You are currently viewing Ревю на Kobo Libra 2, мнение, цена и функции.

Ревю на Kobo Libra 2, мнение, цена и функции.

Ревю на Kobo Libra 2: много добра опция за четене на книги

Съдържание:

Когато беше обявен през октомври 2021 г., Kobo Libra 2

не изглеждаше като голямо подобрение спрямо Libra H2O, поне на хартия. Малкото, което се промени, обаче превърна четеца в абсолютен победител, особено що се отнася до съотношението цена-качество. И той си остава такъв дори след толкова време и след излизането на по-нови модели.

След пускането му на пазара Kobo тихомълком увеличи цената на повечето от настоящите си модели четци, но при пускането на пазара Libra 2 беше на почти същата цена като H2O. Функциите, с които разполага Libra 2, обаче все още го правят достоен за ползване въпреки увеличението на цената.

Kobo Libra 2 използва 7-инчов екран E Ink Carta 1200 – същата технология, която все още се използва в по-новите модели, така че знаете, че получавате доста бърз и ясен дисплей. Има и 32 GB вътрешна памет, Bluetooth свързаност за слушане на аудиокниги чрез безжични слушалки и USB-C порт за зареждане. Това поставя Libra 2 в пряка конкуренция с изданието на Kindle Paperwhite на Amazon от 2021 г., но асиметричният дизайн, който ви позволява да използвате Libra 2 с една ръка, само увеличава привлекателността му.

Ревю на Kobo Libra 2, мнение, цена и функции.

Освен това Kobo отвори абонаментната си услуга за електронни и аудиокниги за повече пазари извън Канада и избрани европейски държави, като Kobo Plus вече е достъпна в САЩ, Обединеното кралство, Австралия и Нова Зеландия. Където е налична, можете да се регистрирате директно от началния екран на Libra 2, което ви дава незабавен достъп до хиляди заглавия в цифров или аудио формат.

Libra 2 е първият масов електронен четец на Kobo,

чийто капацитет за съхранение е увеличен значително – от едва 8 GB до огромните 32 GB. Оттогава насам всички други Kobo от висок клас се предлагат с 32GB памет по подразбиране. Libra 2 беше и първият четец на Kobo, който използва USB-C порт, и получи батерия с по-голям капацитет в сравнение с предшественика си. Единственото ни оплакване от четеца беше струйното зареждане при допълване на батерията, след като тя достигне 92% – останалите 8% отнемат доста време.

В Libra 2 има някои незначителни промени в дизайна в сравнение с предшественика му, но няма да им обръщаме внимание. По-дебелата рамка има по-изчистен вид, тъй като гънката (намираща се между бутоните за обръщане на страници и екрана) на Libra H2O е премахната, а новото устройство е само малко по-голямо.

Разбира се, всички останали предимства на Kobo са налице – много по-широка поддръжка на файлови формати в сравнение с Kindle, по-опростен потребителски интерфейс и, което е важно, вградена поддръжка на OverDrive и Pocket. В Libra 2 обаче няма поддръжка на Dropbox.

Вземете всички тези индивидуални съставки, разбъркайте ги в едно устройство и ще получите печелившата рецепта за най-добрия електронен четец с най-добро съотношение цена-качество, въпреки повишаването на цената. Всичко, от което се нуждаем сега от Kobo, е електронен четец с цветен дисплей.

Ревю на KOBO LIBRA 2: Дизайн и дисплей

 • Незначителни промени в дизайна
 • Дисплей E Ink Carta 1200
 • USB-C порт

Amazon може и да е пионерът на асиметричния дизайн, който сега се използва от няколко електронни четци, но Kobo изглежда го е възприел напълно. От осемте електронни четци в сегашния каталог на компанията (Libra H2O все още се предлага на някои пазари) четири имат бутони за обръщане на страници, които улесняват работата с една ръка – очевидно Kobo иска този дизайн да остане и ние сме за това.

Този дизайн обаче е претърпял леко усъвършенстване. В Libra H2O имаше ясно видима гънка на по-дебелия панел, която вече я няма в Libra 2. Дори малката вдлъбнатина между двата бутона за обръщане на страници в Libra H2O е изчезнала, като вместо това Libra 2 има малко по-изчистен вид въпреки пластмасовото тяло.

Говорейки за рамки, другите три са малко по-големи… с около милиметър. Едва ли се забелязва, но това означава, че Libra 2 има свой собствен обхват на приспиване. Той също така е незначително по-тежък от Libra H2O, като тежи 215 г в сравнение със 192 г.

