You are currently viewing Ревю на Kobo Clara 2e, мнение, цена и функции.

Ревю на Kobo Clara 2e, мнение, цена и функции.

Ревю на Kobo Clara 2e, мнение, цена и функции.

Kobo Clara 2e е един от най-екологичните електронни четци в света. Корпуса му е изработен от 85% рециклирана пластмаса, в допълнение към 10% океанска пластмаса. Той е водоустойчив, така че ще можеш да го използваш, докато се излежаваш край басейна или четеш във ваната. С рейтинг iPX8 би трябвало да издържи до 60 минути, напълно потопен в сладка вода. Ако разлееш нещо върху него, например кафе или чай, просто го пусни под чешмата, за да го почистиш добре.

Съдържание:

Основната функция на Clara 2e е четенето на книги, графични романи и комикси. Той е със вдлъбнат екран и заоблен дизайн на рамката. Текста е с висок контраст, защото няма нищо между очите ви и екрана E INK. Много от електронните четци на пазара имат екрани със слой стъкло, който да предпазва от надраскване. Минусите са, че то има склонност да отразява светлина, например слънчевата светлина. С Clara 2e можеш да четеш през деня или нощта и да ти е еднакво приятно без отблясъци, които да ти пречат.

kobo clara 2e върху пясък и пластмаса

Харесваш ли аудиокниги?

Това е най-бързо развиващият се сегмент в книгоиздаването през последните пет години. Clara 2e вече има Bluetooth, което отключва нов раздел за аудиокниги в Kobo Store. Можем да намерим системата за Bluetooth сдвояване в менюто с настройки и да използваме безжични слушалки или външни тонколони. Слушането директно на четеца на Аудиокнигите е полезна екстра и вече е задължителна при новите модели на пазара.

Дисплей, процесор и памет – Ревю на Kobo Clara 2e

Дисплей

Kobo Clara 2e има 6 инчов E INK Carta 1200 дисплей. Той е с 20% по-бърза реакция в сравнение с E Ink Carta 1000 и подобрен контраст с 15%. Споменах, че няма слой стъкло, който да предпазва екрана, но все пак от Kobo са помислили и за това. Дисплеят е предпазен със защитно фолио.

Общата разделителна способност на новата Clara е 1448×1072 и има 300 PPI. Корпусът е в тъмносин цвят, който изглежда почти черен. Екранът не е равен на рамката, а леко вдлъбнат. Четенето на него е приятно, а контраста на шрифта е невероятен. Липсата на слой стъкло и решението на Kobo ме кара да искам повече компании да се откажат от стъклото. Kobo Clara 2e има пластмасово защитно покритие на екрана.

С помощта на бели и кехлибарени LED светлини, които са разположени покрай рамката, светлината е разпределена равномерно по екрана. По този начин не се натоварват очите. Kobo нарича тази система ComfortLight PRO система за регулиране на яркостта и цветната температура.

Процесор и памет

Clara 2e има двуядрен процесор с честота 1 GHZ и 512 MB оперативна памет. Разполага с 16 GB за съхранение на електронни и аудиокниги. Това е първият модел на Clara, който разполага с Bluetooth за слушане на аудиокниги. Недостатък е, че можеш да ги закупиш от Kobo Store, но не можеш да заредиш свои собствени. Kobo Clara 2e се свързва с интернет чрез WiFi 802.11 ac/b/g/n. Има порт USB-C.

Във вътрешността на устройството има защитно фолио, което е покрито с водоустойчив материал. Това ни дава възможност да го използваме във ваната или на плажа и без да се притесняваме от случайни разливи на вода, кафе или чай. Официалният му рейтинг е IPX 8, което би трябвало да е достатъчно за около 60 минути в сладка вода. Захранва се от 1500 mAh батерия, а размерите му са 112,05 x 159,02 x 8,66 мм и тежи 171 г.

