You are currently viewing Ревю на Kobo Sage, мнение, цена и функции.

Ревю на Kobo Sage, мнение, цена и функции.

Ревю на Kobo Sage, мнение, цена и функции.

Kobo Sage е първокласен електронен четец с голям 8-инчов екран. Той е специализиран четец на електронни книги, който има функционалност за аудиокниги. В магазина Kobo Store има раздел за аудиокниги, където можем да си ги закупим. Слушаме направо на устройството чрез свързване с Bluetooth на безжични слушалки или външен високоговорител. Sage е съвместим с Kobo Stylus, така че можем да си водим бележки в електронните книги и PDF файловете. Има и специално приложение за водене на бележки, с което можем да рисуваме или да решаваме сложни математически уравнения.

Съдържание:

Дисплей

Kobo Sage е с дисплей E INK Carta 1200. Тази нова технология на екрана осигурява 20% увеличение на времето за реакция в сравнение с E Ink Carta 1000 и подобрение на контраста с 15%. Подобренията позволяват по-плавно показване на ръкописни текстове и анимации.

Екранът е с големина 8 инча и има разделителна способност 1440×1920 със зашеметяващите 300 PPI. Екранът е напълно изравнен с рамката и е защитен със слой стъкло. Има бели и кехлибарени LED светлини, които осигуряват комфорт при четене. Кехлибарените LED светлини могат да бъдат напълно изключени и да получим ярко бял екран. От дясната страна има физически бутони за смяна на страниците. Можем да се използваме тях или просто да плъзнем по сензорния екран. Реакцията на бутоните за обръщане на страници е светкавична, по-бърза от докосването по екрана.

дисплей на kobo sage

Процесор, памет и батерия

Първият модел, в който Kobo използва нещо повече от едно ядро. Kobo Sage има масивен четириядрен процесор с честота 1,8 GHZ . Четеца е снабден с 32 GB памет и 512 MB RAM. Можем да сърфираме в интернет с помощта на уеб браузъра и връзката WIFI. Има USB-C порт, така че можем да го заредим на PC/MAC или зарядно устройство.

Захранва се от малко по-слаба 1200 mAh батерия, която би трябвало да осигури около три седмици четене на електронни книги и по-малко, ако слушаме аудиокниги. Това е големия минус на този четец. За премиум модел да издържа толкова малко време без зареждане е голямо разочарование.

Размерите на устройството са 160,5×181,4×7,6 мм, а теглото му е 240,8 г. Sage е с клас на защита IPX 8. Потопен изцяло в сладка вода на дълбочина до 2 метра трябва да издържи до 60 минути. Ако разлееш кафе върху него спокойно да го измиваш на мивката.

Kobo Stylus

Стилус (писалка за четец) за Sage не е включен в комплекта. Писалката се захранва с батерия ААА. Стилусът на Kobo е изработен от алуминий, а вътрешността му е метална. Отстрани има два бутона, които са предназначени за изтриване и подчертаване

Стилусът е работи върху PDF файлове, но в момента не работи с книги или манга, които не са закупени от Kobo магазина. Писеца гарантира лесно писане и може да бъде подменен, след продължителна употреба. Kobo предлага резервни накрайници.

Стилусът на Kobo е съвместим само с устройствата Sage и Elipsa. Екранът на Sage не използва WACOM технология и стандартните писалки няма да работят, като например Lamy Al-Star или iReader X-Pen.

Рисуване

Рисуването върху книги или PDF файлове е наистина сполучливо. Лесно правим подчертавания на определени думи, на целия текст или си водим малки бележки. Подчертаната думата или фразата излиза в речника, където да се преведе от един език на друг или да се потърси в Wikipedia или Google, с помощта на интернет браузърът. Можем да избираме между писане с химикалки, моливи, калиграфия и други. Има и различни настройки за дебелина, които са на разположение.

Мисля, че Sage е страхотен електронен четец. Той е елегантен, дисплея му е подобрен, опционалният стилус е идеален за хората, които искат да рисуват, но и без него моделът е забележителен. Overdrive е една от причини за закупуване на това устройство. Лесно ще прикачиш библиотеката си. Уеб браузърът е бърз, а цялостната производителност е наистина впечатляваща, благодарение на четириядрения процесор.

Аудиокниги – Ревю на Kobo Sage

През 2017 г. Kobo стартира абонаментна услуга за аудиокниги, като членството струва 12,99 USD на месец в Канада и 9,99 USD в САЩ. То се предлага с 30-дневен безплатен пробен период. Клиентите получават по един кредит на месец с абонамента си и те могат да бъдат използвани за всяко заглавие на аудиокнига в платформата. Можеш също така да закупиш аудиокниги от Kobo магазина.

