. По-големият 6,8-инчов екран също е нов за това поколение Kindle Paperwhite. Побира повече текст на екрана, което не звучи впечатляващо, но намалява броя обръщане на страници, които трябва да правите.

Моделът с 16 GB е препоръчителен, ако четете и друго съдържание, различно от книги. Манга, комикси, списания, вестници, аудиокниги – всички те заемат повече място от средностатистическия роман. Голямата памет си е голяма памет, мразя, когато се налага да изтривам стари бележки, книги или друго съдържание. Искам просто да купувам и да чета книги без ограничения.

Ако 16 GB не са достатъчни, единствената алтернатива е Paperwhite 5 Signature Edition, който има 32 GB памет или около 29 GB свободна за ползване.

За кого е подходящ Kindle Paperwhite 2022?

Купи го, ако…

  • Търсиш удобство при четене

Kindle Paperwhite има ергономичен дизайн, който го прави удобен за държане в ръка за дълъг период от време. Екранът е ясен и ярък, а настройките на дисплея се регулират лесно, за да бъде четенето приятно.

  • Искаш твоят Kindle да работи със зарядни устройства USB-C

Това е дреболия и не е достатъчно основателна причина да смениш своя Kindle, но бих препоръчала да го избереш, ако искаш новият ти четец да работи с по-добър стандарт за зареждане от micro USB.

  • Имаш по-стар модел Kindle

Подобренията спрямо последните поколения на Kindle Paperwhite са минимални, но ако използваш много по-стар четец, може би е време да преминеш към нова версия. Kindle Paperwhite 2022 е чудесен трамплин, ако преди това си използвал по-малко богат на функции електроннен четец.

Не го купувай, ако…

  • Търсиш най-евтиния електронен четец

Ако просто искаш най-евтиния вариант, трябва да се насочиш към стандартния Kindle или към алтернатива от марка като Kobo или PocketBook.

  • Искаш безжично зареждане

Безжичното зареждане далеч не е задължителна функция за електронен четец, но е една от отличителните характеристики на Kindle Paperwhite Signature Edition. Ако желаеш да захвърлиш всички кабели в джаджите си, потърси този четец.

  • Не искаш продукт на Amazon

Можеш да изтегляш други книги и да ги качваш на Kindle, но процеса е доста по-сложен, отколкото купуването на книги директно от магазина на Amazon. Ако търсиш продукт, който не те ограничава, това не е четецът за теб.

Характеристика на Kindle Paperwhite 2022:

ИМЕ НА СПЕЦИФИКАЦИЯТАХАРАКТЕРИСТИКА
Тип на дисплеяE INK Carta 1200 – 300 PPI
Разделителна способност на дисплея1236 x 1648
Размер на дисплея6.8 inch
Дълбочина на цвета16 нива на сивия цвят
Тъч СкрийнДа
Вътрешна памет8 GB или 16 GB
БатерияLi-Ion, издържа до 10 седмици
Wi-FiДа
USB изходДа
BluetoothДа
ФорматиKindle Oasis 3 поддържа Kindle Format 8 (AZW3), Kindle (AZW), TXT, PDF, MOBI, PRC; HTML DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, PMP чрез конвертиране; Audible аудио формат (AAX).
Размери174.2 x 124.6 x 8.1 mm
Тегло205 g
Предлагани цветовеЧерен
В комплекта са включениЕлектронен четец, кабел USB Type-C, кратко ръководство, листовка с гаранционна карта

Ако все още се колебаеш, можеш да разгледаш нашата класация за Най-добрият електронен четец.

Ръководство за Kindle Paperwhite 2022

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.