Екологичен

Този електронен четец е с корпусът, изработен от 85 процента рециклирана пластмаса – включително 10 процента пластмаса, събрана от океана, като бутилки за вода или компактдискове. Кутията му е изработена от рециклиран картон и се отваря като книга. В комплекта освен ръководство и гаранционна карта ще откриеш USB-C кабел.

kobo clara 2e снимка с лого за екологичност

Това, което ми харесва в Kobo Clara 2e, е разположението на бутона за включване, той е на гърба. Това позициониране се срещаше при по-старите електронни четци Kobo. Удобно е, защото рядко се случва да го натиснеш по невнимание докато четеш. Цветът също е интересен. Повечето електронни четци са черни, а този е тъмно син. Основната причина някой да реши да си закупи Kobo Clara 2e е четенето на книги. А аз мисля, че цялостното изживяване е по-добро от това на Sage или Libra 2.

Софтуер – Ревю на Kobo Clara 2e

Kobo работи с персонализирана версия на Linux, вместо с Google Android. Това им позволява наистина да адаптират потребителското изживяване за екран с 300 PPI. Софтуерът на Clara 2e е малко по-различен от този на повечето други електронни четци на компанията. Началният екран се състои от последните няколко отворени или закупени книги, а останалата част е посветена на препоръки и различни връзки към онлайн магазина на Kobo.

В горната част на екрана има икони, върху които може да се клика. Тук можеш да настроиш осветлението, като например бяла и кехлибарена LED светлина. Можеш да ги смесваш или да ги използваш по отделно. Те се управляват чрез ленти с плъзгачи. В горната част на дисплея има също икони за WIFI и ниво на батерията. Специалният режим за пестене на енергия, ще оптимизира осветлението, ще деактивира WIFI, когато не се използва, и ще спре синхронизирането. Това ще удължи живота на батерията с една седмица.

Интерфейс

В долната част на началният екран има четири менюта: „Начало“, „Моите книги“, „Открий“ и „Още“.

Менюто „МОИТЕ КНИГИ“ е мястото, където ще прекарваш по-голямата част от времето си. Има две основни опции за показване на съдържанието – списък и изглед на корицата. Ако избереш списък ще виждаш пълното име на автора и заглавието на книгата, а режимът на корица в общи линии показва само корицата на електронната книга.

Можем да сортираме по автор, дата на добавяне или издател. Можем също да правим свои собствени колекции и да избираме кои книги да добавим към тях.

Когато приключиш с четенето на дадена книга, имаш възможност да оставиш рецензия и тя автоматично се синхронизира с книжарницата на Kobo. Има и опция за автоматично премахване на книгата от устройството след приключването ѝ, за да се пести памет.

Библиотека

В библиотеката има нова опция за преглеждане на подобни заглавия, която отваря малка изскачаща лента в долната част на екрана. Когато щракнете върху някое от заглавията ще се отвори книжарницата. Съветвам те да отбелязваш предпочитанията си към жанр или автор за да подобриш механизма за препоръки. Това ще ти гарантира, че Kobo ще ти предлага заглавия, към които реално имаш интерес.

Ако си от читателите, които постоянно купуват книги, ще е добре да имаш достъп до магазина на Kobo. Можеш да получиш достъп до Kobo магазина в раздела Discover UI (Открий). В него можеш да следиш за намаления или да разглеждаш най-новите електронни книги.

Няма прекалени анимации или тонове ненужни изображения, които да забавят устройството. Ако щракнеш върху дадена книга, тя се зарежда незабавно и можеш да прочетеш описанието. Вместо да плъзгаш по екрана надолу информацията е достъпна като смениш на следващата страница. Тук ще намериш отзиви и информация за издателя.

Купуването на книги е изключително лесно. Обикновено се показват книги според региона (за съжаление в Kobo Store, няма книги на български). Има менюта с най-предпочитаните, категориите и препоръчаните заглавия. В горната част има лента за търсене, ако вече знаеш какво търсиш.

Kobo има ексклузивно споразумение с Pocket. Интернет браузърът Kobo beta има приставка Pocket. Ако изтеглиш разширението за браузъра Pocket (Chrome, Edge, Firefox или Safari) можеш да изпращаш статии от уебсайтове и блогове директно на електронният четец. Всичко, което искаш да прочетеш по-късно на електронния си четец ще се синхронизира автоматично. Статиите ще включват всички връзки, снимки или текст, но ще скриват рекламите. Има опция за автоматично изтриване на всички статии от Pocket, когато приключиш с четенето им на Clara 2e.