Щракването върху магазина е вратата към Нарния. Първото нещо, което виждаш е внимателно подбрана селекция. До електронните книги има раздел за аудиокниги. Когато изтеглим откъс или директно закупим аудиокнига, тя се появява в библиотеката ни.

Има най-различни опции за сортиране по формат, име на автор, поредица или колекция. Важно е да се отбележи, че не можем да си качваме аудиокниги, а аудиоплейърът е съвместим само с неща, които изтегляме директно от Kobo.

Богат избор от заглавия

Изборът на аудиокниги е подобен на повечето други платформи като Audible, Apple или Google. Всички най-нови големи заглавия, с наистина професионални разказвачи са на лице. По изгодно излиза, когато се регистрираме за абонамент за Kobo Plus и да използваме кредитите за аудиокниги.

Плейърът за аудиокниги прилича на тези на Audible и Apple Books. Корицата се показва на екрана, заедно с лента, която показва докъде сте стигнали. Има около 10 различни настройки на скоростта. В ъгъла има лента за състоянието на Bluetooth, която показва името свързаното устройството.

Писане и рисуване

Една от причини, поради които бих си купила Sage, освен за четене, е рисуването. Със стилуса можем да рисуваме върху електронни книги. С едно щракане върху бутона за подчертаване на писалката и подчертаваме определена дума или част от текста. Можем да си направим и бележка върху подчертаното.

Ако маркираме дума се появява речник с определение, както и връзка към Wikipedia. Ако пишем върху електронни книги, които сме взели от библиотеката или сме закупили от Kobo, не можем да ги запазваме в Dropbox или да ги прехвърляме на компютъра си. Те са със заключени права (DRM).

При по-старите версии рисунките се запазваха само в паметта на устройство, но Kobo добави облачни запаметявания, така че ако нулираме фабрично устройството си, няма да загубим всичките си рисунки или редакции.

ревю на kobo sage - рисуване на четеца

Преглеждането и редактирането на PDF файлове също е една от водещите функционалности. Можем да рисуваме навсякъде в документа, но не можем да маркирате дума или част от текста. Трябва да си нарисуваме подчертаването все едно си драскаме върху книга. Ако PDF файла е без DRM защита можем да го запишем във вътрешната памет на устройството и да го изпращаме до Dropbox или PC/MAC.

PDF редакторът няма разширени функции за рисуване, но повечето марки също не предлагат тази функция. Remarkable се справя най-добре, тъй като предоставя същия потребителски интерфейс за рисуване върху PDF файлове, какъвто предоставя при свободно рисуване в специалното си приложение за рисуване.

Два вида тетрадки за писане

Ако искаш да рисуваш, има два различни вида тетрадки. С основната тетрадка можеш да пишеш навсякъде на страницата, както в скицник. Не можеш обаче да преобразуваш ръкописните си текстове в текст.

Ако рисуваш или пишеш, и искаш повече свобода, тетрадката Basic може да е по-подходяща. Основният бележник има икона със стрелка в горния десен ъгъл на екрана, за да скрие екранното меню. Така се премахват разсейващите елементи от екрана, за да можеш да се съсредоточиш върху воденето на бележки и рисуването.

При тетрадка за напреднали трябва да пишеш между редовете на страницата, за да можеш да превърнеш ръкописния си текст в текст. Лентата за смяна на страницата позволява да се движиш нагоре и надолу по страницата, докато пишеш бележките си. При тетрадката за напреднали менюто в горната част на екрана не може да бъде скрито. От него имате бърз достъп за регулиране на настройките на бележника.

Тетрадката за напреднали предоставя възможност да рисуваш форми и автоматично да ги трансформираш, да ги обръщаш или просто да ги направиш по-големи или по-малки. Можеш да записвате математически уравнения и Kobo Sage автоматично ще ги решава. Има и механизъм за преобразуване на ръкописни текстове в текст.

писане на kogo sage

Всяка тетрадка има еднакви опции. Можеш да създадеш фон, има опция за заключване на ориентацията в пейзажен или портретен режим. Има различни инструменти за писане, като например химикалка, калиграфска химикалка, четка и маркер. За всеки вид има 5 различни настройки за дебелина и пет нюанса на цвета, вариращи от наситено черно, до сиво и накрая бяло. Има бутон за отмяна/редактиране. Различни видове гумички са на разположение, като например гумичка „Обект“ и гумичка „Четка“. Можеш да определиш размера на гумичката, като при четката.