Светлинният индикатор за зареждане,

който също така мига, когато устройството се включва – вече е по-ниско в по-дебелата рамка, разположен почти в ъгъла. Отстрани на по-дебелия панел, близо до индикаторната светлина, се намира USB-C портът. Той замества гнездото Micro-B, което се намираше на по-старите модели Kobos и Kindle, и може да се използва както за зареждане на четеца, така и за прехвърляне на файлове от компютър.

Задната част все още е с текстура, която предлага много добър захват, а бутонът за включване, който все още е вдлъбнат, но не толкова дълбоко, колкото в Libra H2O, се натиска по-лесно в Libra 2 в сравнение с по-стария модел.

захват kobo libra 2

Също така екранът на Libra 2 все още е вдлъбнат, както при по-стария електронен четец, а не лежи на едно ниво с рамката, както при Kindle Oasis или Kobo Sage.

Дисплеят все още е 7-инчов, но това е най-новият E Ink Carta 1200 екран, който може да се похвали с 20% по-голямо време за реакция и 15% по-добър контраст в сравнение с Carta HD дисплея на Libra H2O. При реална употреба тази разлика е незначителна в сравнение с по-стария модел Libra – вероятно защото използва същия 1GHz процесор като предшественика – но е значително подобрение в сравнение с по-старите модели като Kobo Forma или Kobo Clara HD. Разделителната способност на екрана обаче остава 300 ppi, но новата технология на екрана добавя тъмен режим, при който белият текст се появява на черен фон.

ComfortLight Pro

Libra 2 използва патентованата технология за екрани ComfortLight Pro, налична във всички четци на електронни книги Kobo, която се състои от бели и кехлибарени светодиоди, разположени по долната част на екрана, които излъчват равномерно светлина нагоре. И „равномерно“ е точно това, което прави – няма светли петна или сенчести области, тъй като предната светлина е еднопосочна.

Както и преди, яркостта може да се регулира на екрана чрез плъзгач в горната лента с менюта или чрез плъзгане на пръст по дисплея до дебелата рамка. На борда няма сензори за околна светлина, но е налична възможност за задаване на температура на светлината, която да се променя от хладна към топла (или обратното) в зависимост от времето на деня – нещо, което липсва в по-скъпия Kindle Oasis.

Въпреки седмиците на използване на белия модел на Libra 2, не можахме да видим нито една следа от изтъркване или мазен пръстов отпечатък. Не сме сигурни дали черният вариант издържа също толкова добре, но ако H2O е нещо, което може да се каже, че ще изглежда също толкова чисто, освен ако ръцете ви не са особено мазни или потни.

Целият електронен четец може да бъде потопен в максимум два метра вода за до 60 минути, благодарение на сертификата си IPX8. Ако имате умението да четете под вода (наистина невероятно умение), можете лесно да го правите и в басейна.

Ревю на KOBO LIBRA 2: Електронни и Аудиокниги

 • Автоматично завъртане на ориентацията
 • Лесна настройка чрез Bluetooth
 • Поддържат се странично заредени шрифтове

Потребителският интерфейс е изчистен и продължава да се подобрява с всяко издание на фърмуера. Актуализацията, която дебютира с Libra 2, обаче премести раздела „Списък с желания“ от „Открий“ и го постави под раздела „Още“ на началния екран – смятаме, че старото му място под раздела „Открий“ беше по-добро, но това е само наше недоумение, а и не ни отне много време да свикнем с него.

Доста трудно е да се оспори читателското изживяване на Kobo, особено на такъв, който може да бъде ориентиран в хоризонтален или вертикален режим, или да бъде заключен в една от двете ориентации. Без значение как обичате да четете, текстът на екрана се завърта мигновено. По подобен начин обновяването на страниците е чисто и едва забележимо.

Екранът визуализира копието с резки букви, като можете да избирате между няколко размера на шрифта. Можете дори да смените шрифта с някоя от опциите по подразбиране или да заредите предпочитаните от вас странични шрифтове без затруднения.

бутони kobo libra 2

Формати

Не само поддръжката на шрифтове е чудесна тук; поддръжката на файлове винаги е била силна страна на Kobo. Поддържат се 15 файлови формата, включително PDF, JPEG, GIF, TXT, HTML и двата комиксови шрифта CBZ и CBR.

Докато четенето на обикновени електронни книги е абсолютно удоволствие на Libra 2, четенето на комикси може да бъде малко трудно на 7-инчовия екран. В зависимост от това как е разположен комиксът или графичната новела, някои кадри или мехурчета с реч могат да бъдат отрязани.

Но независимо от размера на файла, никога не установихме, че устройството се забавя, лагва или изостава.