Експериментални функции

Има няколко експериментални функции, които заслужават внимание. Една от тях е интернет браузъра. Той не може да възпроизвежда видеоклипове или аудио, а много уебсайтове в наши дни имат вградени видеоклипове в публикациите или имат аудиоверсия на новинарската статия, с която Clara 2e не може да се справи.

Режимът Large Print (Голям печат) също е много полезна функция, която ще увеличи текста по целият екран на Kobo. Това е полезно за хора, които имат проблеми със зрението.

Има скицник, който можем да използваме, за да рисуваме с пръсти или да си водим бележки. Той не разполага с функциите на Kobo Elipsa 2E или Sage, но е полезен. Когато запазим скици, те се появяват в библиотеката ни.

Функция „Моите думи“

Има още една сравнително нова функция, наречена „Моите думи“, която запомня и запазва думите, които сме потърсили в речниците. Говорейки за речници, има около 7 предварително инсталирани, но има десетки допълнителни, които можем да изтеглим и инсталираме.

Ако вече имаш устройство Kobo, няма да откриеш нищо ново по потребителския интерфейс, настройките, позиционирането или оформлението. Всичко е относително еднакво.

Една от силните страни на Kobo е продължаващата поддръжка на по-старите модели. Живеем в свят на планирано остаряване. Обикновено актуализации или нови версии на операционната система има четири до шест години, след като е излязло устройството на пазара. Apple прави това с iPhone, Google със смартфоните си с Android, Nook и дори Kindle. Всеки път, когато Kobo издава актуализация, тя е оптимизирана за почти всеки един електронен четец, който някога са произвеждали, с изключение на Kobo Mini. Ако сте закупили Kobo през 2013 г., той се поддържа и днес.

Електронно четене – Ревю на Kobo Clara 2e

Kobo държи да направи своите електронни четци привлекателни както за любителите, така и за запалените читатели. Те предлагат с множество разширени опции, с които конкуренцията просто не може да се сравнява.

Една от най-популярните е възможността за зареждане на собствени шрифтове. Това е полезно, ако искате да ползвате шрифтове като Bookerly или Ember – разработени от Amazon специално за техните електронни четци.

жена във вана чете на kobo clara 2e

Повечето електронни четци и приложения за четене имат няколко стандартно зададени опции за промяна на разстоянието между редовете, полетата или размера на буквите. Kobo прави нещата по различен начин. Те имат куп плъзгачи, които дават несравнима гъвкавост при персонализирането на шрифтовете, полетата и разстоянията между редовете. Има разширени опции, където виждаме как ще изглеждат всички персонализации в сравнение със съществуващите настройки.

гръб на kobo clara 2e

Формати

Kobo Clara 2e чете отлично двата най-популярни формата за електронни книги – PDF и EPUB. Поддържа се манга, графични романи и комикси с CBR и CBZ. Устройството поддържа: EPUB, EPUB3, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RFT.

Разполагаме с редица възможности, които можем да използваме, когато четем книга. Освен шрифта и опциите за персонализиране, можем да натиснем продължително върху дадена дума и да получим определение за нея или да потърсим думата на японски, италиански, немски, холандски и много други езици.

При продължително натискане можем да маркираме дума, изречение или цял параграф. След това можем да подчертаем или да добавим бележка с помощта на виртуална клавиатура.

Още няколко опции заслужават да ги спомена. Напредъка в четенето можем да видим с бутон в долната част на екрана. Той показва колко време остава да завършим глава или приблизително кога ще завършим книгата. Има настройки, с които да изключим номерата на страниците и всичко подобно, така че да виждаме само текстът на екрана и никакви други индикатори за напредък.

Бързо прелистване на страници

Clara 2e има механизъм за бързо обръщане на страниците. Можеш да включиш тази функция, като отидеш в менюто с настройки за четене и избереш да обръщаш страниците чрез докосване или приплъзване, или само чрез приплъзване. Докосваш бързо с пръста си по екрана и четеца ще сменя страниците много бързо. Продължителното задържане смяна по няколко страници, но текста е размазан докато не махнеш пръста си от екрана.