В тетрадките има бутон „Още“. Основната има по-малко опции, като например промяна на фона, опресняване на страницата, изчистване на всичко, експорт и подсказки. Тетрадката за напреднали има вмъкване на свободна форма, вмъкване на диаграма, вмъкване на математическо уравнение и експорт. Ако искаш да прочетеш повече за начина на рисуване в Kobo Sage от компанията предлагат ръководства стъпка по стъпка.

Ревю на Kobo Sage – Софтуер

Kobo винаги е използвал операционна система Linux за всички свои електронни четци и Sage не е по-различен. Той има всички основни функции на Kobo, които имат повечето им електронни четци.

Началният екран показва книгите, които четем в момента. Предоставя някои препоръчани четива въз основа на предпочитанията ни. В десния ъгъл на екрана има WIFi, синхронизация и текущо време, Bluetooth и икона за осветление. Чрез плъзгачи можем да настроим нивата на осветлението. Можем да избираме между само белите LED светлини, смесване на кехлибарени и бели светлини заедно или просто пълно изключване на светлините. Има икона за автоматична яркост, но Kobo Sage не разполага със сензор за светлина, а използва времето на деня, за да определи нивата на осветеност.

В долната част на екрана има връзки към началния екран, библиотеката, бележниците и магазина. Библиотеката е мястото, където се намират всичките ни книги. Електронните книги на Overdrive също се съхраняват тук, както и аудиокнигите. Цялото съдържание може да се подрежда чрез изглед на мрежа или списък. Можем също така да сортирате по автор, издател или поредица. Към всяка книга има още опции, като да я маркираме като прочетена или да я изтрием от устройството си. На разположение имаме и Calibre за качване на съдържание или за да управляваме по-лесно колекциите си.

Софтуерът на Kobo всъщност няма нови функции, с изключение на механизма за рисуване и приложенията за аудиокниги. Оформлението на началния екран е сравнително последователно, във всички техни устройства. Операционната система е стабилна като скала.

Четене – Ревю на Kobo Sage

Kobo са електронни четци привлекателни както за любителите, така и за запалените читатели. Множество разширени възможности, с които конкуренцията просто не може да се сравнява ги правят предпочитани устройства. Една от най-популярните екстри е възможността за ползване на собствени шрифтове. Ако до сега си ползвал Kindle и харесваш техните Bookerly или Ember, няма проблем да си ги прехвърлиш на новият си Kobo.

Гръб на Kobo Sage

Персонализирането на разстоянието между редовете, полетата или размера на шрифта е издигнато на съвсем ново равнище. Куп плъзгачи позволяват конфигурирането според всякакви предпочитания.

Завъртане на екрана при kogo Sage

Формати

Kobo Sage е проектиран да се справя отлично с четенето на двата най-популярни формата на електронни книги – PDF и EPUB. Модела поддържа безброй формати за електронни книги, като EPUB, EPUB3, KEPUB, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RFT, CBZ и CBR. Sage също така поддържа манга, графични романи и комикси с CBR и CBZ. Разбира се с най-добро качество се представят графичните материали закупени от Kobo магазина, защото те са оптимизирани за размера на екрана, докато другите материали, почти никога не са форматирани правилно.

Бързо прелистване

Ако обичаш да четеш комикси и искаш бързо да превъртиш напред, повечето електронни четци са ограничени в това. Често трябва бързо да натискаш многократно някой от бутоните за смяна на страницата. Неудобството идва и от това, че много електронни четци вече нямат копчета, така че трябва да плъзгаш по екрана. Това кара Kobo да разработи система за бързо обръщане на страниците, която за пръв път дебютира с Kobo Aura One Limited Edition и постепенно беше включена в други устройства, включително Elipsa и Sage.

Обобщение – Ревю на Kobo Sage

Стигаме до същината на въпроса, Kobo има най-добрите функции за сериозните читатели. Той предлага несравнима гъвкавост. Множество супер усъвършенствани функции, като например промяна наситеността на шрифта и изглед на снимката преди и след промените, които искаш да направиш, преди да ги запаметиш. Можеш да рисуваш вътре в електронните книги, да правиш редакции и да подчертаваш.

Kobo Sage е шедьовър, с елегантен дизайн и изобилстващ от функции. Това е един от най-добрите електронни четци, който компанията някога е създавала, и в него има характеристики и функционалности, на които всеки може да се наслади.

Ако искаш просто да четеш книги или комикси, големият екран осигурява достатъчно пространство, а E INK е много приятен за очите, независимо дали е денем или нощем. Стилусът на Kobo предоставя широки възможности за свободно рисуване, водене на бележки или редактиране на електронни книги. Kobo е наистина добре позната компания, все пак Rakuten е надеждна марка.