Ако сте почитатели на тъмните режими то Libra 2 ще ви хареса. Carta 1200 позволява тъмен режим и можете да настроите таблета да показва бяло на черно, като отидете в панела „Настройки за четене“. Това обаче прави така, че само електронните книги да се показват в инвертирани цветове, а не началният екран или панелите с настройки. Дори опциите на горното меню, достъпни чрез докосване на екрана, ще бъдат в обичайната настройка черно на бяло, а не в тъмен режим.

Подобна е ситуацията и с автоматичната ориентация – тя работи само за електронните книги (в какъвто и да е формат), но не променя ориентацията на началния екран, който винаги е в портретен режим. Това наистина не е кой знае какъв проблем, но си заслужава да се спомене.

Най-новите технологии за екрани обаче не са премахнали проблема с „призраците“. Понякога върху текущата страница се наслагва светъл образ на предишния екран/страница – особено ако има снимки. Това е проблем при всички екрани E Ink, които сме виждали, и честно казано, наслагването е толкова леко, че или ще свикнете с него много бързо (ако никога преди това не сте използвали електронен четец), или едва ли ще го забележите.

Аудиокниги

Що се отнася до аудиокнигите, можете да слушате само тези, които сте закупили от магазина на Kobo. Някои библиотеки могат да ви дадат достъп до аудиокниги, но ако те са в MP3 формат, няма да се възпроизвеждат на Libra 2. За първи път виждаме Kobo да противоречи на твърденията си за отвореност на своята екосистема, но също така за първи път компанията предлага поддръжка на аудиокниги и се надяваме, че в бъдеще Kobo ще я направи по-всеобхватна.

Аудиокниги kobo libra 2

Свързването с Bluetooth слушалки беше изключително лесно за нас – точно както бихте го направили на телефона.

Наличните контроли на Libra 2 са опциите за възпроизвеждане/пауза и прескачане на 30 секунди напред и назад. Подобно на списъка с глави в електронните книги, има и списък с песни, които съответстват на различните глави в книгата, и можете да изберете някоя от тях, ако искате да започнете от средата. Контролният панел на аудиокнигата ви дава достъп и до статистически данни за заглавията, които сте слушали, включително колко време сте слушали, колко остава и графично представяне на главите.

Аудиокнигите продължават да се възпроизвеждат, ако поставите екрана в режим на „заспиване“, а за възпроизвеждане и пауза можете да използвате и контролите на слушалките.

Както при всички електронни четци Kobo, наличието на OverDrive в устройството означава, че ще можете да заемате електронни книги от местна онлайн библиотека, която поддържа платформата. Тази функция работи в повечето страни, в които Kobo е официално достъпен, за разлика от Kindle, при които заемането на книги от библиотеката е само за клиенти от САЩ.

За всички, които използват Pocket, за да запазват и четат дълги уеб статии офлайн, могат да влязат в профила си в Libra 2 и да използват таблета, за да четат тези статии.

Мнение за KOBO LIBRA 2: Батерия

 • Капацитет 1500 mAh
 • Отличен живот на батерията
 • По-бързо зареждане от преди… донякъде

Друго подобрение в сравнение с Libra H2O при новия модел е капацитетът на батерията – той е увеличен от 1200 mAh на по-щедрите 1500 mAh. С едно зареждане изкарахме средно 54 часа работа, като това включва комбинация от четене, слушане и разглеждане на Kobo Store, при това с постоянно включени Bluetooth и Wi-Fi, яркост на екрана 15% през цялото време и страници, настроени да се обновяват веднъж на глава.

В перспектива това е около седем седмици употреба за всеки, който чете по около час на ден. Дори ако сте запален читател и прекарвате по три-четири часа на ден в четене и разглеждане на Kobo Store, пак лесно ще изкарате три седмици или повече, в зависимост от това колко ярък е екранът ви и колко често сте настроили опресняването на страниците (да, това консумира батерия). А това е забележително за електронен четец.

Зареждането на батерията обаче е друга история – и то доста объркваща.

По време на тестовете установихме, че Libra 2 преминава от почти празна батерия до 92% за около 50 минути (значително подобрение)… но след това се забавя много, много. Макар, че теоретично зареждането на батерията, докато тя се приближава към пълното си състояние, е полезно за нейния живот, самата разлика в скоростта беше озадачаваща: последните 8% често отнемаха до един час.

Друго неочаквано поведение е процентът на батерията, който се показва на екрана в режим „сън“ на устройството веднага след като включите кабела за зареждане – той ви показва процента в момента, в който сте започнали зареждането. Той не се актуализира, когато батерията се напълни, и е доста подвеждащ, тъй като създава впечатлението, че Libra 2 изобщо не се зарежда. Това се влошава от факта, че индикаторът спира да мига минута след като кабелът за зареждане е бил свързан.