Механизмът за бързо обръщане на страници работи с електронни книги KEPUB, които са книги, закупени директно от Kobo. Той не поддържа CBR/CBZ или класическия EPUB. Също така е несъвместим със собствено заредени EPUB книги.

Обобщение – Ревю на Kobo Clara 2e

Как изглежда Clara 2e в сравнение с конкуренцията?

Бих казала, че най-близката му конкуренция са новият Kindle Basic, Barnes and Noble Nook Glowlight 2e и Onyx Boox Nova Lite. Всеки модел има своите плюсове и минуси.

Новият Kindle има само четири бели LED светлини, докато 2e има около 27 бели и кехлибарени LED светлини.

Предимството, което 2e има пред Nook, е дисплеят Carta 1200. Kobo подържа близо 20 различни езика, докато Nook е актуален само в САЩ.

Boox е малко по-скъп, но има Android и Google Play, така че е малко по-отворен по отношение на конкурентите.

Мисля, че Kobo 2e може да се окаже един от най-популярните електронни четци.

За кого е подходящ Kobo Clara 2e?

Купи го, ако…

  • Търсиш малък и компактен електронен четец

Ако имаш нужда от нещо малко, което да сложиш в чанта или дори в джоба, Kobo Clara 2E е чудесен. Въпреки че е малък, той все пак има 16 GB пространство, което означава, че ще спестиш много място, ако пътуваш с устройството вместо с купчина книги.

  • Искаш да слушаш аудиокниги

Въпреки че ще ти е необходимо допълнително устройство за слушане, фактът, че Kobo Clara 2E вече се предлага с поддръжка на аудиокниги, наистина му дава предимство пред по-стария модел Clara HD или Kobo Nia. А ако не се притесняваш от страничните бутони за обръщане на страници като при Libra 2, тогава Clara 2E е по-достъпен.

  • Търсиш първия си електронен четец

Потребителският интерфейс на Kobo е не само лесен за използване, но и създаването на акаунт в OverDrive ще ти даде достъп до колекцията на обществената библиотека (при условие че тя е предлага електронни книги). Ако нямаш собствена колекция от електронни книги, това е чудесно място за начало, а и спестява пари. Освен това Clara 2e поддържа до 15 различни формата.

Не го купувай, ако…

  • Искаш свеж дизайн

Въпреки че има някои малки промени в дизайна, Kobo Clara 2E изглежда точно като Kobo Clara HD и Kindle Paperwhite. В дизайна на гърба му е вложена повече мисъл в сравнение с предшественика му, но той не добавя нищо ново в естетически план.

  • Искаш дълготрайност на батерията

Батерията на Kobo Clara 2E е малко недостатъчна. По време на тестовете имаше някои първоначални проблеми със зареждането, които се подобриха с времето, но бяха малко изнервящи. Макар че предлага седмици живот на батерията (в зависимост от настройките и начина на използване), Clara 2e не може да се сравнява с по-високия клас Kobo Libra 2, който между другото, има батерия със същия капацитет.

Характеристики на Kobo Clara 2e:

ИМЕ НА СПЕЦИФИКАЦИЯТАХАРАКТЕРИСТИКА
Тип на дисплея6” HD E Ink Carta 1200
Разделителна способност на дисплея1448 x 1072
Размер на дисплея6 inch
Тъч СкрийнДа
ВодоустойчивостIPX8 – До 60 минути и до 2 метра дълбочина в сладководна вода
Вътрешна памет16 GB
Процесор1 GHz
БатерияLi-Ion 1500 mAh
Wi-FiДа
BluetoothДа
USB изходДа
ФорматиEPUB, EPUB3, FlePub, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ, CBR
АудиокнигиДа, само в определени държави
Размери112.05 x 159.02 x 8.66 mm
Тегло171 g
Предлагани цветовеOcean Blue, Океанско синьо
В комплекта са включениЕлектронен четец, кабел USB Type-C, кратко ръководство, листовка с гаранционна карта

Ако все още се колебае[, може[ да разгледа[ нашата класация за Най-добрият електронен четец.

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.