Аудиокнигите в електронните четци са ново нещо за Kobo. Това е второто им устройство след Libra 2, което ги поддържа. Можеш лесно да се абонираш за Kobo Plus и да получаваш кредити или да си ги купуваш директно от магазина. Плейърът за аудиокнигите е старателно проектиран и изобилства от функции. Паметта от 32 GB е достатъчна, за да съхраняваш над 100 от тях, преди мястото да стане проблем.

Бих препоръчала Kobo Sage на всеки, който вече има електронен четец Kobo на повече от 4 години. Той е по-бърз и по-отзивчив от Kobo Libra 2 и Kobo Clara 2e, благодарение на четириядрения процесор. Усещането ми е за премиум устройство!

За кого e подходящ Kobo Sage

Купи го, ако…

Предпочиташ електронен четец с по-голям екран

Докато 10,3-инчовият екран на Kobo Elipsa 2E е може би малко прекалено тромав за ежедневен електронен четец, 8-инчовият екран на Sage е точният размер. Нито твърде голям, нито твърде малък и е подходящ дори за фенове на комикси и графични романи.

Наистина обичаш да си правиш бележки, докато четеш

Това е един от малкото широко разпространени електронни четци с поддръжка на стилус. Има и други варианти, например някои модели на Onyx Boox. В зависимост от това къде живееш и каква е тяхната наличност, те ще ти струват повече от Sage и Kobo Stylus заедно. Писането и рисуването със Sage е много гладко… просто трябва да разбереш как да съхраняваш стилуса безопасно.

Не го купувай, ако…

Животът на батерията е важен за теб

Това е единственото ми голямо оплакване! Свикнала съм да очаквам между 4 и 10 седмици живот на батерията от повечето електронни четци. Libra 2 получи значителен ъпгрейд на батерията в сравнение с предшественика си. Озадачаващо, че Kobo се е спряла на пакет с капацитет 1200 mAh за Sage, особено като се има предвид по-мощния му процесор. Можеш да удължиш живота на батерията с добавяне на аксесоар PowerCover, ако си готов да похарчиш допълнително някой лев и не те притеснява допълнителното тегло.

Прекарваш дълги часове в четене

Смятам, че 8-инчовият екран на Sage е идеален размер за четене, но разпределението на теглото му не е съвсем равномерно. Държането на Sage в продължение на повече от час може да доведе до умора на китката и ръката, което прави Libra 2 по-убедителна опция, ако поддръжката на стилус не е важна за теб.

Имаш ограничен бюджет

Sage може и да е пълен с функции, но като се имат предвид недостатъците му, е трудно да го препоръчам на тази цена. Освен това има и допълнителни екстри, по-конкретно стилусът на Kobo, които трябва да вземеш предвид, ако искаш да извлечеш максимума от Sage. На сегашния пазар на електронни четци бихме казали, че Libra 2 предлага далеч по-добро съотношение цена-качество, макар и без поддръжка на стилус и 7-инчов дисплей.

Характеристики на Kobo Sage:

ИМЕ НА СПЕЦИФИКАЦИЯТАХАРАКТЕРИСТИКА
Тип на дисплеяE Ink Carta 1200
Разделителна способност на дисплея1440 x 1920
Размер на дисплея8 inch
Тъч СкрийнДа
ВодоустойчивостIPX8 – До 60 минути и до 2 метра дълбочина в сладководна вода
Вътрешна памет32 GB
Процесор1.8 GHz Четериядрен
БатерияLi-Ion 1200 mAh
Wi-FiДа
BluetoothДа
USB изходДа
ФорматиEPUB, EPUB3, FlePub, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ, CBR
АудиокнигиДа
Размери160.5 x 181.4 x 7.6 mm
Тегло240.8 g
Предлагани цветовеЧерен
В комплекта са включениЕлектронен четец, кабел USB Type-C, кратко ръководство, листовка с гаранционна карта

Ако все още се колебаеш, можете да разгледаш нашата класация за най-добрите електронни четци.

Ръководство за Kobo Sage:

Вашият коментар

Тодора Даскалова

Здравейте, казвам се Тодора, но вече известна като Дочка или Дочето. Имам две прекрасни дракончета вкъщи ( момчета на 5 и 7 години), които се старая да възпитам в любов към книгите. Като малка доста тарикатствах, когато имах задължителна литература от училище и сега се старая да се поправя. Обичам да чета фентъзи, сладките завършеци не са моето “нещо”. В една книга обичам да присъстват битки, интриги и изненади, които те разтърсват из основи. Ако ме хване параноя, че всички герои са предатели значи оценката ми ще бъде 5 звезди. В обобщение обичам да чета и, ако някой ден намеря начин това да ми е единственото занимание и да ми плащат затова :D значи съм попаднала в рая.