Единственият начин да разберете надеждно, че батерията се зарежда, е да държите екрана включен и да докоснете иконата на батерията. Това води до появата на поле, което показва „приблизителното оставащо време“. Таймерът намалява до нула секунди при около 92%, след което просто показва „зареждане от USB“ за останалите 8% или около тях.

Не сме сигурни дали това не е софтуерен проблем, който може да бъде отстранен чрез бъдеща актуализация на фърмуера, но тези маневри с батерията не влияят по никакъв начин на работата на Libra 2. Можете да продължите да го използвате, докато се зарежда, дори да слушате аудиокниги. И, ако трябва да сме честни, дори да спрете да зареждате четеца на 92%, на разположение са дни, ако не и седмици, живот на батерията, за да не се притеснявате особено за това.

За кого е подходящ KOBO LIBRA 2?

Купете го, ако…

 • Искате чудесен универсален електронен четец.

Подобно на Libra H2O, второто поколение Libra е високопроизводителен продукт. Подобреният E Ink екран реагира по-бързо от преди, текстът е ясен и рязък, всичко работи както трябва и работи много добре. Изживяването при четене е страхотно, а потребителският интерфейс е прост и разбираем.

 • Искате да смените по-стар четец с по-малко функции

Libra 2 наистина не е евтин, но като се има предвид, че получавате цял куп памет и Bluetooth поддръжка за аудиокниги, стойността за един лев тук е много по-висока от повечето други електронни четци, които сме тествали.

 • Искате да се откъснете от екосистемата на Kindle.

Думата „Kindle“ може да се използва като взаимнозаменяема с „електронен четец“, но Amazon строго пази своята екосистема. Макар че потребителите на Kindle могат да зареждат електронни книги, те трябва да са в определен файлов формат, а вие попадате в заешката дупка, която представлява Kindle Store. Kobo, от друга страна, е много по-отворена платформа, с интеграция на трети страни с три много полезни приложения. Вярно е, че поддръжката на аудиокниги все още е ограничена до тези, закупени от Kobo Store, но се надяваме компанията да я отвори, така че потребителите да могат да слушат подкасти и други аудиофайлове.

Не го купувайте, ако…

 • Не се нуждаете от толкова много функционалности

Не всеки се нуждае от 32 GB памет или поддръжка на аудиокниги. Всъщност някои потребители може да предпочетат традиционната форма на таблет на по-достъпни електронни четци като Kobo Clara 2e или Kobo Nia. Така че, ако държите здраво да ограничите бюджета си, между Kobo и Amazon има няколко достъпни варианта.

 • Четете предимно комикси и графични романи

Макар че четенето на повечето файлове на Libra 2 е удоволствие, установихме, че комиксите могат да бъдат малко неуспешни заради (сравнително) малкия екран. Рамките на комиксите и мехурчетата с реч могат да се накъсат, ако оформлението не се побира на екрана, и въпреки че е наличен регулатор на размера за PDF файлове и комикси, дори най-малкият вариант може да не се побере непременно. Нашата препоръка за всички, които четат предимно комикси или графични романи, е 10,3-инчов вариант, като Kobo Elipsa 2E или Onyx Boox Note Air. Те обаче са по-скъпи.

 • Искате цветен екран или поддръжка на стилус

Не са много масовите четци с цветен екран или поддръжка на стилус, но има няколко варианта с непостоянна наличност. Ако можете да се сдобиете с цветен вариант на PocketBook, тогава четенето на книги с изображения определено ще изглежда по-добре, но може би следващото пускане на хардуер на Kobo може да включва нещо, което да се конкурира с PocketBook Color или PocketBook Era. Ако пък сте любител на бележките, може да помислите дали да не си вземете Kobo Sage, въпреки че ще трябва да закупите стилуса отделно.

Характеристики на Kobo Libra 2

ИМЕ НА СПЕЦИФИКАЦИЯТАХАРАКТЕРИСТИКА
Тип на дисплеяE Ink Carta 1200, Сензорен
Разделителна способност на дисплея1264 x 1680
Размер на дисплея7 inch
Тъч СкрийнДа
ВодоустойчивостIPX8 – До 60 минути и до 2 метра дълбочина в сладководна вода
Вътрешна памет 32 GB
Процесор1 GHz
БатерияLi-Ion
Wi-FiДа
BluetoothДа
USB изходДа
ФорматиEPUB, EPUB3, FlePub, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ, CBR
Аудиокниги*Да – само за определени държави.
Размери144.6 x 161.6 x 9 mm
Тегло215 g
Предлагани цветовеБял, Черен
В комплекта са включениЕлектронен четец, кабел USB Type-C, кратко ръководство, листовка с гаранционна карта

Ако все още се колебаете, можете да разгледате нашата класация за Най-добрият електронен четец.

Ръководство за Kobo Libra 2

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.